In deze rubriek zetten we Belgische (en een aantal Nederlandse) supporters van ietwat atypische buitenlandse clubs in de spotlights. Na Duitsland, Spanje, Italië en tweemaal Engeland leggen we de focus vandaag voor het eerst op Frankrijk.

Hoe is je liefde voor RC Strasbourg ontstaan?

In 2015 bracht ik een bezoek aan het Stade de la Meinau in Straatsburg. Ik bezocht het stadion omdat KV Mechelen er in 1988 Ajax versloeg in de finale van de Europacup, en als KV-fan wilde ik het wel eens zien. In het stadion raakte ik aan de praat met een vrijwilliger van de club. Hij herinnerde zich de dag van de finale nog als gisteren, maar vertelde ook over zijn club: Racing Strasbourg.

Hij vertelde hoe de club succesvol was geweest in het verleden, maar op dat moment was weggezakt naar de derde klasse. Een paar jaar eerder waren ze quasi failliet gegaan en zelfs teruggezet naar het vijfde niveau. Stap voor stap hadden ze de weg naar boven opnieuw ingezet. Bij die toevallige ontmoeting is de kiem gelegd, maar de echte liefde kwam pas na de promotie naar de Ligue 2.

Eerder bij toeval kwam ik hen dat jaar tegen bij het spelen van FIFA. Ik moest meteen terugdenken aan de ontmoeting in Straatsburg en ben met hen beginnen spelen. Sindsdien staat RC Strasbourg samen met KV Mechelen op het lijstje van teams waar ik ieder jaar mee speel. Zeker nadat ze na amper één seizoen al promoveerden naar de Ligue 1.

Wat maakt RC Strasbourg zo speciaal?

Het is een club met een ziel, en een club waarvan de geschiedenis veel gelijkenissen vertoont met KV Mechelen. De vroegere successen (1x kampioen, 6x de beker), de financiële problemen én een recente bekeroverwinning, het lijkt wel copy paste. Net als op KV is het ook nooit rustig in La Meinau. Net op het moment dat ze uitgegroeid lijken tot een stabiele middenmoter en ze de plannen ontvouwden voor de vernieuwing van het stadion, moeten ze onverwacht keihard knokken tegen de degradatie. Het is dus een intense club om te volgen.

Het is vooral een volkse club met fanatieke supporters. De Ultra Boys 90 en de rest van de ‘Kop’ van Straatsburg zijn een begrip in Frankrijk. De club wordt ook geleid door lokale mensen. Ex-speler Marc Keller kocht samen met enkele andere ‘locals’ een deel van de aandelen toen ze in derde klasse speelden en is nog steeds de voorzitter. Hij leidde het team opnieuw naar het hoogste niveau. Vooral tegen grote teams heeft Straatsburg een echte over-mijn lijk-mentaliteit. Het is een ploeg van kuitenbijters, die door die gedrevenheid regelmatig kan stunten tegen de absolute toppers in de Ligue 1.

Woonde je reeds wedstrijden van RC Strasbourg bij?

Neen. Ik heb dus wel al het stadion bezocht, maar op het moment van een wedstrijd was ik er nog nooit. Vorig jaar was ik er heel dicht bij, maar net op dat moment gooide corona roet in het eten. Ik volg de wedstrijden dus van thuis uit. Ik blijf er niet speciaal voor thuis, maar als ik kan zet ik een livestream op of probeer ik de wedstrijd en alles eromheen te volgen via voetbal-apps en sociale media. Maar wanneer corona het toelaat, wil ik zeker eens een wedstrijd bijwonen in het legendarische Stade de la Meinau.


Alle artikels in deze rubriek: De atypische voetbalfan

Advertentie