In deze rubriek zetten we Belgische (en een aantal Nederlandse) supporters van ietwat atypische buitenlandse clubs in de spotlights. Na een Spaans uitstapje en twee Engelse afleveringen is het nu de beurt aan een supporter van een club uit Duitsland.

Hoe is je liefde voor Eintracht Frankfurt ontstaan?

Toen ik als 16-jarige met wat vrienden YouTube leerde kennen, waren we constant filmpjes over sfeer tijdens voetbalwedstrijden aan het bekijken. In die periode zijn we op de welbekende Pipi Langkous-video van Eintracht Frankfurt gestoten. Die beelden deed mijn voetbalhart jegens Eintracht Frankfurt sneller slaan. Natuurlijk is het als 16-jarige niet zo gemakkelijk om een wedstrijd in het buitenland te gaan bijwonen. Toen we opzochten waar Frankfurt gelegen was, waren we ontgoocheld. Want Frankfurt, dat ligt helemaal in het oosten van Duitsland. Althans, dat dachten we.

Toen we meer en meer opzochten over de club, kwamen we uiteindelijk te weten dat de club eigenlijk in Frankfurt am Main – en dus niet Frankfurt-Oder – gelegen is en dus eigenlijk niet zo ver van de Belgische grens. De uitslagen van de club konden mij eigenlijk nog niet zoveel schelen, want voor mij hadden ze de hevigste sfeer die er is.

Wat maakt Eintracht Frankfurt zo speciaal?

In de beginjaren waarin ik de club leerde kennen was het vooral de sfeer die deze club zo speciaal maakte. Dat geldt niet alleen voor mij, maar voor vele voetballiefhebbers wereldwijd. De meesten kennen de club vooral door de hevige supporters van CL-niveau en de prachtige tifo’s. In mijn eerste jaren als fan was de club sportief gezien gekend om zijn middelmatige voetbal. De laatste vier jaar zijn ze echter aan een steile opmars bezig in zowel de Bundesliga en de DFB-Pokal als in de Europese competities. Het mooie hieraan is dat dit niet door een bedrijf (Red Bull, Bayer, Volkswagen …) of een rijke geldschieter komt, maar gewoon door gezond beleid te voeren. Op dat vlak kan de vergelijking gemaakt worden met Club Brugge nu in België.

Eintracht Frankfurt is een echte Duitse traditieclub die ook een zeer interessante historie heeft, met onder meer de befaamde 7-3-nederlaag in de finale van Europacup I tegen Real Madrid in het jaar 1960. Frankfurt trok misschien niet aan het langste eind, maar die match wordt nog altijd beschouwd als een van de beste voetbalwedstrijden ooit.

Via sociale media merk ik op dat meer en meer Belgen en Nederlanders de weg richting het Deutsche Bank Park (Waldstadion) vinden. Dat is een goede ontwikkeling, want het moeten niet enkel Bayern, Dortmund, Schalke, Köln … zijn die voetballiefhebbers uit de Lage Landen in hun stadion aantreffen.

Woonde je reeds wedstrijden van Eintracht Frankfurt bij?

Toen ik als 18-jarige eindelijk mijn rijbewijs behaalde, heb ik samen met een vriend eindelijk de stap gezet om toch eens een wedstrijd bij te wonen. Toen we op een zaterdagavond – uit verveling – onze zondag aan het voorbereiden waren (lees: kijken via teletekst welke voetbalwedstrijden er zondag gepland waren), zagen we dat Eintracht Frankfurt thuis speelde tegen Hannover 96. Toen we op de website zagen dat er nog tickets waren voor deze wedstrijd, besloten we om eindelijk eens het heft in eigen handen te nemen en de stap richting Frankfurt te zetten. Frankfurt verloor met 0-3, maar de sfeer was voor ons ongezien en na de wedstrijd waren we al aan het bestuderen wanneer we konden terugkomen.

Zelfs toen Frankfurt datzelfde seizoen zakte naar de tweede Bundesliga, besloot ik om de club niet in de steek te laten. Twaalf jaar later heb ik al tientallen wedstrijden, zowel thuis- als uitwedstrijden in eigen competitie alsook in Europa, bijgewoond en Duitse vrienden gemaakt – wat het gemakkelijk maakt om aan tickets te geraken voor de wedstrijden tegen grotere ploegen. De wedstrijden die ik niet live kan bijwonen, probeer ik toch te streamen zodat ik Eintracht Frankfurt steeds van zo nabij mogelijk kan volgen.


Alle artikels in deze rubriek: De atypische voetbalfan

Advertentie