In deze rubriek zetten we Belgische (en een aantal Nederlandse) supporters van ietwat atypische buitenlandse clubs in de spotlights. Vandaag: Roberto, supporter van het Italiaanse Hellas Verona FC.

Hoe is je liefde voor Hellas Verona ontstaan?

De liefde voor Hellas Verona is ontstaan nadat ik als leider met voetbalclub UVS in Verona was voor een internationaal voetbaltoernooi. De C1 en C2 van UVS waren daar samen met de C1 en C2 van Quick Boys uit Katwijk met een grote touringcar naartoe gegaan. De wedstrijden vonden plaats op een bijveld, maar de finale in het stadion zelf. Daar werden we met het team ook op de foto gezet. We hebben daar mooie wedstrijden gespeeld, tegen onder andere Hellas Verona, Lecce en Djurgardens uit Zweden. Het ontbijt was in de sporthal bij het stadion en wij sliepen in een klaslokaal van een school. Het stadion maakte indruk, zeker ook omdat Hellas niet lang daarvoor kampioen van Italië was geworden.

Wat maakt Hellas Verona zo speciaal?

Hellas Verona is speciaal doordat de club door de jaren heen hetzelfde is gebleven. Een club met trouwe fans die uitgesproken zijn en een stadion dat niet helemaal gemoderniseerd is. De sintelbaan maar ook de klassieke toiletten zien er nog net zo uit als dertig jaar terug. Een gat in de grond verwacht je vandaag de dag niet meer wanneer je in een stadion naar het toilet gaat. De sfeertentjes en de kroegen op de hoeken van het stadion zijn nog net als ‘vroeger’ en de stoeltjes zijn ook niet overal even luxueus. Een club met trouwe tifosi die ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’ uitstralen. Waarom moet iemand supporter worden? Hoewel het een grote club is, voel je je eenmaal binnen in het stadion één van hen, het is erg laagdrempelig. Een schitterende club in een schitterende stad waar de supporters verwachten dat er vooral hard gewerkt wordt en nog liever dat er wordt gewonnen.

Woonde je reeds wedstrijden van Hellas Verona bij?

Ik ben na het internationale toernooi wel vaker in het stadion geweest, maar de laatste keer was in 2019 bij de wedstrijd Hellas Verona – Foggia. Een wedstrijd die Hellas Verona moest winnen om zich in de Serie B, het niveau waar de club net naar was afgedaald, te plaatsen voor de Play-offs. In de 84e minuut kwam Hellas Verona via een penalty op 2-1 en wist het de Play-offs te bereiken. Foggia, aangemoedigd door een uitzinnige harde kern, degradeerde daardoor uit de Serie B. In de nacompetitie slaagde Hellas Verona erin de felbegeerde promotie te bewerkstelligen en keerde het terug in de Serie A. De sfeer in het stadion was fenomenaal, ik heb uiteraard met een net aangeschaft nieuw sjaaltje de club aangemoedigd, waarbij het mooi is dat de suppoters je in hun midden opnemen wanneer ze zien dat je de club een warm hart toedraagt. Na afloop ‘moet’ je dan buiten het stadion ook nog wat drinken en wat eten voordat je de adrenaline weer van je af voelt stromen. De wens is om terug te gaan wanneer het weer kan. Momenteel volg ik de wedstrijden trouw van thuis uit. Eens fan van Hellas Verona, altijd fan van Hellas Verona!


Alle artikels in deze rubriek: De atypische voetbalfan

Advertentie