Wie naar het transferoverzicht van RWDM overloopt, merkt vooral een afvloeiing naar beneden. Enerzijds haalde RWDM vooral spelers die bij Belgische eersteklassers niet (meer) aan spelers toekwamen – enkel Thomas Ephestion werd bij een reeksgenoot gehaald –, en anderzijds liet het zelf een pak overbodige spelers naar Belgische lageredivisieclubs vertrekken. Wie de spelerskernen van vorig en huidig seizoen bekijkt, merkt dan weer op dat de Molenbekenaars het geraamte van de basisploeg van vorig seizoen hebben kunnen behouden, op doelman Anthony Sadin en aanvaller Leonardo Miramar Rocha na.

Met de zesde plaats van vorig seizoen was vrijwel iedereen tevreden in het Edmond Machtensstadion. Na de administratieve promotie van RWDM in 2020 de club stond slechts zesde in Eerste klasse amateurs toen in maart 2020 de competitie werd stilgelegd spraken de Molenbekenaars slechts één ambitie uit: de degradatie uit 1B behoeden. Daar zijn ze aardig in geslaagd, want in zijn debuutseizoen in het profvoetbal verkeerde RWDM op geen enkel moment in acuut degradatiegevaar.

RWDM brandde in maart 2020 natuurlijk al wel van ambitie om terug te keren naar het profvoetbal, maar het is precies toch allemaal wat sneller gegaan dan gepland. Dat blijkt toch als we de wintertransfers van 2020 er eens bijnemen. Naïm Boujouh (Dessel Sport), Lucas Walbrecq (RFC Seraing), Shean Garlito (AFC Tubize), Erwin Senakuku (UR Namur Fosses-la-Ville), Shelton Guillaume (RCS Verlaine), Thomas Nzinga (KSC Lokeren) en Tyron Ivanof (KV Kortrijk): dat zijn prima transfers voor in Eerste klasse amateurs, maar misschien minder om comfortabel mee te draaien in 1B. Garlito, Guillaume en huurlingen Nzinga en Ivanof waren zes maanden later alweer weg. Het trio Boujouh-Walbrecq-Senakuku kwamen na die twee maanden in Eerste klasse amateurs nog nauwelijks aan spelen toe in 1B en zette afgelopen zomer een stapje terug naar respectievelijk Dessel Sport, Union Rochefortoise en UR Namur Fosses-la-Ville. Voor zowel Boujouh als Senakuku was dat return to sender.

Naast Reian Meddour (verhuurd aan KSK Heist) vertrokken er nog twee spelers die er al langer dan één seizoen bij waren: Anthony Bova en Anthony Sadin. Was Meddour in twee seizoenen goed voor nauwelijks twee speelminuten, dan hebben de twee Anthony’s beslist wat meer impact gehad in het Edmond Machtensstadion: Sadin was vier seizoenen lang eerste doelman van RWDM en maakte twee promoties mee, maar zag zijn contract niet verlengd worden nadat er geen regeling werd gevonden voor zijn deeltijdse job bij de gemeente van Sint-Gillis. De doelman tekende dan maar bij promovendus Excelsior Virton. Bova lag eveneens vier seizoenen onder contract bij RWDM en maakte in drie seizoenen 27 competitiegoals, maar de voormalige Molenbeekse publiekslieveling kreeg vorig seizoen geen minuut speeltijd en keerde via een achterpoortje terug naar zijn ex-club RUS Rebecq.

Nu we het toch over spelers met een impact hebben: Leonardo Miramar Rocha werd op de slotdag van de zomertransfermarkt door corona uitzonderlijk op 5 oktober gehuurd van KAS Eupen, maar haalde meteen zijn schade in: bij zijn debuut in de bekerwedstrijd tegen Union Rochefortoise scoorde hij meteen een hattrick, en in de competitie eindigde hij met zeven goals maar net onder clubtopschutter Kévin Nzuzi, die er acht tegen de netten prikte. Een geslaagde huur, maar gezien zijn contract bij Eupen dat twee jaar geleden nog een half miljoen euro voor hem neertelde ondernam RWDM afgelopen zelfs geen poging om de Proximus League-topschutter van het seizoen 2018/19 definitief binnen te halen. Met reservedoelman Romain Matthys stuurde RWDM een tweede Eupen-huurling terug naar de Oostkantons. Een huurspeler van het type-Lucas Ribeiro Costa, die in januari voor een half seizoen gehuurd werd van Sporting Charleroi, was volgens RWDM-voorzitter Thierry Dailly dan weer niet meer nodig in het huidige seizoen, waardoor de Braziliaan terug naar Henegouwen werd gestuurd.

Met Maxime Electeur (Union Hesperingen) en Houssen Abderrahmane (Francs Borains) verdwenen er nog twee gokjes van vorige zomer die op zich prima hadden kunnen meevallen, maar uiteindelijk nauwelijks aan spelen toekwamen. Electeur kreeg naast 90 minuten in de Beker van België slechts zestien competitieminuten maar scoorde wel tijdens de 3-1-derbyzege tegen de latere kampioen Union, Abderrahmane kreeg op de openingsspeeldag tegen Club NXT een basisplaats maar kwam daarna nooit meer in actie. Yvan Yagan, die als geboren Brusselaar een potentiële publiekslieveling was, had na vijf speeldagen al vier keer gescoord maar doofde vervolgens uit als een nachtkaars. Hij tekende in april al bij Lierse Kempenzonen. Ook de ervaren winterversterking Cédric Yambéré (ex-Bordeaux en-Dijon), maar na vijf wedstrijden verdween de Centraal-Afrikaanse international uit beeld.

Werden er aan uitgaande zijde een pak spelers naar de Belgische amateurdivisies gestuurd, dan stroomde het water aan inkomende zijde eveneens van boven naar beneden. Théo Defourny, de vervanger van Anthony Sadin, werd vorig seizoen na het vertrek van Ortwin De Wolf eerste doelman bij KAS Eupen. Ibrahima Sory Sankhon, destijds naar België gekomen als middenvelder maar in Limburg omgeschoold tot verdediger, kwam transfervrij over van STVV. Op de slotdag van de zomertransfermercato haalde RWDM met William Togui (KV Mechelen) en Aboubakar Keita (Sporting Charleroi) een duopakket uit de Jupiler Pro League binnen. De allereerste zomerversterking van de A-kern, Théo Gécé, kwam ook over van Sporting Charleroi – zij het dan wel van de beloften. We benadrukken van de A-kern, omdat het niet helemaal duidelijk is wanneer RWDM Zakaria El Ouahdi wegplukte bij Rupel Boom. De Wilrijkenaar was aanvankelijk gehaald voor de beloftenploeg, maar maakte inmiddels de overstap naar de A-kern.

Dan resten er ons slechts drie namen te noemen: Alexis Gonçalves Pereira (LB Châteauroux) en Ivann Botella (Lyon La Duchère) werden er twee centrumspitsen uit de Franse lagere divisies geplukt, en met Thomas Ephestion (KVC Westerlo) werd er een oude bekende van vorig seizoen een extra seizoen gehuurd. Gonçalves en Botella zijn gokjes, maar gezien de gokjes op de Franse markt vorige zomer eerder goed uitvielen geven we beide heren het voordeel van de twijfel. Gonçalves kreeg al drie invalbeurten en een basisplaats maar kon daarin niet scoren, Botella kwam door blessureleed nog niet aan spelen toe. Ephestion daarentegen liet zich meteen gelden: de eenmalige Martinikaanse international, die tijdens zijn eerste uitleenbeurt aan RWDM door Vincent Euvrard werd omgeschoold van middenvelder tot centrumspits, was op de openingsspeeldag meteen goed voor een assist tegen Excel Moeskroen.

En hoe zit het met de rest? Togui en Keita kwamen door hun late transfer nog niet veel in actie – Togui een klein kwartier in de bekerwedstrijd tegen URSL Visé, Keita zelfs nog niet. Ook Sankhon, die begin augustus al bij RWDM tekende, kwam nog niet in actie. Dat staat in schril contrast met doelman Defourny, die dit seizoen nog geen minuut miste en zich in 360 minuten nog maar één keer moet omdraaien, na een strafschop dan nog. Tijdens die 360 minuten zag hij Théo Gécé en Zakaria El Ouahdi hun profdebuut maken. Gécé kwam vanwege blessureleed niet meer in actie na zijn invalbeurt op de openingsspeeldag, El Ouahdi daarentegen mocht in elke officiële wedstrijd van dit seizoen invallen.

De belangrijkste zet van RWDM deze zomer was evenwel het behouden van het geraamte van de basisploeg van vorig jaar. De Molenbekenaars moesten, zoals reeds gezegd, plots gaan inkopen voor 1B en haalden in de zomer van 2020 achttien nieuwe spelers. Het kostte Laurent Demol heel wat moeite en uiteindelijk zelfs zijn job om een goed geheel te smeden, maar uiteindelijk slaagde hij er samen met zijn opvolger Vincent Euvrard in om een leuk elftal op poten te zetten. Sadin en Rocha vertrokken, maar de andere vaste waardes van vorig seizoen lopen nog steeds rond in het Edmond Machtensstadion. Samen met de gerichte versterkingen zouden ze de ambitie van voorzitter Thierry Dailly, namelijk beter doen dan de zesde plek van vorig seizoen (lees: in de top vier eindigen), zeker kunnen waarmaken.

TRANSFEROVERZICHT RWDM

IN

Théo Gécé (Sporting Charleroi U21)
Zakaria El Ouahdi (Rupel Boom)
Alexis Gonçalves (LB Châteauroux)
Ivann Botella (Lyon La Duchère)
Ibrahima Sory Sankhon (STVV)
Théo Defourny (KAS Eupen)
Thomas Ephestion (KVC Westerlo, huur)
William Togui (KV Mechelen, huur)
Aboubakar Keita (Sporting Charleroi, huur)

OUT

Yvan Yagan (Lierse Kempenzonen)
Lucas Walbrecq (Union Rochefortoise)
Anthony Bova (RUS Rebecq)
Maxime Electeur (Union Hesperingen)
Erwin Senakuku (UR Namur Fosses-la-Ville)
Naïm Boujouh (Dessel Sport)
Anthony Sadin (Excelsior Virton)
Reian Meddour (KSK Heist, huur)
Houssen Abderrahmane (Francs Borains)
Cédric Yambéré (zonder club)
Leonardo Miramar Rocha (KAS Eupen, terug van huur)
Romain Matthys (KAS Eupen, terug van huur)
Lucas Ribeiro Costa (Sporting Charleroi, terug van huur)

Advertentie