De Pro Legaue speelt met de onzalige gedachte om in de toekomst met meer beloftenploegen te gaan spelen in 1B en in Eerste Nationale. Tip gratuit: doe het niet. En ik kan het weten als Nederlander, die ook nog eens supporter is van een club uit de Nederlandse Tweede Klasse.

Want in Nederland is er ook na zeven seizoenen nog steeds niemand echt aan gewend. Er is – zeker bij de fanatieke supporters – nog steeds flinke weerstand tegen de beloftenelftallen in onze Eerste Divisie. Niet vreemd natuurlijk, want wat moet je nou met een competitie waar van de twintig deelnemende ploegen er vier meedoen voor spek en bonen? De beloften dienen in Nederland puur als opvulling. Eigenlijk precies zoals ze dat in België ook van plan zijn in 1B. Ze zijn er alleen maar om een respectabel aantal ploegen in een reeks op de been te krijgen. En om de topclubs te pleasen natuurlijk, al zal de Bond dat niet toegeven. Voor de rest hebben ze geen enkele competitieve functie. Promoveren of degraderen kunnen ze immers niet. Kijk naar Club NXT in België. Die slaan al een half jaar een modderfiguur in de competitie. Ze staan allerlaatste, maar no worries in Brugge: volgend jaar weer een nieuwe kans.

Bij ons heten de beloftenploegen trouwens “Jong-teams”. Jong Ajax, Jong PSV…….Vroeger noemden ze het beestje gewoon bij de naam. Men sprak van het “tweede elftal” of de “reserves”. Nee, om het mooier te maken dan het is, zijn ze nu “Jong”. Dat is trouwens wel nog vele malen beter dan jullie Club NXT. Vraag het de willekeurige voorbijganger maar eens en hij zal denken dat je het hebt over een of andere smoezelige loungebar in plaats van een voetbalclub. En hoe gaan ze die andere beloftenploegen dan straks noemen? Standard NXT, of worden dat de Rouchekes? Krijgen we straks The Great Young in 1B of de Genkies? Anderlecht YOLO? Ach, alles is geoorloofd. De format van 1B was sowieso al een klucht, ook zonder die beloftenteams. Wanneer de Pro League er nu nog een paar jeugdploegen bij gooit, wordt die competitie straks door helemaal niemand meer serieus genomen.

De “Jong teams” in Nederland spelen hun thuiswedstrijden normaal gesproken op maandagavond. Omwille van de rechtstreekse uitzending op televisie. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand, buiten bijvoorbeeld een handvol Brabantse diehards, op zo een tijdstip eens goed gaat zitten voor een match tussen Jong AZ en Helmond Sport. Maar goed: wie betaalt bepaalt. Die thuiswedstrijden worden dan ook nog meestal ergens op een achteraf gelegen trainingslocatie of op een jeugdcomplex gespeeld. Thuispubliek is er amper en vaak zijn supporters van de bezoekende clubs “vanwege de veiligheid” niet eens welkom.

Spelen ze op verplaatsing, dan zijn de bezoekersvakken van de beloftenploegen altijd leeg. Ze hebben geen supporters en de meereizende papa’s en mama’s zitten lekker knus op de hoofdtribune. Ook in de rest van het stadion is het te merken als er een beloftenploeg op bezoek komt. Want dan zit er ook in de andere vakken minder volk. Bij mijn eigen club worden de matchen tegen de “Jong-teams” door de harde kern al jaren geboycot. Ik ga zelf dan trouwens ook niet kijken. Ik heb mijn club vroeger nog in de Eredivisie zien spelen tegen het “echte” Ajax en PSV. Die kwamen toen nog met knikkende knieën naar Maastricht. Dat ik dan nu naar hun reserveploegen moet gaan kijken, of nog erger, de reserves van AZ of zelfs FC Utrecht! Het komt mijn eer toch ferm te na.

En als je club dan tegen een beloftenploeg moet spelen, dan weet je van tevoren nooit wie er op het veld zal staan. De ene week kan de trainer van de beloften namelijk doodleuk twee internationals opstellen of een speler die de woensdag ervoor nog meespeelde in de Champions League en de week erna doen alleen zestien- en zeventienjarigen mee. De reinste competitievervalsing, want andere clubs spelen wel om de prijzen en je zal maar de pech hebben tegen een veel sterkere ploeg te moeten spelen dan je concurrenten.

Is er dan niks te bedenken dat in het voordeel van de beloftenploegen spreekt? Jawel zeggen de voorstanders: de jonge talenten krijgen al vroeg te maken met meer weerstand. Beter voor het leerproces. Inderdaad, vraag dat maar aan de jongelingen van Club NXT. Zouden die er wat van leren, door elke week van de mat te worden geveegd? Ik moet ineens denken aan die Nederlandse pindakaas-commercial: “Kom maar efkes wisselen, ’t gaat steeds beter”, nadat Pietertje aan alle kanten voorbij is gelopen op het voetbalveld.

In Nederland zijn ze bij de Bond doof voor alle kritiek. Ze glimmen zelfs van trots, want kijk eens naar die nieuwe lichting van Oranje! Zo’n Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong zijn hun carrière toch maar mooi begonnen in de Eerste Divisie….net alsof zulke talenten anders niet zouden zijn komen bovendrijven.

DFVF hield onlangs een poll onder haar lezers, onder meer met de vraag of de voetbalfans deelname van de beloftenteams in 1B en de top van het amateurvoetbal zien zitten. Niet omdat wij de illusie hebben dat dat van enige invloed zou kunnen zijn op de besluitvorming, maar gewoon om de meningen eens te peilen. Het verdict was overduidelijk: NEEN. Bijna tachtig procent van de deelnemers aan de poll liet weten niet te zitten wachten op meer beloftenelftallen in de top van de voetbalpiramide. Duidelijker kan een signaal toch niet zijn. Het zou mij echter verbazen als zou blijken dat de Pro League zich iets aan de mening van het publiek gelegen zou laten liggen. Geld regeert en dus trekken de topclubs aan de touwtjes.

Misschien is het dan een idee om in januari op de Algemene Vergadering een alternatief voorstel in te brengen. Richt speciaal voor de beloftenploegen uit België en Nederland een BeNeLiga op. Dan vangen we twee gedrochten in één klap. Dan kan het televisiepubliek smullen van de “talenten van de toekomst” op tv, hebben de grote clubs hun eigen lucratieve speeltje en dan hebben wij, de gewone voetbalsupporters, er verder geen last van.

Advertentie