Lommel SK heeft er een bewogen voorbereiding op zitten, met het vertrek van een behoorlijk aantal spelers én dat van hun trainer net voor de start van de competitie. Vorig seizoen eindigden ze nog knap derde en met hun gedane transfers deze zomer hopen ze die eindstand te verbeteren dit seizoen.

Dat Lommel gerund wordt door rijke mensen, is een understatement. De club is nu al enkele jaren in handen van de City Football Group, die een groot aantal clubs – denk maar aan Manchester City, New York City, Girona en Melbourne City – telt. Net als vorig seizoen brachten de heren uit het Midden-Oosten een redelijk aantal spelers over van zusterclub Manchester City. Onder andere Kluiverth Aguilar en Daniel Arzani mochten het lijstje van de City-huurspelers, met onder meer Diego Rosa, Thomas Agyepong en Mohammed Aminu, vervoegen. Van dat lijstje is Daniel Arzani een interessant profiel. De 22-jarige Australiër heeft nog maar net de spelen in Tokio achter de kiezen, al kwamen hij en zijn ploeg niet verder dan de eerste ronde. De linksbuiten heeft zich bij Lommel al 2 wedstrijden kunnen tonen, tegen Moeskroen en Deinze, en liet er geen slechte indruk op na. 

Maar het bleef uiteraard niet bij louter een paar huurspelers van Manchester City. Zo betaalde de club grote bedragen voor Jesper Tolinsson (IFK Göteborg), Arthur Sales (Vasco da Gama), Juho Talvitie (Ilves Tampere U19) en ook Alonso Martinez (LD Alajuelense). In totaal zou er tussen 5 en 5,5 miljoen euro op tafel zijn gelegd om deze vier spelers naar Lommel te brengen. Jesper Tolinsson is een jonge centrale verdediger die op zijn prille leeftijd toch al serieus wat body in het spel brengt. Met zijn lange figuur (1m90) is hij een uitermate interessante speler om gevaarlijk te zijn op stilstaande fases. Ook is hij voor zijn leeftijd enorm volwassen en verzorgd in zijn defensieve spel. De statistieken liegen er ook niet om, want hij slikte tot nu toe op 24 wedstrijden nog maar 1 kaart (al was dat wel meteen een ongelukkige rode kaart). Gelukkig voor Lommel was Tolinsson meteen inzetbaar en speelde hij tegen KMSK Deinze direct zijn eerste volle 90 minuten mee in de basis. Arthur Sales is dan weer een gretige ’tweevoetige’ spits die ze op de laatste dag van de deadline hebben binnengehaald. De jonge Braziliaan zal het offensieve compartiment moeten versterken en de krachten bundelen met jongens als Koki Saito. Met Juho Talvitie hebben ze dan weer een 16-jarige rechtsbuiten bij het team gehaald, maar deze speler laten ze nog even rijpen tot hij er volledig klaar voor is. Met Alonso Martinez hebben ze nog een extra flankaanvaller getransfereerd, maar hij wordt tot eind december uitgeleend aan zijn oude club, wellicht was dit een verkoopsvoorwaarde van zijn oude ploeg.

Met Cristopher Fiermarin heeft de club een héél goede transfer gedaan. Deze 23-jarige doelman uit Uruguay komt op huurbasis over van een andere zusterclub, Montevideo City, en heeft al meteen zijn waarde getoond op het veld. Fiermarin heeft in alle wedstrijden tot nu toe zijn stempel gedrukt onder de deklat, hij pakte uit met een aantal geweldige parades tegen Waasland-Beveren en KMSK Deinze. 

Agustin Anello en Rafik Belghali stromen beide door uit de U21-ploeg. Echte transfers zijn dit niet, maar het zijn wel de enige twee Belgen op het lijstje nieuwkomers in de selectie en dat kan je toch ietwat verontrustend noemen. Met slechts 12 Belgische spelers in een selectie van 26 spelers, is de spoeling op dat gebied aan de dunne kant. Twee seizoenen geleden had de club nog 19 Belgische spelers binnen de rangen. 

Ouder wordt de kern er ook niet op, want met een gemiddelde leeftijd van 21,9 jaar is de selectie de afgelopen jaren serieus verjongd.

TRANSFEROVERZICHT LOMMEL

IN 

Arthur Sales (Vasco da Gama)
Jesper Tolinsson (IFK Gôteborg)
Alonso Martinez (LD Alajuelense)
Christopher Fiermarin (Montevideo City)
Daniel Arzani (Manchester City)
Kluiverth Aguilar (Manchester City U21) 
Juho Talvitie (Ilves Tampere U19) 
Rafik Belghali, Agustin Anello (Lommel SK U21)

OUT 

Alonso Martinez (LD Alajuelense) 

Jamal Abbou (RE Virton) 
Birgir Van Dael (KFC Esperanza)
Manfred Ugalde (FC Twente)
Filip Krastev (SC Cambuur)
Jordan Attah Kadiri (Strømsgodset)
Tomas Svedkauskas (vrije speler)
Marlos Moreno (Manchester City)
Daniel Grimshaw (Manchester City U23)
Anass Zaroury (RSC Charleroi)
Gabriel Lemoine (Girondin Bordeaux B) 
Mitja Krizan (NK Bravo)

Maar kan al dat jong geweld de verwachtingen van de supporters waarmaken in de strijd om promotie? Daar kan je je twijfels over uiten. Hun vizier stond in elk geval nog niet genoeg op scherp in de eerste drie wedstrijden: de Lommelaren verloren met 2-3 tegen een uiterst agressief Waasland-Beveren, wonnen nadien met het kleinste verschil tegen een inspiratieloos Moeskroen en speelden gelijk tegen een bij momenten onzeker KMSK Deinze. Deze score van 4 op 9 is nu niet bepaald de start die menig Lommel-supporter voor ogen had. Ook is het belangrijk om het mentale aspect van deze spelers niet uit het oog te verliezen. Het zijn nu eenmaal piepjonge spelers, waarvan de meesten van buiten Europa afkomstig zijn en voor het eerst in clubverband in het buitenland spelen. Het helpt ook niet dat deze jeugdige spelers voor uitzonderlijk veel geld naar Lommel worden gehaald. Met zulke bedragen creëer je misschien onnodig hoge verwachtingen naar de fans toe, of toch in vergelijking met spelers die voor een appel en een ei komen voetballen.

Daarnaast kan je je afvragen of Peter van der Veen, de trainer van Lommel, deze jonge kerels met al hun individuele talenten, ambities en dromen wel kan samenkneden tot één sportief geheel. Ook kan de vraag gesteld worden of zo’n jonge kern later in het seizoen niet zal instorten door het gebrek aan ervaring. In het verleden gebeurde het al eens bij een jonge ploeg als Lommel dat men niet de nodige mentale veerkracht had om een nadelige situatie nog om te buigen of een voorsprong te behouden. Een mooi voorbeeld daarvan is de wedstrijd dit seizoen tegen Waasland-Beveren, toen ze 2 keer een voorsprong verloren en het vervolgens in de 97e minuut nog volledig uit handen gaven. Lommel telt nog wel een aantal veteranen in de ploeg, zoals Stijn Wuytens (de broer van Dries Wuytens, die voor Waasland-Beveren speelt) en Glenn Neven. Zij kunnen de kneepjes van het vak doorgeven, maar is dat wel voldoende voor zo’n jonge kern? Daar krijgen we allicht een antwoord op in de loop van het seizoen.

Advertentie