Tijdens de onderhandelingen in januari stond Mbaye Leye erop een tijdelijk contract te krijgen als hoofdtrainer van Standard. De zelfzekere Senegalees wou zich bewijzen en enkel een definitieve verbintenis ondertekenen wanneer hij dat echt verdiende. Ondertussen zijn we enkele maanden verder en krijgt de beginnende oefenmeester ruggensteun van zijn spelersgroep, de supporters én het bestuur. Want een kleine week na de verloren bekerfinale, en een dag voor de start van de belangrijke PO2-campagne, tekent Leye een vast contract als T1 van de Rouches. Een duidelijke uiting van vertrouwen.

De tweede seizoenshelft van Standard was er een in drie stappen, met ondertussen nog een goed – want je bereikt de finale niet zomaar – bekeravontuur. In de Jupiler Pro League werd de knappe 12 op 12 waarmee Leye aan zijn trainerscarrière begon gevolgd door een dipje, met vervolgens een sterk seizoenseinde (gelijkspel in Genk en drie zeges) en de bijhorende kwalificatie voor de Europe Play-offs.

“Mbaye belichaamt perfect de waarden “Passion – Fierté – Ferveur” die onze club en zijn fans zo hoog in het vaandel dragen en hij past bovendien volkomen binnen ons huidig sportief project.” ~ communiqué Standard

Mbaye Leye lijkt de juiste man op de juiste plaats. Hij weet een amicale band met zijn spelers goed te koppelen aan een harde hand wanneer dat nodig is, wil het voetbal spelen waar Standard behoefte aan heeft en geniet dankzij zijn voorgeschiedenis als speler en personaliteit veel respect in alle geledingen. Morgen beginnen Leye en co aan Play-off 2 op bezoek bij KV Oostende, een wedstrijd die in januari op 2-2 eindigde. Met ook Gent en KV Mechelen is de concurrentie groot, maar het behalen van het laatste Europese ticket is een must voor Standard. Eén ding is zeker: in die strijd hoeft Leye niet aan zijn toekomst te denken, want vandaag verlengde hij zijn contract met twee jaar.

Naast Leye blijven ook T2 Patrick Asselman en de rest van de sportieve staf aan boord. Op die manier heeft de Senegalees de assistenten van zijn mentor Michel Preud’homme nu ook definitief overgenomen.

Advertentie