Het jubileumjaar wordt ook het laatste jaar van Franky Dury als trainer van Zulte Waregem. In totaal zal Dury een goede 18 jaar trainer zijn geweest aan de Gaverbeek. Al kunnen we zeggen dat hij misschien wel meer was dan een trainer voor Essevee.

In 2001 strijkt Francky Dury neer in het Regenboogstadion. Hij staat op dat moment al zeven seizoenen aan het roer bij Zultse VV, maar door de fusie met KSV Waregem wordt hij trainer van een ploeg die maar één ding wil: zo snel mogelijk naar de hoogste afdeling. Essevee gaat razendsnel door de lagere reeksen en door de cruciale doelpunten van Fred Raket spelen Zulte Waregem en politieagent Francky Dury in 2005 opnieuw in eerste klasse.

Vóór het seizoen 2005-2006 is Dury duidelijk: Zulte Waregem moet opnieuw een vaste waarde worden in eerste klasse en daarbij zou een stabiel eerste seizoen helpen, maar Essevee doet meer dan dat. De boeren uit West-Vlaanderen winnen de beker tegen Moeskroen en dat met een ploeg waar bijna niemand prof is. Dury en zijn manschappen mogen Europa in. Ook de individuele prijzen blijven niet uit voor Dury. Hij wordt verkozen tot Trainer van het Jaar 2006 en Focus-WTV kroont hem bovendien tot ‘West-Vlaming van het jaar’.

Essevee speelt niet Europees in het eigen Regenboogstadion, maar in het Gentse Jules Ottenstadion. De poulefase wordt met veel glorie overleefd, maar in de zestiende finale verliest Zulte Waregem kansloos tegen het Engelse Newcastle. Op dat moment denkt niemand dat het Jules Ottenstadion ooit de thuisbasis zal worden voor Francky Dury.

KAA GENT

We maken dan even de sprong naar 2010. Paniek in Waregem, want Francky Dury zou op weg zijn naar KAA Gent om Michel Preud’homme op te volgen. Lang wordt het nieuws ontkend en verklaart Essevee van niets te weten. Op 10 juni 2010 is er geen ontkomen meer aan: Francky Dury verlaat Zulte Waregem en trekt naar KAA Gent. Essevee verliest op die dag veel meer dan alleen hun trainer.

De opdracht voor Dury is allesbehalve simpel: Preud’homme vervangen. In het begin lijkt alles goed te lopen, Gent haalt Play-off I, maar in de Play-offs loopt het helemaal mis. La Gantoise wint geen enkele wedstrijd en na één seizoen wordt Francky Dury ontslagen. Hij vindt vrij snel onderdak bij de Belgische voetbalbond, waar hij aan de slag gaat als technisch directeur en beloftencoach.

COMEBACK

30 december 2011, ongeveer anderhalf jaar na het vertrek van Dury, komt Zulte Waregem naar buiten met groot nieuws. Francky Dury keert terug naar Essevee. De verloren zoon is weer thuis en krijgt meteen een moeilijke opdracht voorgeschoteld: Essevee uit de degradatiezone halen. Dury slaagt in zijn opzet en begint aan de voorbereiding van het misschien wel meest legendarische seizoen uit de clubgeschiedenis. In het seizoen 2012-2013 wordt Zulte Waregem tweede na Anderlecht. Dury mist de kans op kampioen van België te worden, maar pakt opnieuw heel wat individuele prijzen. Hij wordt opnieuw trainer van het jaar en pakt de ‘Trofee Raymond Goethals’ voor beste trainer van het seizoen.

LEES OOK
Terugblik: Zulte Waregem twee minuten kampioen

De jaren erna bevestigt Dury met steevast een plaats in Play-off I en even lijkt Dury Essevee voor de tweede keer te verlaten voor het Franse Lille. Uiteindelijk blijft hij Waregem trouw en tekent hij een contract voor maar liefst tien jaar, ongezien in het Belgische voetbal. In 2014 wordt Dury ereburger van de stad Waregem. In 2017 pakt hij zijn tweede beker met Essevee door KV Oostende na strafschoppen te kloppen. Een jaar later wordt Dury ook ereburger van Zulte.

MINDERE JAREN

De laatste jaren gaat het een stuk minder met Zulte Waregem. De gloriejaren zijn ingeruild voor een aantal grijze seizoenen waarin Play-off I wordt gemist. Voor het eerst komt er ook druk op Francky Dury. De tegenstanders van Dury stapelen zich op. Bij veel clubs zien we het fenomeen ‘jonge trainers’, maar Zulte Waregem houdt vast aan de ervaring van zijn hoofdcoach. Toch maakt Essevee de stap naar verjonging door assistenten Davy De fauw en Timmy Simons aan te stellen.

Afgelopen seizoen was hectisch en voor het eerst werden het bestuur en Dury echt onder druk gezet. Sfeergroep SLC eist in een open brief het ontslag van Francky Dury. Het bestuur hapt niet en Dury blijft aan, maar na het komende seizoen neemt hij dus wel afscheid.

Ondanks de tegenstanders mag geen enkele Essseveesupporter vergeten wat Dury voor de club deed. Dury was iemand die het voor een speler had of helemaal niet, maar maakte jongens als Hazard, Berrier en Malanda wel beter. Spelers als Bongonda keerden terug naar Essevee voor de coach. Francky Dury zal voor altijd Essevee zijn en omgekeerd. Als men voor Kompany, Aguëro en David Silva een standbeeld zet in Manchester, mogen ze dat voor Dury ook doen aan de Gaverbeek.

Francky Dury ging bij een titel een duik nemen in die Gaverbeek. De titel lijkt er niet meteen aan te komen, maar de duik hebben de supporters misschien nog te goed. Het is het einde van een tijdperk. Een nieuw verhaal kan geschreven worden.

LEES OOK
20 jaar SV Zulte Waregem: de 20 meest memorabele wedstrijden

Advertentie