Nog vóór de aanvang van het EK in 2016 stalen de Noord-Ieren de show. Niet alleen omdat ze voor het eerst debuteerden op een groot toernooi, maar ook en vooral door het lijflied ‘Will Grigg’s on fire‘ over hun gelijknamige cultspits. De supporterscover van ‘Freed from Desire‘ van Gala werd al snel dé EK-hit onder de voetbalfans. De toon was gezet, zij het niet voor de Noord-Ierse aanvaller zelf.

Will Grigg’s on fire. Your defence is terrified, Will Grigg’s on fire. Boom. Na na na na na na na…“ Het deuntje zal menig voetbalfan ongetwijfeld nog bekend in de oren klinken. Veel angsten heeft de hoofdrolspeler van het lied de defensie van de tegenstand weliswaar niet bezorgd. William Donald Grigg, kort gezegd Will Grigg, kwam tijdens het EK in 2016 niet in actie. Zelfs een invalbeurt was hem niet gegund.

Noord-Ierland overleefde nochtans de groepsfase en stootte als een van de beste derdes door naar de achtste finales. Daar werd hun EK-avontuur een halt toegeroepen na een 1-0-nederlaag tegen Wales. Toch verdwenen de Noord-Ieren niet helemaal van het EK-toneel. Hun supporterslied – geschreven en gebracht door een supporter van Griggs toenmalige voetbalclub Wigan Athletic naar aanleiding van zijn topseizoen in 2016 – werd opgepikt door andere fans en zorgde de rest van de zomer, ook na het toernooi, voor een meezinger in heel het continent. Een herlancering werd het eveneens voor het originele nummer ‘Freed from Desire‘ van de Italiaanse zangeres Gala Rizzatto uit 1996.

League One-topschutter

Een (her)lancering voor Will Grigg zelf – in het verleden actief voor FC Walsall, Milton Keynes Dons en FC Brentford – zat er niet meteen in. In 2019 ruilde de Noord-Ier Wigan Athletic – toen actief in de Engelse Championship – in voor Sunderland dat een reeks lager actief was. Dit seizoen speelde de centrumspits in totaal 32 wedstrijden voor The Black Cats, waarin hij 8 keer raak trof en goed was voor 3 assists. Voor de nationale ploeg van Noord-Ierland pikte Grigg nog een aantal teamselecties en invalbeurten mee, een laatste keer in 2018 tegen Oostenrijk. Een doorbraak bleef uit.

Slechte sportieve prestaties van de voormalige League One-topschutter zijn het zeker niet, maar het zal toch vooral het lijflied zijn waar de 29-jarige voetballer aan herinnerd zal worden. Iets wat Grigg naar eigen zeggen zelf jammer vindt. “Ik stoor me niet aan het feit dat er een lied over mij bestaat, maar wel dat de mensen me enkel daarvan kennen en niet van mijn sportieve verwezenlijkingen.”

Geniet u vooral zelf nog een keer van de EK-hit van 2016.

Advertentie