In deze rubriek zetten we Belgische (en een aantal Nederlandse) supporters van ietwat atypische buitenlandse clubs in de spotlights. In deze aflevering: Bernd, supporter van West Ham United en forever blowing bubbles.

Hoe is je liefde voor West Ham ontstaan?

In 2015 ben ik als 15-jarige een YouTube-kanaal (Spencer FC) beginnen volgen. In de video’s die er werden gepubliceerd zag ik de ervaringen van een supporter van West Ham. In die filmpjes werd duidelijk hoe het is om supporter te zijn van deze legendarische Londense club. Naarmate ik meer video’s bekeek, werd mijn hart alsmaar meer gestolen door het karakter van deze club en de mentaliteit van de supporters. Ik houd van supporters die hun clubliefde blijven exclameren door dik en dun. Al stonden ze 0-3 achter, ze bleven zingen en voor sfeer zorgen in het legendarische Upton Park/Boleyn Ground. Ik ben me naast het bekijken van die YouTube-video’s ook beginnen verdiepen in de club en zijn – jammer genoeg – niet zo rijk gevulde geschiedenis. Wat me daarvan is bijgebleven, is dat deze club zoveel jong talent produceerde. Deze talenten zijn later in hun carrière echte iconen van het Engelse voetbal geworden. Kijk maar naar Frank Lampard of Rio Ferdinand.

Hetgeen mij uiteindelijk toch het meest intrigeerde, waren de fans en het stadion. De fans staan nog altijd bovenaan in de lijsten van meest sfeervol, meest loyaal aan hun club … Het oude stadion was echt een soort nederzetting of fortress, zoals ze zo mooi in het Engels zeggen. Daar kwam geen enkele ploeg graag voetballen. De supporters konden je bijna aanraken en door de manier waarop het stadion gebouwd was, bleef het geluid goed hangen. Een echte heksenketel!

Ikzelf ben een persoon die het heeft voor de underdogs in een competitie. Zij kunnen tegen alle verwachtingen in altijd een verrassend resultaat neerzetten. Kijk maar naar het huidige seizoen: iedereen verwachtte dat we weer tegen de degradatie zouden vechten, maar in plaats daarvan vechten we als echte leeuwen voor elke centimeter op het veld, wat ook resulteert in uitzicht op een Europees ticket. Op een ploeg die zo’n vechtlust etaleert, week in week uit, kan je toch niet anders dan verliefd worden?

Wat maakt West Ham zo speciaal?

Als supporter van West Ham mag je geen champagnevoetbal verwachten. Het enige dat je mag verwachten, is de vechtlust. Als je houdt van sfeer, een hechte aanhang en van een clubcultuur uit de duizend, moet je gewoon supporter worden van West Ham. Het mooie is ook dat de supporters bij een doelpunt altijd vieren alsof ze de winning goal voor de titel hebben gescoord. En ook het feit dat de spelers zeer dicht bij de supporters staan.

Ik heb me ook ooit het volgende laten vertellen door een andere supporter: jij kiest niet voor welke club je supportert., de club kiest jou!

Woonde je reeds wedstrijden van West Ham bij?

Ik ben in 2017 naar een wedstrijd gaan kijken in het Olympic Stadium. Dit was een ervaring van jewelste. Ik kreeg deze reis cadeau van mijn vader. Ik ging samen met hem en mijn beste vriend een wedstrijd bijwonen, namelijk West Ham – Manchester City (1-4). We moesten ’s ochtends al om 4 uur vertrekken om de bus te halen. Die pikte onderweg nog andere supporters op, waarna we via de Eurotunnel richting Londen reden. Deze reis duurde 6 uur voor ons, maar het was zeker de moeite waard.

Ik herinner me nog goed dat we als een van de eersten dat gigantische stadion binnenwandelden. Ik kan er nog steeds geen woorden voor vinden hoe geweldig ik dat vond. Ik denk dat we zeker een uur of anderhalf uur voor de wedstrijd al op onze plaatsen zaten.

Net voordat de spelers het veld betreden, wordt er door de stadionboxen keihard Forever Blowing Bubbles gespeeld. Dat is het moment dat bijna 60.000 supporters luidkeels meezingen met het clublied. Natuurlijk kende ik dit al uit het hoofd. Met tranen in de ogen zong ik luidkeels mee: “Fortune is always hiding. I’ve looked everywhere. I’m forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air.” Sindsdien wist ik dat deze clubliefde verzegeld was en voor altijd in mij zou zitten.

Na die reis hadden we nog plannen gemaakt om hier een jaarlijks uitje van te maken. Maar, jammer genoeg, ben ik door de huidige situatie in de wereld genoodzaakt om West Ham voor mijn beeldscherm te volgen.


Alle artikels in deze rubriek: De atypische voetbalfan

Advertentie