De Belgische beloften zijn hun kwalificatiecampagne voor het EK 2023 goed begonnen. De jonge Duivels versloegen in hun openingswedstrijd Kazachstan met 1-3. Killian Sardella, Amadou Onana en man van de match Loïs Openda waren de doelpuntenmakers aan Belgische kant.

De Belgen hebben hun kater van de vorige EK-kwalificatiecampagne doorgespoeld met een 1-3-overwinning op het veld van Kazachstan. De jonge Duivels wisten na een klein halfuur voetballen op voorsprong te klimmen. El Hadj zocht en vond de mee opgerukte Siquet aan de tweede paal. De verdediger legde het leer klaar voor Sardella die op zijn beurt de 0-1 simpel kon binnentikken.

Na de openingstreffer kwamen de Belgen nog een aantal keer piepen, maar het was de thuisploeg die via een hoekschop kon tegenscoren. Zhumabek schoot de 1-1 tegen de touwen na geaarzel in de Belgische verdediging. De bezoekers waren niet van slag en wisten nog voor de pauze opnieuw de voorsprong te claimen. Verschaeren zag zijn vrije trap op de deklat stranden, aanvoerder Onana was bij de pinken om de afvallende bal van dichtbij in doel te werken.

Slalommende Openda

Na de pauze bleven de troepen van Jacky Mathijssen de betere ploeg. Openda schoot eerst nog twee goede mogelijkheden naast, maar wist een kwartier voor affluiten met een knappe slalom de 1-3 alsnog tegen de netten te werken. De Kazachen drongen nog even aan, maar konden Vandevoordt en Co niet meer bedreigen.

Een eerste driepunter voor de Belgische U21 in hun kwalificatiecampagne richting EK 2023 is een feit. België is – logischerwijs – ook de leider in groep I. De groepswinnaars en beste nummer twee plaatsen zich rechtstreeks voor het toernooi. De overige nummers twee spelen barragewedstrijden voor de laatste vier EK-plaatsen. Georgië en Roemenië zijn als gastland zeker van deelname. De volgende kwalificatiewedstrijd van de Belgen is in september tegen Turkije.  


EINDE WEDSTRIJD: KAZACHSTAN 1 – 3 BELGIË

De Belgen doen wat ze moeten doen en pakken de drie punten mee huiswaarts.

90+2′ GELE KAART KAZACHSTAN: SOVET

90′ Net niet Openda

Openda raakt met zijn hoofd net niet bij de voorzet van de ingevallen Boussaid. De daaropvolgende hoekschop levert niks op. De wedstrijd zit er bijna op.

90′ WISSEL BELGIË: ONANA OUT, VRANCKX IN

88′ Vandevoordt eenvoudig

De thuisploeg probeert het via de rechterflank, maar Vandevoordt heeft geen moeite met de voorzet en klemt eenvoudig.

85′ WISSEL KAZACHSTAN: BURANCHIEV OUT, PROKOPENKO IN

84′ WISSEL BELGIË: SARDELLA OUT, NDENBE IN

84′ WISSEL BELGIË: VERSCHAEREN OUT, BALIKWISHA IN

81′ Doelpoging Samorodov

De Kazachen voeren in het slot de druk op. Samorodov probeert het vanop de rand van de zestien, zijn poging vliegt langs de kooi van Vandevoordt.

77′ Supporter op het veld

Een man in het publiek vindt zijn moment gekomen om even alle aandacht in het stadion naar zich toe te trekken. Hij loopt het veld op, om een minuut later de grasmat samen met de security opnieuw te verlaten.

74′ GOAL BELGIË: 1-3

Vandevoordt trapt ver uit en vindt op links Openda, die slalomt zich knap voorbij de Kazachse verdediging en werkt beheerst af: 1-3. België op weg naar de zege?

73′ WISSEL KAZACHSTAN: ASTANOV OUT, ULSHIN IN

72′ Schot Sardella

De Belgen zorgen nog eens voor dreiging via Sardella. Hij schiet een kleine meter over het doel.

71′ WISSEL KAZACHSTAN: SHVYREV OUT, KENESOV IN

69′ WISSEL BELGIË: EL HADJ OUT, KANA IN

69′ WISSEL BELGIË: SIQUET OUT, BOUSSAID IN

66′ Kazachen putten moed

De thuisploeg kan rekenen op aanmoedigingen van het publiek. Dat lijkt te helpen, want ze hebben ondertussen het betere van het spel.

62′ GELE KAART BELGIË: ONANA

Ondertussen deelt Onana op het middenveld een onnodig tikje uit aan zijn tegenstander – zonder bal. De scheidsrechter trekt geel.

61′ Vandevoordt met vertrouwen

De doelman van de Belgen wordt geregeld betrokken in de opbouw. Dat de goalie van Genk goede voeten heeft, bewijst hij door een Kazachse verdediger uit te kappen. De thuisploeg schuift stilaan op naar voren. De Belgen moeten opletten.

58′ Opnieuw Openda

Een verre bal van Siquet wordt door Openda in één tijd naast getrapt.

55′ Belgen op zoek naar derde treffer

De Belgen zijn ook in de tweede helft de gretigste ploeg. Het balbezit is voor de bezoekers, maar grote kansen zijn er nog niet te noteren. Kazachstan probeert tussendoor tevergeefs tegen te prikken.

50′ Schot voorlangs

Openda krijgt de bal aangespeeld in de zestien. De aanvaller heeft ruimte om te schieten, maar trapt voorlangs. Goede mogelijkheid voor de bezoekers.


46′ Bal opnieuw aan het rollen gebracht

Houden de Belgen hun voorsprong in de tweede helft vast?

PAUZE

De Belgen trekken met een verdiende 1-2-voorsprong de rust in.

45+1′ GOAL BELGIË: 1-2

België wist nog voor de pauze de Kazachse gelijkmaker uit. Verschaeren krult in het slot van de eerste helft een vrije trap tegen de deklat, Onana is bij de pinken om de 1-2 ongestoord tegen de netten te werken.

41′ GOAL KAZACHSTAN: 1-1

Hoekschop Kazachstan. De Belgen krijgen de bal is de zestien niet weg. Zhumabek twijfelt niet en trapt de 1-1 tegen de netten.

38′ Lichte dreiging Kazachstan

Kazachstan komt me de rust in zicht wat meer dreigen, voorlopig houden de Belgen het achterin prima dicht. Vandevoordt kan een schot uit de tweede lijn eenvoudig oprapen.

30′ Bijna 0-2

De Ketelaere geeft de bal mee aan Openda. Vanop links schuift hij het leer tot bij Siquet, maar die trapt van in de zestien onbesuisd over. Hier zat meer in.

28′ GOAL BELGIË: 0-1

El Hadj vindt aan de tweede paal Siquet. De mee opgerukte verdediger legt prima klaar voor Sardella, die op zijn beurt van dichtbij de 0-1 kan binnentrappen. Een verdiende voorsprong voor de Belgen.

25′ Bitsiger

Ondanks de enkele honderden thuisfans in het stadion, kon Kazachstan nog niet voor dreiging zorgen. Ze worden iets bitsiger in de duels.

20′ Doelgevaar België

Sardella vindt De Ketelaere in het centrum, die zet zich goed door in de zestien, maar ziet zijn doelpoging gestuit worden op een Kazachs been. Goede mogelijkheid voor de Belgen. Een minuut later schiet Onana het leer wild over de kooi van Ustimenko.

16′ Eerste keer thuisploeg

De thuisploeg komt voor het eerst in de buurt van het doel van Vandevoordt. Theate verspeelt achterin de bal, maar de Kazachen kunnen niet profiteren. De hoekschop die daaruit volgt levert niks op.

11′ Bijna Openda

De Kazachse keeper neemt iets te veel tijd om uit te trappen. Openda onderschept, maar Ustimenko voorkomt verder gevaar door de opstuitende bal uit de lucht te plukken.

9′ Eerste hoekschop

De Ketelaere neemt een eerste hoekschop van de partij voor zijn rekening, hij vindt geen medespeler.

7′ Voorzichtige opbouw

De jonge Duivels proberen stelselmatig naar voren te trekken via de flanken. Gevaar blijft vooralsnog uit. De Kazachen kijken toe. Een zoekend begin van de partij.

3′ Openingsminuten voor de Belgen

De Belgen eisen in de openingsminuten het balbezit op. Openda wordt een eerste keer diep gestuurd, hij besluit in de armen van doelman Ustimenko.

0′ Wedstrijd op gang getrapt

Wat kunnen onze toekomstige Rode Duivels tegen de beloften van Kazachstan?

14u 45: Opstelling België U21

Voorlopig geen plek voor Charles De Ketelaere en Yari Verschaeren in de A-kern van Roberto Martínez, wel in die van Jacky Mathijssen. De Limburgse coach stuurt deze elf namen de wei in.

14u 45: Opstelling Kazachstan U21

De elf Kazachen die het zo dadelijk tegen de Belgen opnemen: 1 D. Ustimenko 3 S. Sovet 5 Z. Zhaksylykov 2 L. Skvortsov 4 A. Zhumakhanov 7 S. Sagnayev 9 E. Astanov 20 M. Samorodov 15 A. Buranchiev 19 V. Shvyrev 11 A. Zhumabek

14u 40: “Evenwichtige poule”

De Belgen zitten in een groep met Denemarken, Schotland, Turkije en Kazachstan – de tegenstander van deze middag. “Het is een evenwichtige poule die mogelijkheden biedt. Er liggen kansen, op voorwaarde dat we ons niveau halen, te beginnen met de wedstrijd tegen Kazachstan. Dat wordt een karaktertest, maar daar moeten we doorheen”, aldus U21-coach Jacky Mathijssen eerder deze week aan Het Laatste Nieuws.

14u 30: Kater doorspoelen

Het EK 2021 voor beloften wordt zondag afgesloten met de finale tussen Duitsland U21 en Portugal U21. De Belgische U21 wist zich voor dit Europees Kampioenschap niet te plaatsen, na late uitschuivers tegen Bosnië-Herzegovina en vooral het bescheiden Moldavië in de vorige kwalificatiecampagne. Een kater die de jonge Duivels met de start van de nieuwe EK-kwalificatiecampagne straks kunnen doorspelen, mits winst tegen Kazachstan.

Advertentie