Bij RSC Anderlecht was het de afgelopen seizoenen een komen en gaan van heel wat spelers. Voor sommigen kon hun passage bij de Brusselaars niet bepaald geslaagd genoemd worden. Silvère Ganvoula, Josué Sá en Lazar Markovic zijn daar goede voorbeelden van. Wij zochten uit hoe die spelers zich hebben ontwikkeld na hun paars-witte periode.

Silvère Ganvoula: onder contract van januari 2017 tot juli 2019, nu bij Bochum (Dui)

Anderlecht kocht Ganvoula in de wintermercato van het seizoen 16/17 voor 1,2 miljoen euro bij de toenmalige eersteklasser Westerlo. In het contract stond wel vermeld dat de spits het seizoen uitdeed bij de Kemphanen. De Congolees arriveerde bij de Brusselaars aan het begin van het seizoen 17/18. Ganvoula viel in op de eerste speeldag op het veld van Antwerp (0-0), maar werd daarna voor een half seizoen uitgeleend aan KV Mechelen. Die uitleenperiode was geen groot succes. De spits stond slechts zes keer aan de aftrap bij Mechelen en kon daarin geen enkele keer scoren. In januari keerde Ganvoula terug naar Anderlecht. Hij stond nog vier keer aan de aftrap en scoorde drie doelpunten voor paars-wit.

In het seizoen 18/19 werd de Congolees verhuurd aan de Duitse tweedeklasser Bochum, waar hij goed was voor vijf doelpunten. Bochum besloot de aankoopoptie niet te lichten, maar bereikte enkele maanden later toch een akkoord met Anderlecht, met een lagere prijs weliswaar: Ganvoula verhuisde naar Duitsland voor 400.000 euro. In zijn tweede seizoen bij Bochum vond de spits dertien keer de weg naar de netten. Intussen is Ganvoula op de bank verzeild geraakt. Dit seizoen stond hij nog maar vier keer in de basis. De Chinese club Shanghai SIPG, waar Ivan Leko trainer is, heeft interesse om hem aan te kopen. Bochum wil een prijs tussen 2 en 3 miljoen euro vangen.

Josué Sá: onder contract van augustus 2017 tot oktober 2020, nu bij Ludogorets (Bul)

Na het vertrek van Uros Spajic zocht Anderlecht een nieuwe centrale verdediger. Paars-wit kwam uit bij Josué Sá. De Portugees werd voor 2,2 miljoen euro weggehaald in zijn thuisland bij Vitória Guimarães. Hoewel de verdediger 18 keer in de basis stond in zijn eerste seizoen bij de Brusselaars, kon hij niet echt overtuigen.

Anderlecht rekende niet meer op de Portugees, maar vond geen club die Sá wou kopen. Kasimpasa bood een oplossing. De Turkse club huurde de centrale verdediger voor een seizoen. Sá stond dertien keer in de basis bij Kasimpasa en keerde op het einde van het seizoen terug naar Anderlecht. De aankoopoptie in het huurcontract werd niet gelicht. Ook in het seizoen 19/20 werd Sá uitgeleend. Nu was het de Spaanse tweedeklasser Huesca die een oplossing bood voor de Portugees. In Spanje speelde Sá zich in de kijker. Hij stond 25 keer in de basis en de club werd kampioen met de promotie naar La Liga tot gevolg. Ondanks zijn vele basisplaatsen koos ook Huesca ervoor om de aankoopoptie niet te lichten. Zo belandde de Portugees bij het begin van het huidige seizoen opnieuw in Brussel, maar ook nu kwam hij niet voor in de plannen van Vincent Kompany. In oktober 2020 nam het Bulgaarse Ludogorets hem transfervrij over. Sindsdien stond hij al zeven keer in de basis bij de club uit Razgrad.

Lazar Markovic: gehuurd van januari 2018 tot juni 2018, nu bij Partizan Belgrado (Ser)

Markovic werd met de nodige bravoure voorgesteld op de laatste dag van de wintermercato in 2018. Anderlecht huurde de flankspeler van Liverpool, dat in 2014 nog 25 miljoen euro betaalde voor de Serviër. Alvorens Markovic in België arriveerde, had hij er al uitleenbeurten opzitten bij Fenerbahçe, Sporting Lissabon en Hull City, telkens zonder succes. Zijn blessuregevoeligheid speelde daarin ook een prominente rol. Ook op de Belgische velden moest eveneens Markovic afrekenen met blessures, hierdoor kon hij ook bij Anderlecht te weinig zijn stempel drukken. Hij speelde slechts acht wedstrijden voor paars-wit en scoorde daarin één doelpunt.

Na zijn periode bij Anderlecht keerde de Serviër terug naar Liverpool, waar hij opnieuw niet aan de bak kwam. In januari 2019 werd Markovic opnieuw uitgeleend, nu aan de Engelse eersteklasser Fulham. Ook daar speelde de flankspeler nauwelijks. Hij trok slechts één keer het truitje aan van The Cottagers. Intussen speelt Markovic opnieuw in zijn thuisland. De Servische topclub Partizan Belgrado bood hem in de zomer van 2019 een driejarig contract aan nadat zijn verbintenis bij Liverpool was afgelopen. Ook in zijn thuisland wordt Markovic geteisterd door blessureleed. Hij startte in de voorbije 18 maanden slechts tien keer.

Advertentie