De Rode Duivels kunnen tijdens het EK weer rekenen op Thierry Henry. De 43-jarige Fransman, die van 2016 tot 2018 al assistent was bij België, keert terug als T3 van bondscoach Roberto Martínez.

“We zijn opgetogen dat Thierry kan aansluiten voor dit EK”, vertelt bondscoach Martínez. “Zijn toernooi-ervaring en kennis van het internationale voetbal vormen een grote toegevoegde waarde voor onze staf. Thierry kent bijna elke speler en staflid persoonlijk. Het voelt heel natuurlijk aan dat we het verhaal kunnen voortzetten dat startte tijdens de vorige WK-kwalificatie en eindigde met een bronzen toernooi in 2018”.

Henry, die destijds bij zijn ex-club Arsenal begon als jeugdcoach, sloot in augustus 2016 aan bij de staf van toenmalig kersvers bondscoach Roberto Martínez. Hij maakte deel uit van het team dat in 2018 brons pakte op het WK in Rusland. In oktober 2018 verliet hij de Belgische nationale ploeg echter voor een avontuur als hoofdtrainer bij zijn ex-club AS Monaco. Drie maanden en slechts vijf zeges in twintig wedstrijden later kwam daar een einde aan. Bij het Canadese Montreal Impact had hij vervolgens meer succes – hij leidde de club voor het eerst in vier jaar naar de play-offs –, maar in februari van dit jaar nam hij er ontslag omdat hij dichter bij zijn kinderen in Londen wilde werken.

Her en der rijst nu de gedachte dat Henry misschien is binnengehaald om op (korte) termijn Martínez op te volgen als bondscoach. Het is een publiek geheim dat er flink getrokken wordt aan de mouw van Martínez, en na jarenlang met een internationale vakman als Martínez te hebben gewerkt lijkt het onwaarschijnlijk dat de KBVB pakweg Marc Brys of Yves Vanderhaeghe uit de Jupiler Pro League gaat wegplukken.

Advertentie