US Salernitana 1919 keert na 22 jaar terug naar de Serie A. De club heeft zich op de laatste speeldag van de Serie B verzekerd van de tweede plaats, die rechtstreeks recht geeft op promotie. Eerder was ook Empoli FC al zeker van promotie.

Salernitana promoveerde in 1947 een eerste keer naar de Serie A. Het avontuur in de hoogste divisie duurde slechts één seizoen, waarop de club een paar keer schipperde tussen de Serie B en C. In 1998 volgde een tweede promotie naar het hoogste niveau, maar opnieuw zakte de club uit de stad met de oudste medische faculteit ter wereld na één seizoen terug naar de Serie B. Enkele bekende namen uit dat seizoen 1998/99 waren Rigobert Song, die tijdens de winterstop werd weggeplukt door Liverpool, en Gennaro Gattuso, die op het einde van het seizoen zou overstappen naar AC Milan.

Na de degradatie in 1999 volgen 22 woelige jaren voor Salernitana, dat zowel in 2005 als 2011 failliet gaat. Na die laatste vereffening komt de club in handen van Claudio Lotito, die sinds 2004 voorzitter en eigenaar is van SS Lazio. Wanneer de club is uitgefeest zal het dus op zoek moeten naar een nieuwe eigenaar, want het is ook in Italië verboden om twee clubs in één competitie te hebben.

Belgisch tintje

De promotie van Salernitana heeft een Belgisch tintje. Sofian Kiyine, een 23-jarige middenvelder die geboren werd in Verviers maar Marokkaans jeugdinternational is, werd afgelopen winter door… SS Lazio voor de tweede keer ter beschikking gesteld. Hij speelde in 13 competitiewedstrijden mee.

Ook Sanasi Sy heeft een link met België: hij werd in het seizoen 2018/19 een halfjaar door Amiens SC uitgeleend aan AFC Tubeke. Zijn bijdrage aan de promotie was wel iets kleiner, want hij speelde slechts 45 minuten mee.

Advertentie