Het nationale elftal van Luxemburg heeft zijn eerste wedstrijd in het gloednieuwe Stade de Luxembourg met 2-1 weten te winnen van Azerbeidzjan. Vanwege de COVID-beperkingen konden slechts tweeduizend toeschouwers worden toegelaten in het stadion dat onder normale omstandigheden tienduizend aanwezigen moet kunnen herbergen.

Het nieuwe stadion was noodzakelijk, omdat het oude Stade Josy Barthel, sinds jaar en dag de thuishaven van de nationale ploeg van het Groothertogdom, niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Een slordige tachtig miljoen euro verder, staat er in Luxemburg Stad nu wel een stadion waar het ambitieuze voetballand de toekomst mee in kan.

Om de positieve flow niet te doorbreken, zou een overwinning tegen Azerbeidzjan geen overbodige luxe zijn. En zo geschiedde. De Luxemburgse ploeg begon fel aan de wedstrijd en de mannen van bondscoach Luc Holtz legden een uitstekende eerste helft op de mat. Al na acht minuten was het raak. Verdediger Mica Pinto zorgde voor het historische eerste doelpunt in het nieuwe stadion, op aangegeven van Danel Sinani, vorig seizoen nog actief bij Waasland-Beveren.

Stade de Luxembourg – Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Nog voor het half uur wisten de “Rode Leeuwen” de score te verdubbelen. Mainz-mddenvelder Barreiro werd gevloerd in het zestienmetergebied en de terecht gegeven strafschop werd verzilverd door Gerson Rodrigues.

De tweede helft kende een ander beeld. Azerbeidzjan drong hevig aan en wist na een dik uur spelen de aansluitingstreffer te scoren. Na een overtreding van Christopher Martins krulde Emin Mahmudov een vrije trap langs de muur achter Union-keeper Anthony Moris. Een zenuwslopende slotfase volgde, maar de defensie van het thuisland, aangevoerd door voormalige Standardspeler Laurent Jans, barstte niet.

In meerdere opzichten werd het een historische overwinning voor de Luxemburgers. Niet alleen was het de allereerste zege in het nieuwe stadion, maar met zes punten uit drie duels betekende de overwinning dat de ploeg uit het Groothertogdom bezig is aan de allerbeste start van een EK- of WK-kwalificatiereeks uit de historie van het Luxemburgse voetbal.

Lees ook: De meeste EK-gangers komen niet verder dan remise bij hervatting WK-kwalificatie

Advertentie