De laatste keer dat Anderlecht en Cercle Brugge elkaar ontmoetten in de Beker van België dateert al van januari 2010. Ook toen streden de teams voor een plaats in de halve finale van de bekercompetitie. Uiteindelijk haalde Cercle het over twee wedstrijden op basis van het aantal uitdoelpunten.

Nadat Standard twee seizoenen op een rij de landstitel had gewonnen, was het in het seizoen 2009-2010 terug de beurt aan paars-wit om de oppergaai te grijpen. Het was tevens ook het jaar dat de Play-offs werden ingevoerd. Onder leiding van Ariël Jacobs eindigde RSCA de competitie met 18 punten voorsprong op eerste achtervolger KAA Gent. 

In de beker liep het voor Anderlecht echter veel minder vlot. Na overwinningen tegen Verviers en FCV Dender EH moest Cercle voor de bijl gaan richting een tweede bekerwinst in drie jaar. Na een 2-1-overwinning in het Astridpark werd in Brugge met 1-0 verloren en zo strandde de bekerhoop in de kwartfinale. 

Onder meer Davy Schollen (einde carrière), Mbark Boussoufa (zonder club), Nicolas Frutos (assistent-trainer bij DC United), Thomas Chatelle (einde carrière), Cheikhou Kouyaté (Crystal Palace) en Lucas Biglia (Fatih Karagümrük) verdedigden toen de paars-witte kleuren. Het waren Boussoufa en Kouyaté die de thuisdoelpunten voor hun rekening namen, Bojan Bozovic scoorde voor de bezoekers op assist van Jelle Vossen. Niet voldoende, zo bleek later, want Bozovic scoorde ook in de return (1-0). Cercle zou na een zege over twee wedstrijden tegen Roeselare helemaal doorstoten tot in de finale, maar moest daar zijn meerdere erkennen in KAA Gent (3-0).

De situatie waarin beide clubs zich momenteel bevinden is echter moeilijk te vergelijken met de situatie van elf jaar geleden. Cercle draaide vlot mee en eindige in de grijze middenmoot, maar vooral voor RSCA is het contrast groot. Het seizoen 2009 – 2010 was het startschot voor vijf landstitels in acht jaar.

De groen-zwarte club uit Brugge vecht momenteel tegen degradatie. Anderlecht is volop bezig aan een lange weg terug naar de top na enkele rampzalige jaren, zowel sportief als financieel. Bekerwinst zou een volgende stap in de goede richting zijn voor paars-wit.

Advertentie