Abdou Diallo viel in tegen Barcelona en stond afgelopen woensdag opnieuw 45 minuten tussen de lijnen in de kwartfinale van de Champions League tegen FC Bayern München. Enkele jaren geleden speelde de 24-jarige Senegalees nog onder Franky Dury Bij Zulte Waregem.

Op 1 juli 2015 streek Abdou Diallo neer aan de Gaverbeek. Hij was toen amper 19 en werd door AS Monaco voor een jaar uitgeleend aan Zulte Waregem, dat het jaar ervoor een knappe vierde plaats uit de brand had gesleept. Diallo werd een groot talent genoemd en mocht dat van moederclub Monaco gaan bewijzen bij de boeren uit Zuid-West-Vlaanderen. De jonge verdediger had een zware opdracht: hij moest routiniers Steve Colpaert en Karel D’haene doen vergeten, die waren door blessureleed uit de ploeg verdwenen. Diallo kregen de ervaren Joël Sami naast zich. De Congolees had er honderden wedstrijden opzitten in de Ligue 1 en moest voor de nodige ervaring zorgen achterin.

Dat seizoen werd geen voltreffer voor Essevee. De club vocht tegen degradatie en het seizoen kende maar weinig lichtpunten. Al was Diallo er wel één, hij toonde zijn talent en polyvalente kwaliteiten. Hij speelde niet alleen centraal achterin, maar ook als links- en rechtsachter. Zulte Waregem wou Diallo graag nog een jaar huren, maar de goede prestaties waren ook AS Monaco niet ontglipt. Monaco wou de jonge verdediger een kans geven. Hij speelde het seizoen daarna amper 11 wedstrijden bij Monaco en vertrok toen voor vijf miljoen euro naar het Duitse Mainz.

Bundesliga

Er wordt veel verwacht van Diallo, hij is op dat moment de op drie na duurste aankoop voor de Duitse middenmoter. Meteen laat hij blijken dat de Duitse competitie iets voor hem is. Er wordt snel gevoetbald en het is een van de meest fysieke competities ter wereld. Hij speelt een ijzersterk seizoen en maakt bovendien drie doelpunten. Dat is ook Borussia Dortmund niet ontgaan. De Duitse topclub betaalt 28 miljoen voor Diallo, BVB betaalde alleen meer voor Hummels en Schürrle. Bij Dortmund trekt Diallo de lijn gewoon door. Hij werd een vaste waarde centraal achterin en was goed voor 3257 minuten, ofwel 38 wedstrijden, en één doelpunt.

Thuiskomen in Frankrijk

Diallo was helemaal niet van plan om na één seizoen alweer te vertrekken bij Dortmund, maar als PSG aanklopt moet je opendoen. Bij zijn aankomst in PSG voelde het als thuiskomen. Na Duitsland wou hij nu ook aan Frankrijk tonen wat hij in zijn mars heeft, hij had namelijk zo’n 32 miljoen euro gekost. Momenteel zit Abdou Diallo aan 52 wedstrijden voor PSG en speelt hij door de blessure van Bernat en de mindere prestaties van Kurzawa voornamelijk als linksachter. Volgende week kan PSG in de halve finale van de Champions League staan als het zijn goede uitgangspositie kan verdedigen tegen Bayeren München.