Begin deze week kwam de Pro-League bij elkaar om knopen door te hakken voor het volgende seizoen. Niet voor het eerst ligt de vraag voor of de competitie-formats in de professionele reeksen en de top van het amateurvoetbal op de schop moeten. Belangrijkste punten van discussie waren dit keer de vraag of 1A nog een seizoen langer uit achttien ploegen moet bestaan, of de licentievoorwaarden voor promotie van Eerste Nationale naar 1B versoepeld moeten worden en het toelaten van meerdere beloftenploegen in de Belgische voetbalpiramide. Naar goede gewoonte werden de vertegenwoordigers van de clubs het ook na vier-en-een-half uur discussiëren niet eens en werd de beslissing in de bovengenoemde kwesties doorgeschoven naar 18 januari.

Natuurlijk werden de voetbalsupporters door de Pro-League niet om hun mening gevraagd. Daarom doen wij dat. Wat vinden jullie van de drie belangrijkste pijnpunten waarover in januari de beslissing moet vallen?

Eerste Klasse: de verruimde degradatieregeling moet worden uitgesteld

Oorspronkelijk was het de bedoeling om na het fiasco aangaande de licenties en de al dan niet terechte promotie/degradatie van vorig seizoen stapsgewijs van de huidige achttien terug te keren naar de oorspronkelijke zestien ploegen in 1A. Vanaf volgend seizoen zouden dan drie ploegen moeten degraderen. De K11, de kleinere clubs, willen nu graag dat dat een jaar wordt uitgesteld. De coronacrisis is hierbij hun belangrijkste argument.

Wat vinden jullie? Moet de degradatieregeling gehandhaafd blijven of moet die met minimaal een jaar worden uitgesteld?

De licentievoorwaarden voor deelname aan 1B moeten worden versoepeld

Het was nog een hels karwei om voor de start van de voetbalcompetitie tot een aantal van acht clubs te komen in 1B. Slechts zeven clubs voldeden aan de licentievoorwaarden. Uit arren moede werd daarom, om tot een aanvaardbaar aantal van acht te komen, de beloftenploeg Club NXT aan het deelnemersveld toegevoegd. Dat zette vervolgens weer kwaad bloed bij een aantal ploegen uit Eerste Nationale. Clubs als THES Sport, Patro Eisden en RFC Liège zouden, op sportieve gronden, graag willen promoveren. De strenge voorwaarden voor een licentie in 1B vormen echter een te groot struikelblok. Vorig seizoen deed zich dus het absurdistische geval voor dat, buiten de kampioen, ook de nummers drie, zes en dertien van de ranglijst in aanmerking kwamen voor promotie en hoger geklasseerde ploegen niet.

Meer beloftenteams moeten worden toegelaten in 1B en Eerste Nationale

De toelating van meer beloftenteams in 1B en de hoogste amateurliga moet als wisselgeld dienen om aan de eisen van de K11 over het uitstellen van de verruimde degradatieregeling te voldoen. Anderlecht, Genk, Standard. Gent, Antwerp en Charleroi willen, in navolging van Club Brugge, ook met hun U23 instromen in de top van de voetbalpiramide. 1B zou op deze manier kunnen worden uitgebreid tot minimaal twaalf clubs. Voor deze ploegen zou dan, net als in Nederland, promotie/degradatie vanuit de amateurreeksen naar 1B wel mogelijk zijn, maar niet vanuit 1B naar 1A.

Advertentie