Het EK voetbal staat voor de deur. Over een week wordt het toernooi op gang getrapt door Italië en Turkije. Spelers van over heel Europa zullen samenkomen en daarom is het interessant om te kijken welke spelers uit de Belgische competitie aanwezig zullen zijn op het EK.

Tot de selectie van België behoren twee spelers van de Jupiler Pro League: Hans Vanaken en Simon Mignolet (beide Club Brugge). Daarnaast zijn er nog drie spelers uit de JPL aanwezig in de EK-bubbel van de Rode Duivels bij wijze van back-up: Albert Sambi Lokonga (RSC Anderlecht), Zinho Vanheusden (Standard de Liège) en Brandon Mechele (Club Brugge).

De Rode Duivels komen in hun groep EK-debutant Finland tegen met in hun selectie één speler uit de JPL: Jere Uronen (KRC Genk). De linksachter van Genk verdween in de loop van het seizoen naar de bank voor de Mexicaan Arteaga, maar zal dus wel zijn land representeren op het eerste EK in de geschiedenis van het Finse nationale team. 

In de groep van Nederland, groep C, zullen er een heel aantal spelers uit de JPL te bewonderen zijn. Zo werden er in de selectie van Oekraïne zowaar 4 spelers van de Belgische competitie geselecteerd: Roman Yaremchuk (AA Gent), Roman Bezus (AA Gent), Eduard Sobol (Club Brugge) en Jevhen Makarenko (KV Kortrijk/RSC Anderlecht). Vooral spits Yaremchuk is een van de speerpunten van de selectie van bondscoach Andriy Shevchenko. 

Daarnaast zit er ook bij Noord-Macedonië een JPL-speler in de selectie. Charleroi-verdediger Gjoko Zajkov is één van de 26 spelers die de Noord-Macedonische kleuren zullen verdedigen op hun eerste EK. Zajkov kwam in 2016 officieel over van Stade Rennais, hij werd daarvoor al een jaar gehuurd, en speelde in totaal 38 keer voor de Carolo’s. Afgelopen seizoen kwam hij niet tot minuten.

Engeland en Kroatië komen in groep D twee spelers tegen uit de Belgische competitie. Michael Krmencik (PAOK Saloniki/Club Brugge) werd dit jaar verhuurd, maar is nog steeds eigendom van blauw-zwart en hij is een van de spitsen van Tsjechië. Bij Schotland werd Jack Hendry (KV Oostende/Celtic) beloond voor een uitstekend seizoen aan de kust met een EK-selectie. Hendry werd dit seizoen gehuurd door Oostende, maar zal na het EK terugkeren naar Celtic. Ten slotte is er in groep E, met onder andere Spanje, nog middenvelder Patrik Hrosovsky (Racing Genk).

Zo zullen er dus 10 spelers uit de Belgische competitie te zien zijn op het EK, plus Jack Hendry die een jaar lang in België speelde. Daarmee komt België op de 15e plaats in de rangschikking, zo heeft het bijvoorbeeld 7 spelers minder dan de Eredivisie. De Premier league is met 122 spelers de hoofdleverancier, met daarna de Bundesliga met 89 spelers en de Serie A met 71 spelers.