RC Genk heeft in de Limburgse bekerderby aan het langste eind getrokken. Beide clubs moesten hard knokken om kansen te creeëren, maar vijf minuten voor tijd kon Paul Onuachu de Genkenaren bevrijden met zijn 23e doelpunt van het seizoen.

Een dag voor de Brusselse stadsderby tussen Union Sint-Gillis en RSC Anderlecht stond er met KRC Genk-STVV al een Limburgse streekderby op het programma in de Croky Cup. Beide clubs begonnen met een ander gevoel aan deze bekerderby: Genk staat derde in de competitie maar heeft een teleurstellende 5 op 21 achter de rug, terwijl STVV onder trainer Peter Maes na een mooie reeks uit de gevarenzone klom. Voor deze Genk-STVV werd er vanwege het drukke schema langs beide kanten wat gewisseld in de basisopstellingen Vandevoordt kreeg zijn kans in doel bij Genk, Mboyo en Brüls startten op de bank bij STVV –, al was er vanwege het gevoelsmatige belang van deze derby natuurlijk nergens sprake van een B-elftal.

Ondanks de competitiezorgen was het Genk dat het gretigst aan de partij begon. In het openingskwartier kwam Genk een paar keer aan de kanariekooi rammelen: een schot van Toma ging over, het schot van Thorstvedt van buiten de zestien op voorzet van Ito belandde de paal. De polyvalente Chris Durkin zal zijn coach vast vervloeken dat hij vanavond als rechtsback werd geposteerd, want het aanvallende gevaar van Genk kwam in het openingskwartier kwam voornamelijk vanop zijn flank.

De centrale verdedigers van STVV konden iets rustiger aan de wedstrijd beginnen, want op een schot van Bongonda na was er centraal niet veel gevaar van Genk tot frustratie van Gouden Stier Paul Onuachu. Toch was het alvast beter dan het wedstrijdbegin van STVV, dat tot de eerste kans van Cacace rond het halfuur nauwelijks aan voetballen toekwam. De eerste Truiense poging deed de wedstrijd geen deugd, want de rest van de eerste helft verzandde in een reeks slordigheden op het middenveld, van waaruit iemand af en toe met wat meeval eens naar het vijandige doel kon sluipen. Nazon had daarbij de beste kans op een doelpunt, maar zijn poging werd gekraakt.

Te weinig precisie

Over de wissel van Peter Maes bij de rust Maximiliano Caufriez erin voor Mory Konaté kon lang worden nagepraat, want de tweede helft bleef aanvankelijk kansarm. Nazon gaf namens STVV een eerste teken van leven: de Haïtiaan nam een voorzet van Caufriez goed aan, maar zijn vizier stond niet scherp genoeg bij het afwerken. Genk reageerde met een kans van Ito, die zichzelf de zestien indribbelde maar naast doel besloot. Het symboliseerde de wedstrijd: af en toe een flits of een technisch hoogstandje om zich aan op te warmen, maar te weinig precisie.

In de 56e minuut ging ook John van den Brom wisselen: Thorsveldt, die in de eerste helft geel pakte en met wat pech ook een tweede gele kaart had kunnen slikken, werd eraf gehaald voor Patrik Hrošovský. Stilaan begon Genk weer wat druk uit te oefenen, maar uiteindelijk had STVV de eerste grote kans: Suzuki had de pech dat een aanstormende Muñoz de prima voorzet van Caufriez kwam wegvegen. Aan de andere kant moest Teixeira zijn hele lichaam strijden om een knal van Ito uit de weg te ruimen.

Vijf minuten voor tijd kreeg de wedstrijd dan toch een doelpunt: Muñoz lanceerde na lang gebrei een diepe voorzet naar rechts, waarop de bal in twee tijden Heynen en Onuachu in het Truiense doel belandde. STVV slaagde er niet meer in om te reageren, waarop Genk het ticket voor de kwartfinale greep.

Advertentie