Jean-François Gillet (41), die met zijn invalbeurt zondag de op een na oudste JPL-speler in de geschiedenis van het profvoetbal werd, hangt zijn handschoenen zoals verwacht aan de wilgen na dit seizoen. Omwille van het vertrek van Jan Van Steenberghe had Standard een nieuwe keeperstrainer nodig, en Gillet twijfelde niet toen Leye hem vroeg tot zijn staf toe te treden. Na Patrick Asselman, Eric Deflandre en uiteraard Mbaye Leye zelf is Gillet komend seizoen de vierde ex-Rouche bij de sportieve leiding van de eerste ploeg van Standard.

Jean-François Gillet bracht het grootste deel van zijn keeperscarrière door in Italië. In 1999 vertrok hij van Standard, waar hij het twee jaar eerder vanuit de jeugd tot de A-kern schopte, naar Monza. Nadien volgden Bari, Treviso, Bologna, Torino en Catania. De doelwachter werd vooral een legende bij Bari: 364 wedstrijden, 106 clean-sheets. In 2015 keerde Gillet terug naar België, KV Mechelen huurde hem één seizoen. Onder meer met zijn driedubbele penaltyredding tegen Anderlecht overtuigde hij het bestuur van Standard om een kleine som te betalen aan Catania voor een definitieve overgang.

In het eerste jaar na zijn terugkeer aan de boorden van de Maas was Gillet doelman nummer één, nadien werd hij reservekeeper en de voorbije seizoenen derde doelman. In het seizoen 2017/18, toen Ochoa de onbetwiste man tussen de palen was, mocht hij wel aantreden in de Beker van België. Standard won dat seizoen de Croky Cup, en in de finale pakte Gillet bij een 0-0-stand in de absolute slotfase van de reguliere speeltijd uit met een geweldige redding.

Negenvoudig international Gillet maakte de volledige doorbraak en alle wedstrijden van Arnaud Bodart mee en zal hem vanaf volgend seizoen verder helpen ontwikkelen. Dit seizoen was hij al deeltijds actief in de jeugdacademie van de Rouches.

Advertentie