In deze rubriek zetten we Belgische (en een aantal Nederlandse) supporters van ietwat atypische buitenlandse clubs in de spotlights. In deze editie nemen we een kijkje in de Russische Premier League.

Hoe is je liefde voor Lokomotiv ontstaan?

Het begon allemaal in het seizoen 2016/17. Het EK was net afgelopen en het WK in Rusland kwam eraan. Toen ben ik de RPL gaan volgen. Bij Lokomotiv zaten toen oud-Eredivisie-spelers Farfan en Ari, net als andere goede spelers als Ćorluka, de tweeling Miranchuk, en Guilherme. Naast de spelers vind ik de supporters op de zuid-tribune geweldig en ik ben gedurende dat seizoen fan geworden. Dat is steeds blijven groeien, vooral na de mooie bekerfinale tegen Ural die we met 0-2 wonnen in een wedstrijd met 4 rode kaarten.

Wat maakt Lokomotiv zo speciaal?

Lokomotiv is speciaal om vele redenen. Onze fans komen uit het noordoosten van de stad, vooral uit Cherkizovo. Onze geschiedenis is niet zo succesvol als bij andere clubs uit de Sovjet-tijd, maar we hebben onze eigen identiteit, veel meer dan de andere Moskou-clubs. Spartak, bijvoorbeeld, is een grotere, meer succesvolle club, maar speelt pas sinds 2014 in een eigen stadion. De ultra’s van Lokomotiv zijn geweldig, de sfeer die ze produceren is altijd erg goed en ze staan klaar voor de club wanneer nodig. Een goed voorbeeld hiervan was het forceren van het vertrek van Kiknadze in 2020, door wedstrijden te boycotten tot Kiknadze weg was, en ook het tegenhouden van de verhuizing naar het Luzhniki-stadion. Bij Lokomotiv wordt aan de fans gedacht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Premier League waar de clubs hun fans vaak slechts als klanten zien.

Woonde je reeds wedstrijden van Lokomotiv bij?

Tot op heden is het bezoeken van een wedstrijd er helaas nog niet van gekomen, maar ik plan nu naar een wedstrijd te gaan in oktober. Toen Lokomotiv in 2019 tegen Leverkusen speelde, wilde ik gaan kijken, maar kwam het niet uit qua tijd en geld. In 2020 was het plan om naar Salzburg – Lokomotiv te gaan in de groepsfase. Alles was bijna geregeld voor die wedstrijd, echter waren er alleen tickets te koop voor seizoenkaarthouders van Salzburg en konden we niet gaan. In oktober zou ik een wedstrijd in de Europa League willen bezoeken en indien mogelijk ook de partij tegen Sochi.


Alle artikels in deze rubriek: De atypische voetbalfan

Advertentie