Eleven Sports schreef een clausule in het nieuwe tv-contract met de naam ‘het Belgen-klassement’. Daarbij worden de aantal speelminuten opgeteld van Belgische spelers of buitenlandse spelers die voor hun 23ste jaar in België voetbalden. KV Mechelen heeft dat klassement gewonnen met 19991 speelminuten. Malinwa krijgt daardoor een premie van 600.000 euro. Standard, Beerschot, Waasland-Beveren en Club Brugge winnen respectievelijk de overige premies.

Mechelen prijkte al een hele tijd bovenaan dat klassement. 62% van de spelers in de huidige kern heeft een Belgische nationaliteit. Dit is een ankerpunt van de clubfilosofie: talent van eigen bodem. Elias Cobbaut (basisspeler bij Anderlecht) en Aster Vranckx (volgend seizoen speler van Wolfsburg) zijn jeugdproducten van KV en doorgebroken in de eerste ploeg. Ook in de bestuurskamer kiest Mechelen voor lokale investeerders.

Uitgerekend vandaag kondigde KV Mechelen zijn eerste zomertransfer aan. Jannes Van Hecke komt transfervrij over van Zulte Waregem en tekent een contract tot 2024. Hij is een 19-jarige Belg (een clubfilosofie is hardnekkig) en speelt op het middenveld. In de terugronde van dit seizoen speelde Van Hecke een aantal keer in basis van Zulte. Hij heeft ook ervaring bij de nationale ploeg onder 18 jaar. “Het DNA van de club ligt mij enorm. Ik voelde meteen het geloof in mijn kwaliteiten en ik kan hier nog doorgroeien”, laat Van Hecke weten op de Mechelse clubwebsite.