Deze interlandperiode biedt ons de kans om eens te gaan neuzen in de spelersstatistieken die de eerste zes speeldagen in de Jupiler Pro League gegenereerd hebben. We zetten enkele opvallende en minder opvallende statistieken op rijtje.

Eén rechtstreekse vrije trap

Vooralsnog vloog slechts één vrije schop rechtstreeks tegen de netten. RFC Seraing – KV Oostende was het decor voor een pareltje van schilderwerken Youssef Maziz. De speler met de meeste mislukte pogingen (4) wat dit onderdeel van de voetbalsport betreft, luistert naar de naam Ruud Vormer.

Bongonda schutter van dienst

Theo Bongonda staat bovenaan in zowel het lijstje ‘aantal schoten per wedstrijd’ (5,2) als bij de ‘schoten op doel per wedstrijd’ (2,2). Naast de winger van KRC Genk vuren nog vier andere spelers gemiddeld 4 of meer schoten af in een match: Shamar Nicholson (4,4), Deniz Undav (4,2), de naar Venezia verkaste Thomas Henry (4) en Makhtar Gueye (4). Als we enkel de schoten op doel beschouwen, zijn het Michael Frey (2), Dante Vanzeir (1,8), opnieuw Shamar Nicholson (1,6), Charles De Ketelaere en Jelle Vossen (elk 1,5) die de top vijf vervolledigen.

Raman rateert

Benito Raman trof 6 grote kansen niet raak en staat daarmee helemaal bovenaan in dat klassement. Twee spelers (Theo Bongonda en Dante Vanzeir) misten 5 grote mogelijkheden, Charles De Ketelaere, Keveh Rezaei en Jelle Vossen elk 4.

Schilder Maziz ook bij de toppers in het kansen creëren

Youssef Maziz, Mike Tresor Ndayishimiye en Stef Peeters delen met elk 5 stuks de leidersplaats in de ‘grote kansen gecreëerd’-ranking. Dan volgen Lasse Vigen Christensen, Charles De Ketelaere, Noa Lang, Junya Ito en Xavier Mercier (4).

Hoedt met de meeste succesvolle (lange) passes

Defensief laat hij misschien wat steken vallen, maar aan de bal doet hij wel waarvoor hij gehaald is: Wesley Hoedt trapt de meeste passes (79,4) en lange ballen (10,4) per wedstrijd in de competitie. In het eerste klassement blijft hij Carlos Cuesta (76,7) en ploegmaat Hannes Delcroix (71) voor, in het tweede Ryota Morioka (8,7) en Konstantinos Laifis (8,2).

Tissoudali bovenaan waar je hem verwacht

Jawel, Tarik Tissoudali laat de meeste geslaagde dribbels per wedstrijd noteren, namelijk 3,8. Zijn eerste achtervolgers heten Loic Lapoussin (3) en Anass Zaroury (2,5).

Morioka zet zich tussen de stofzuigers

Als we naar het aantal tackles per partij kijken, zien we dat Morioka drie rasechte stofzuigers achter zich laat: Eder Balanta (4), Ismaila Coulibaly (3,8) en Alhassan Yusuf (3,7) moeten de Japanner (4,8) voor zich dulden.

Creatieve spelers verliezen de bal vaker

We gaan hier niet met cijfers gooien, maar het is toch opvallend (doch logisch) dat de top 10 in het balverliesklassement grotendeels bevolkt wordt door jongens die belangrijk zijn voor hun team bij het creëren van gevaar: Xavier Mercier, Joris Kayembe, Vadis Odjidja, Faïz Selemani, Stef Peeters, Hugo Siquet, Raphael Holzhauser, Loic Lapoussin en Maxime D’Arpino vervoegen vreemde eend in de bijt Dimitar Velkovski.

Twee man op scherp

Twee spelers pakten reeds viermaal geel en zijn bij een volgend geel karton geschorst: Emmanuel Agbadou en Lucas Rougeaux.

Jean Butez met de meeste saves

De doelman van Antwerp moest veruit de meeste reddingen verrichten (5,6), wat toch aangeeft dat Antwerp veel kansen slikt. Na hem komen Rafael Romo (4,3) en Abdul Nurudeen (4,2).

Advertentie