Na een weekje bezinnen gaat men in 1B verder met de reguliere competitie en werden de wedstrijden Deinze – Moeskroen en Virton – Lommel afgewerkt op vrijdag en zaterdag. Voor zowel Moeskroen als Virton was het pompen, want de twee ploegen hadden samen welgeteld één puntje en dat in het voordeel van Virton. Bovendien hadden beide teams ook nog geen enkele veldgoal gemaakt. Voor Deinze en Lommel was het dan weer een kwestie van bevestigen, zij zochten de aansluiting met de linkerkolom. Een kwestie van David tegen Goliath dus. Het ging echter niet volledig volgens het boekje voor die laatste.

KMSK Deinze – Royal Excel Mouscron

Vrijdag 20u45, Deinze en Moeskroen staan aan de aftrap. Teddy Chevalier maakt zijn debuut en drukt na net geen 2 minuten meteen zijn rood-witte stempel op het veld. Na knullig terugspelen van Deinze-verdediger Abraham komt de bal in de voeten van Chevalier, die het leer van buiten de 16 gemakkelijk in de verste hoek plaatst. Moeskroen begon vurig aan de wedstrijd, het verraste de ploeg van Wim De Decker duidelijk dat Moeskroen in het openingskwartier attractief en agressief voetbal op de mat legde.

Maar het schok-effect begon bij Deinze uit te werken en na een half uur kon Lennart Mertens de gelijkmaker maken met zijn hoofd na een goede voorzet, 1-1 aan de rust. De tweede helft was een pak aangenamer om te bekijken, de bal ging met regelmaat op en neer en dat bracht leuk voetbal met zich mee. Echter waren beide ploegen – voornamelijk Moeskroen – slordig in hun opbouw en afwerking. Maar na 10 minuten in de tweede helft kon Moeskroen de achterstand niet voorkomen na weer een snedige voorzet die De belder heerlijk omzette, 2-1 op het scorebord.

Met een nakend vierde verlies op rij begonnen de frustraties bij Moeskroen op te lopen, en al zeker toen Lepoint zijn gelijkmaker onterecht zag afgekeurd worden in minuut 75 door de lijnrechter van dienst. Hij katapulteerde de drinkbus van doelman Van den Berghe richting tribune, met een dorstige doelman tot gevolg. In de herhaling werd duidelijk dat Lepoint weldegelijk onside stond. Als dat nog niet erg genoeg was, kwam de doodsteek niet veel later toen Dansoko de 3-1 in minuut 83 op de scorebord bracht na een goal tussen de benen van doelman Gillekens.

Die score verzachtte de frustraties bij Moeskroen helemaal niet, want als de onterecht afgekeurde goal wel geteld had, kon het nog alle kanten uit. Enzo Scifo dacht er in elk geval het zijne van, want hij kwam niet opdagen bij het persmoment na de wedstrijd en stuurde zijn assistent-manager in zijn plaats, die er nog relatief diplomatisch bij was. Je kan de arbitrage echter geen partijdigheid niet verwijten, want ze ontmantelde onder meer ook een duidelijke kans voor Deinze eerder in de wedstrijd op die manier, en floot in de ogen van beide kanten te vaak tijdens het spel.

Het is wel belangrijk om te benadrukken dat Deinze voor 70% van de wedstrijd de betere ploeg was .Je moet langzaamaan toch medelijden krijgen met de supporters van Moeskroen, het is ze dit seizoen nog niet gelukt om een puntje te sprokkelen en met een doelpuntensaldo van -9 zijn ze momenteel de slechtste ploeg in de competitie na 4 speeldagen.

Royal Excelsior Virton – Lommel SK

Zaterdag 20u45, Virton mocht zijn tweede thuiswedstrijd tegen Lommel aanvangen. Het was echter zonder trainer Christophe Gregoire te doen, want hij zat thuis in quarantaine na een coronabesmetting. Hij werd door assistent-trainer Emmanuel Coquelet vervangen. Virton begon ondanks de afwezigheid van zijn trainer gretig aan de wedstrijd, in steun van hun 1500 man sterke aanhang, want het neutraliseerde Lommel nagenoeg onmiddellijk met enerzijds hoge pressing en anderzijds door veel volk achter de bal te parkeren. Lommel, dat de wedstrijd zonder een lichtgeblesseerde Koki Saito begon, geraakte maar zelden aan doel, terwijl Virton met moeite de grote baklijn kon bereiken, zelfs met een paar geniale ingevingen in het combinerend departement van Virton konden de groenhemden maar geen kans bijeen voetballen. Doelman Fiermarin stond bij momenten te picknicken met zijn verdedigers aan de paal.

Lommel kon wel een paar kansjes creëren, maar was daarin niet gevaarlijk genoeg om doelman Sardin te verontrusten, wat in schril contrast stond met de vorige wedstrijden wanneer hij geen moment had om te rusten. Virton stond er defensief héél goed bij en dat toonde zich ook met een brilscore bij rust. Lommel stond wel te slapen kort na aanvang van de tweede helft, want dan scoorde Virton liefst 2 keer op nog geen minuut tijd. Eerst verschalkte Jamal Abbou doelman Fiermarin na een scherpe voorzet en nog geen minuut later deed Ayyoub Allach de versleten netten opnieuw trillen na een ontzettend knappe goal in minuut 48. Lommel werd brutaal wakker geschud en moest snel twee tegengoals beginnen wegwerken. Voor Virton, dat een comfortabele voorsprong in handen had, moest het niet meer en het positioneerde nagenoeg elke speler achter de bal. Het was pompen of verzuipen voor Lommel en voor een tijd zag het eruit dat ze gingen verzuipen, maar toen kregen ze een penalty na een licht gefloten handsbal van Hugo Colleda. Die werd omgezet door penaltynemer Kis, die de bal ook meteen naar de middenstip bracht, ze geloofden op dat moment terug in de gelijkmaker.

Maar die kwam maar niet, trainer Van der Veen gooide er uit armoede nog maar Koki Saito in, maar ook dat mocht niet baten. Erger zelfs, Virton kon zelfs nog een paar keer dicht bij een uitbraak komen omdat Lommel nagenoeg iedereen op de helft van Virton had staan. Dankzij Doelman Fiermarin werd minstens een zo’n poging afgestopt voor die gevaarlijk kon zijn. Dat wil uiteraard niet zeggen dat Lommel geen grote kansen had, zo had Koki Saito in minuut 80 nog dé gelijkmaker tussen zijn voeten, en dat mag je letterlijk nemen, want hij kon de bal niet goed op zijn voet leggen om hem binnen te tikken na een schitterend afgestopte doelpoging volgend uit een vrije trap. En dus bleef het een 2-1-overwinning voor Virton, dat dus verantwoordelijk was voor dé stunt van speeldag 4 tot nu toe.

En zo bewezen de jongens van Virton dat ze niet te onderschatten zijn, iets wat Lommel SK met harde hand moest ondervinden. Want met slechts 2 kansen op doel was Virton 100% efficiënt, een pijnlijk gegeven voor de jongens van Peter Van der Veen.

Advertentie