Amper 52 dagen na de finale van het Europees Kampioenschap, stond voor elf van de vierentwintig EK-deelnemers gisteravond alweer een officiële kwalificatiematch voor het Wereldkampioenschap van volgend jaar in Qatar op het programma. Opvallend: maar liefst zeven van de elf ploegen bleven steken op een gelijkspel.

Noorwegen – Nederland 1-1
Onze Noorderburen speelden hun eerste kwalificatiewedstrijd onder het “nieuwe” bewind van Louis van Gaal. Al na twintig minuten zal King Louis op zijn tong hebben gebeten, want Erling Haaland (wie anders?) verschalkte, met twee verdedigers in zijn kielzog, de debuterende Oranje-keeper Justin Bijlow met een schot in de verre hoek. Ruim een kwartier later tikte Davy Klaassen de gelijkmaker binnen. In de tweede helft werd niet meer gescoord.

We kunnen wel denken dat dit Nederlands elftal wereldtop is, dat is het dus niet. Wij moeten als team functioneren. Noorwegen heeft als team vandaag erg goed gespeeld

Louis van Gaal is realistisch na de remise tegen Noorwegen

Frankrijk – Bosnië-Herzegovina 1-1
Frankrijk, dat door een rode kaart van Koundé bijna een volledige speelhelft met man speelde, ploeterde zich naar een remise tegen Bosnië-Herzegovina. Routiner Dzeko bracht de gasten nog wel op voorsprong, maar Antoine Griezmann, nog amper bekomen van zijn kersverse transfer naar Atletico, zette de bordjes weer gelijk.

Overige remises
In Moskou stonden met Rusland en Kroatië twee EK-gangers tegenover elkaar. Er werd niet gescoord, en dus kende ook deze wedstrijd geen winnaar. In diezelfde groep speelde Slowakije ook al gelijk (1-1 tegen Slovenië). Verder konden ook Oekraïne (2-2 in Kazachstan) en Turkije (2-2 in eigen land tegen Montenegro) niet winnen.

Waren er dan helemaal geen EK-gangers die de volle buit wisten te pakken? Jawel hoor. Denemarken, één van de smaakmakers van het EK 2020, ging vrolijk op de goede voet verder en wist tegen Schotland al binnen een kwartier de 2-0-zege veilig te stellen door goals van Wass en Maehle. De Schotten zijn daarmee de enige EK-deelnemer die zijn eerste wedstrijd verloor.

Ik kan mijn gevoel niet eens in woorden uitdrukken. 111 doelpunten maken voor Portugal betekent 111 momenten zoals die we vandaag in de Algarve hebben meegemaakt, momenten van wereldwijde eenheid en geluk voor miljoenen en miljoenen Portugese burgers over de hele wereld. Voor hen is elk offer het waard. Van alle records die ik tijdens mijn carrière heb gebroken – en dat zijn er gelukkig een paar geweest – is deze voor mij heel speciaal

Cristiano Ronaldo over zijn record

Oostenrijk, op het EK in de achtste finales de voet dwars gezet door de latere kampioen Italië, deed dan weer wat het moest doen tegen Moldavië. Twee maal sloeg men toe in de slotfase. Baumgartner (op slag van rust) en Arnautovic (in blessuretijd van de tweede helft) stelden de 0-2 veilig.

En dan was er ook nog Cristiano Ronaldo natuurlijk. Die won van Ierland, al staat de zege natuurlijk op naam van het hele Portugese team. Interlanddoelpunt 110 en 111 waren voldoende voor een 2-1-overwinning tegen de Ieren en zorgden er tevens voor dat Ronaldo de Iraniër Ali Daei van de troon stootte als internationaal topscorer aller tijden.

De overige uitslagen:
Letland – Gibraltar 3-1
Faeroër Eilanden – Israël 0-4
Luxemburg – Azerbeidzjan 2-1 (lees hier meer)
Malta – Cyprus 3-0

Advertentie