De reguliere competitie van het seizoen 2020/2021 in de Jupiler Pro League is halverwege. Het is tijd om een balans op te maken van de heenronde van RSC Anderlecht.

Om een conclusie te trekken uit de resultaten die paars-wit behaalde in deze heenronde, kunnen we ze vergelijken met de resultaten uit dezelfde wedstrijden vorig seizoen. Hieronder zijn de 17 uitslagen uit de heenronde opgesomd van dit seizoen, met daarnaast dezelfde matchen uit het vorige seizoen en het puntenverschil tussen beide. De wedstrijden tegen OH Leuven en Beerschot zijn niet meegerekend, omdat die twee ploegen vorig jaar in 1B actief waren en dus niet uitkwamen tegen Anderlecht. In dezelfde 15 wedstrijden vorig seizoen boekte de Belgische recordkampioen 28/45 terwijl dat dit seizoen maar 25/45 is. Drie punten minder is de harde realiteit. Dat is toch een pijnlijke vaststelling voor een ploeg die snel progressie wil maken.

Balbezit

Sinds de komst van Vincent Kompany vorig seizoen, zette paars-wit resoluut in op balbezit. In dezelfde 15 wedstrijden vorig seizoen had Anderlecht maar liefst 57% balbezit terwijl dat dit seizoen maar 52,3% is. Dat toont aan dat de Brusselaars dit seizoen realistischer zijn gaan voetballen, al vertaalt dat zich niet in meer punten. Anderlecht heeft dit seizoen wel aangetoond dat er met weinig balbezit punten kunnen worden gesprokkeld. Op speeldag 11 won RSCA van Antwerp met amper 34% balbezit.

Aanvallend probleem

Dat Anderlecht in vergelijking met vorig seizoen drie punten minder kon rapen, heeft veel te maken met het aantal gemaakte doelpunten. Het afgelopen seizoen maakte RSCA 30 doelpunten. Als we dat cijfer vergelijken met dezelfde wedstrijden dit seizoen, moet coach Kompany zich toch zorgen maken. Anderlecht vond maar 23 keer de weg naar de netten.

Laatste tien minuten

De laatste tien minuten lijken wel vervloekt in wedstrijden van de recordkampioen dit seizoen. De Brusselaars verloren al 11 punten in het slot van de wedstrijd. Twee punten tegen KV Mechelen, Moeskroen, Eupen, OH Leuven en AA Gent en één punt tegen Charleroi. Daarentegen kon Anderlecht in de laatste 10 minuten nog geen enkel doelpunt maken dat punten opleverde.

Resultaten dit seizoen (vorig seizoen; puntenverschil):                                                  

Speeldag 1: KV Mechelen – Anderlecht 2-2 (2-0; +1)

Speeldag 2: Anderlecht – Sint-Truiden 3-1 (4-1; =)

Speeldag 3: Anderlecht – Moeskroen 1-1 (1-0; -2)                        

Speeldag 4: KV Oostende – Anderlecht 2-2 (3-2; +1)                    

Speeldag 5: Anderlecht – Cercle Brugge 2-0 (2-1; =)                

Speeldag 6: Waasland-Beveren – Anderlecht 2-4 (0-3; =)         

Speeldag 7: Anderlecht – Eupen 1-1 (6-1; -2)                                 

Speeldag 8: Club Brugge – Anderlecht 3-0 (2-1; =)                        

Speeldag 10: KV Kortrijk – Anderlecht 1-3 (4-2; +3)                        

Speeldag 11: Anderlecht – Antwerp 1-0 (1-2; +3)                      

Speeldag 12: AA Gent – Anderlecht 1-1 (1-1; =)                             

Speeldag 14: Anderlecht – Standard 0-0 (1-0; -2)                            

Speeldag 15: Zulte Waregem – Anderlecht 2-2 (1-2; -2)           

Speeldag 16: Anderlecht – Racing Genk 1-0 (2-0; =)               

Speeldag 17: Charleroi – Anderlecht 1-0 (1-2; -3)                               

Advertentie