Het pleit van de poulefases in de Champions League is afgelopen dinsdag en woensdag weer beslecht. De uitkomst is vrijwel identiek aan die van het vorige seizoen. Vijftien van de zestien gekwalificeerde ploegen komen uit de vijf grote Europese competities. Dat is er dan maar één minder dan vorig jaar, want toen kwamen alle zestien ploegen uit Duitsland, Engeland, Spanje, Italië of Frankrijk.

Om het nog exclusieverof wellicht beter: eentoniger – te maken: van de zestien gekwalificeerde clubs haalden er twaalf vorig seizoen ook al de achtste finales.

Seizoen 2020/2021Seizoen 2019/2020
Duitsland (4): Bayern München, RB Leipzig, Borussia Mönchengladbach, Borussia DortmundDuitsland (3): Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig
Engeland (3): Manchester City, Liverpool, ChelseaEngeland (4): Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham Hotspur
Italië (3): Juventus, Lazio Roma, Atalanta BergamoItalië (3): Juventus, Napoli, Atalanta Bergamo
Spanje (4): Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, SevillaSpanje (4): Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Valencia
Frankrijk (1): Paris Saint-GermainFrankrijk (2): Paris Saint-Germain, Olympique Lyon
De laatste zestien van de Champions League dit jaar en vorig seizoen: vooral veel van hetzelfde

Als we deze statistieken bekijken is het dus helemaal niet zo vreemd dat Club Brugge er niet in is geslaagd te overwinteren in het zogenaamde “Bal der Kampioenen”. Van alle deelnemers die niet afkomstig zijn uit een Top Vijf-land, slaagden de afgelopen vijf seizoenen alleen FC Porto, Ajax, Besiktas, Shaktar Donetsk en FC Basel erin om de laatste zestien van de Champions League te bereiken. Allemaal slechts één keer. Behalve FC Porto dan. Porto is duidelijk “de beste van de rest”. De Dragões slaagden er dit seizoen al voor de vierde keer in vijf jaar tijd in om door te dringen tot de laatste zestien van het miljoenenbal.

Advertentie