Het voetbalcliché gaat dat je zonder een goede spits en een goede doelman nooit kampioen wordt. Paars-wit is altijd hofleverancier geweest van topspitsen: van Jef Mermans over Jan Koller tot Romelu Lukaku, doelpunten zijn nooit een probleem geweest in de hoofdstad. De transferperiode van Anderlecht werd en wordt nu echter getekend door de uitdagende zoektocht naar een diepe spits. Door het vertrek van Nmecha heerst er een duidelijk gebrek aan doelpunten, maar er werd nog geen vervanger voor de Duitser binnengehaald. Waarom is deze positie zo belangrijk en zo moeilijk om in te vullen in het Lotto Park?

Vertrek Nmecha 

Met Lukas Nmecha had Anderlecht zijn nieuwe topspits beet. De Duitser kon de aanval in zijn eentje dragen dankzij zijn technische begaafdheid en sterke lichaam. Daarnaast bracht hij ook diepgang en présence voor doel. Met 18 doelpunten was hij goed voor maar liefst 30% van de paars-witte doelpunten vorig seizoen. Door het mislopen van Champions League-voetbal kon Anderlecht Nmecha dan ook niet binnen de rangen houden.

Zoektocht naar een spits

Het systeem lijkt vast te staan: Anderlecht speelt in een 4-2-2-2 met vooraan een klassieke diepe spits en eromheen een zwervende spits (tegen Union waren dat Thelin en Raman). Als klassieke diepe spits is Isaac Thelin gewogen en te licht bevonden. Al weken verschijnen er namen voor die positie, maar geen enkele piste werd concreet. Het is duidelijk dat er nog een speler moet komen, maar de zoektocht blijkt moeilijker dan gedacht.

Wat moet de spits brengen?

Diepgang, scorend vermogen en pressing gecombineerd met fysieke en technische kwaliteiten, dat is waar Anderlecht naar op zoek is. Het is dus niet eenvoudig om een spits te vinden die past binnen dat plaatje. Daarnaast is er de financiële realiteit die voor extra moeilijkheden zorgt. Er wordt gemeld dat Anderlecht zo’n 5 miljoen euro zou kunnen neerleggen voor een diepe spits. 

Het gevolg zou kunnen zijn dat RSCA opnieuw een spits zal moeten huren, maar dat biedt weinig toekomstperspectief zoals vorig seizoen werd aangetoond met het geval Lukas Nmecha. De diepe spits is de kapstok van een elftal en met een huurdeal kan je geen zekerheid garanderen op lange termijn.

Wat ontbreekt er nog?

Is de komst van een spits het enige wat paars-wit weerhoudt van succes? Anderlecht deed al zijn zaken vroeg in de transferperiode, waardoor alle overige posities goed ingevuld lijken. Het lijkt vooral een kwestie van tijd te zijn. Zoals Kompany benadrukte na de 1-3-nederlaag tegen Union, is het met de vele nieuwe spelers in het achterhoofd belangrijk dat er automatismen worden opgebouwd. Tijdens de wedstrijd dit weekend zag je wat een ploeg kan doen als de spelers op elkaar zijn ingespeeld, Union speelde als een echte ploeg en profiteerde maximaal van de blunders in de paars-witte defensie. 

De zoektocht naar een diepe spits is moeilijker gebleken dan verwacht, maar hij mag voor Anderlecht niet te lang meer duren. Hoe sneller er een spits staat, hoe eerder die kan integreren. Zo kan Anderlecht zo snel mogelijk op zoek gaan naar een type-elftal en naar goede resultaten.

Advertentie