Een analyse vanuit het perspectief van een supporter over Royal Antwerp FC. De fanalist behandelt de wedstrijd tegen KV Kortrijk, evalueert de situatie na twee speeldagen en blikt vooruit op de match in Luik.

Kerels tegen honden

Kortrijk begon erg fel aan de match. Badamosi had al heel snel de openingsgoal aan de tweede paal moeten binnentrappen, maar hij wrong die grote kans vakkundig de nek om. Daarna was onze beer Seck zoals steeds alert en werkte hij een bal weg. Pas in de 13de minuut kwamen we opzetten. Een voorzet vanop rechts werd weggekopt door een Kortrijkse verdediger en viel voor de voeten van Frey. Die aarzelde geen seconde en haalde knap uit. De keeper ranselde hem vinnig uit zijn kooi. Een goed kwartier later kopte onze Zwitserse spits de bal een paar meter naast de rechterpaal. Pas na 20 minuten kwamen we wat beter in het spel zonder super te spelen. Wil was er genoeg, maar we ontbeerden echte mogelijkheden. Tegen minuut 40 was er nog een goede kans voor de West-Vlamingen, maar Butez pakte uit met een mooie parade. Twee minuten later kon Benson – voor mij de meest bedrijvige – net niet goed besluiten. In de toegevoegde tijd schudde Birger Verstraete – opnieuw strijdlustig maar iets te veel overtredingen aan het maken – nog een mooi schot uit zijn rechtervoet.

Na de rust was er meer vuur in ons spel en wilden we echt wel de drie punten pakken tegen een vrij goed Kortrijk.  Onze nieuwe aanwinst Victor Fischer ging zijn kans, maar een Kortrijkse voet en de paal belette dat hij bij zijn debuut direct scoorde. Deze blonde speler liet al bij zijn eerste baltoets zien dat hij uit het goede voetbalhout gesneden is.  Technisch vaardig, snel, een goede pass én iemand die naar de goal durft schieten: die eigenschappen heeft deze Deen. Zo’n speler past zeker in het aanvallend systeem dat onze coach altijd wil spelen.  Net voor het uur was het Chevalier die zich toonde. Nadien kwam er nog een schot. Kortrijk is een ploeg die zeker veel vooruit wil voetballen. Onze spelers hadden het niet onder de markt. Er volgde nog een kopballetje van onze kant en een gevaarlijke kopbal van de tegenstander. Butez pakte weer mooi. Een billijk gelijkspel zou een logische eindstand zijn, totdat Selemani  Buta uitkapte en met een knappe krul Jean Butez in de linkerhoek alsnog vloerde. Dit was toch een koude douche die we moesten ondergaan. We verloren onze eerste thuismatch en bleven achter met een 0 op 6.  Er is niemand graag hekkensluiter in de Jupiler Pro League, en zeker wij niet.

Kleine evaluatie na twee speeldagen

Er zijn verzachtende omstandigheden na 2 speeldagen.  Net voor de eerste match vielen enkele nieuwe spelers zoals Bataille en Balikwisha uit. Dat was een domper voor Brian die voor oplossingen moest zoeken. Jongens als Louis Verstraete en Robbe Quirynen kregen hun kans. En dat vind ik op zich goed. Ze spelen op twee posities die op dit moment wel kwetsbaarheid tonen. Hun inzet is er wel, maar ze missen body en voetballend vermogen om die posities goed in te vullen. Maar als ploeg win en verlies je. Op KV vond ik de hele ploeg zeker ondermaats. We verzopen vooral op het middenveld en achteraan maakten we te veel foutjes tegen een sterk en agressief KV Mechelen en dan was er nog onze kapitein Ritchie De Laet die een ongelukkige own-goal maakte. Tegen Kortrijk was het voetbal beter, maar we hebben nog veel werk. Vooral het genoeg creëren van kansen is een duidelijk pijnpunt. En volgens mij heeft dit te maken met het ontbreken van enkele kwaliteitsvolle spelers  – gekwetste spelers of spelers die er nog niet zijn – die snelheid, techniek en agressief verticaal spel op de mat kunnen leggen. Het viel me weer op dat Frey heel vaak veel te weinig steun kreeg. Het is een heel andere spits dan Dieu. Hij vecht voor wat hij waard is, maar hij mist spelers rond hem die hem beter kunnen bedienen. De afstand tussen hem en de middenvelders blijft vaak te groot. Een spelverdeler missen we ook zeker nog. Want qua voetballend vermogen ontbreekt het ook aan een man die de lijnen kan uitzetten.

Standard

Hopelijk maakt Balikwisha kans om mee te doen. Fischer en hij zouden dan de flanken kunnen bezetten en zodoende genoeg gevaar voor de kooi van Bodart brengen. Zijn de documenten van Youssef nog niet in orde? Miyoshi zit nog in Japan, hij ging net ten onder in de strijd om brons in het voetbaltornooi. Wat transfers betreft, de jonge Duitse spits Johannes Eggestein, komend van Werder Bremen, heeft bij ons getekend. Dat is al goed nieuws. De extra spits hebben we eindelijk. Verder komt ook de beloftevolle Amerikaanse linskback Vines de troepen versterken. Faris Haroun traint al een paar dagen terug mee, maar de grote vraag is of hij selectieklaar geraakt voor de zware match op Standard zondag. Zondag moeten we enorm compact spelen en meer vooruit voetballen, gepaard met een betere voetbalkwaliteit. In deze situatie – nog geen typeploeg en nog puntenloos – wordt het een lastige klus om in Luik te gaan winnen. Voor Brian Priske zullen het nog een paar opbouwmatchen worden, waar resultaat voorlopig boven kwaliteit zal primeren. Zolang de puzzel nog niet compleet ligt, moet je extra hameren op discipline en strijdlust. Kalm blijven en extra hard werken is de boodschap. Paniek hoeft nog niet, maar een gelijkspel op Standard is wel het minimum. Anders dreigt het al een achtervolgingsrace te worden. 

Advertentie