Twee blessures, één speler geschorst en Zulte Waregem zakt als een pudding in elkaar. Met 19 tegendoelpunten in de laatste vijf wedstrijden bleef er de laatste maand niets meer over van de remonte die Essevee in november had ingezet. Het team van Francky Dury kon de afwezigheden van afwisselend Daniel Opare, Damien Marcq en gisteren Jean-Luc Dompé op geen enkele manier opvangen.

Vorige zomer kon Zulte Waregem niet één investering doen om zijn spelerskern te versterken. Het eerste pijnpunt van Essevee werd de rechtsbackpositie. Davy De fauw stopte en het contract van Sandy Walsh, die een topseizoen speelt bij KV Mechelen, werd niet verlengd. In de zoektocht naar een vervanger kwam Essevee snel uit bij de transfervrije Daniel Opare. De blessuregevoelige Ghanees kende een wisselvallig seizoen en viel na de match op Anderlecht uit met een zware knieblessure.

De enige andere rechtsback in de kern, Abdallah Ali Mohammed, gehuurd van Marseille, mocht nog geen seconde meedoen. Een hele resem niet-rechtsbacks mochten het dit seizoen proberen, zonder succes: flankaanvallers Mikael Soisalo (3-1 vs. Beerschot) en Jean-Luc Dompé (4-2 tegen KV Mechelen), centrale verdedigers Cameron Humphreys (0-6 vs. Club Brugge) en Ewoud Pletinckx (2-7 vs. Gent).

Zonder echte flankspelers

De flanken zijn een groot probleem in de kern van Zulte Waregem. Gisteren speelde Essevee eigenlijk zonder flanken, maar toch in een 4-3-3-opstelling. Met Thomas Chory, Jelle Vossen en Gianni Bruno stonden er drie centrumspitsen aan de aftrap. Met Ewoud Pletinckx, Olivier Deschacht, Cameron Humphreys en Laurens De Bock stonden er ook drie en een halve (De Bock) centrale verdediger op het veld. Essevee begon met Vossen, Bruno, Pletinckx en De Bock op de flanken. Bruno deed dat eerder al met succes, maar gaf al meermaals aan dat hij beter en liever centraal speelt. De Bock gaf ook al aan dat hij zich links-centraal beter in zijn sas voelt. Over Pletinckx en Vossen is (bijna) iedereen het al lang eens: zij horen centraal op het veld thuis.

Maar wat zijn de alternatieven dan? Dury kiest voor namen en ervaring, want de mannen die wel op die posities uit de voeten kunnen zijn jong en onbekend. De Griekse linksback, linkervleugel, spits Nikolaos Kainourgios kreeg in tegenstelling tot Ali Mohammed wel al kansen. Hij kon nooit overtuigen en komt tekort voor het hoogste niveau in België. De creatieve flankaanvaller Panos Armenakas liet al mooie dingen zien, maar krijgt telkens pas zijn kans als het kalf al verdronken is. Jeugdproducten Mathieu De Smet en Jannes Van Hecke kregen ook al kansen en geven zich altijd 200 procent, maar komen bij momenten vooral fysiek (nog) wat tekort.

Van die andere bankzitters zoals Abdoulaye Sissako en Bassem Srarfi is er al weken geen spoor. Daar is voor Sissako een duidelijke verklaring voor: hij sukkelt met de longen en moest het vier weken rustig aan doen. Desondanks kreeg Sissako, een jongen met veel potentieel, dit seizoen amper kansen en waren de ervaren Ibrahima Seck en Damien Marcq ongenaakbaar. Met Srarfi heeft Essevee wel een speler in de rangen die een volledige flank kan bestrijken. De Tunesiër stond in de basis aan het begin van de remonte en speelde sterk, maar Dury zette hem toch weer uit de ploeg. Srarfi zit al meer dan twee maanden niet in de selectie, de enige verklaring die de supporters krijgen luidt als volgt: “Hij voelt zich al een tijdje vermoeid en ziekjes.”

Een aantal maanden geleden leek Srarfi nog een van de revelaties van het seizoen te worden:

Tijd voor ‘Essevee 3.0‘?

Zulte Waregem heeft nu een paar maanden de tijd om zijn selectie te balanceren. Het seizoen aanvatten met een dubbele bezetting op elke positie lijkt voor een profclub uit 1A toch de minimale vereiste. Zulte Waregem moet opnieuw de balans vinden tussen directe kwaliteit (misschien meer huurspelers), snelheid en ervaring. Het lijkt dan ook aangewezen dat het bestuur en de coach op dezelfde golflengte zitten wat betreft het samenstellen van de kern. Spelers die geen seconde speeltijd krijgen wegen zwaar door op de loonlijst en brengen de club geen stap vooruit.

Advertentie