Moeten we RWDM eigenlijk nog voorstellen aan de wereld? In Denemarken kent men het vast nog als de ex-club van Morten Olsen, de eerste die zowel als speler als als bondscoach de kaap van 100 interlands behaalde. In Nederland wordt de landstitel van 1975 nog steevast opgesomd bij het overlopen van het palmares van Johan Boskamp. En Stephen Keshi, die samen met de Egyptenaar Mahmoud El-Gohary de enige is die de Afrika Cup zowel als speler als als bondscoach won, nam als clubloze deel aan het WK 1994, maar raad eens welk vierletterwoord de wereld ongetwijfeld te horen kreeg toen zijn laatste club vernoemd werd tijdens Griekenland-Nigeria…

Keshi, het is een mooi brugje naar Houssen Abderrahmane. Niet dat beide heren ooit dezelfde status zullen verwerven in België, maar allebei droegen ze het shirt van (een van de versies van) RWDM, en  behoudens ongelukken hebben ze straks beide minstens één Afrika Cup-deelname achter hun naam staan. Keshi met Nigeria, dat drie keer het toernooi won waaronder twee keer met Keshi als speler of bondscoach. Abderrahmane zal volgend jaar met Mauritanië deelnemen aan het eindtoernooi. Wellicht met minder winstkans dan Keshi destijds met Nigeria, maar een deelname is een deelname.

Abderrahmane – geboren in de Franse stad Creil maar sinds 2016 Mauritaans international – zal hoogstwaarschijnlijk naar Kameroen afzakken als speler van Francs Borains, de club waarnaar hij in augustus op kousenvoeten verhuisde. Op zich hoort hij dus eigenlijk niet thuis in een column over 1B, maar als dank voor zijn gastoptreden vorig seizoen krijgt hij hier toch nog een plaatsje. Gastoptreden, jawel, want langer dan 90 minuten kregen we Abderrahmane vorig seizoen niet te zien in de Proximus League. De toen 25-jarige verdediger streek in juni vorig jaar neer in het Edmond Machtensstadion, waar er op tijd en stond al eens in de Franse lagere divisies wordt geshopt. Dat was bij Abderrahmane niet anders: RWDM haalde hem op bij CS Louhans-Cuiseaux, een club uit de Championnat National 2 – het vierde niveau in het Franse voetbal.

Op 22 augustus 2020 kreeg de Franse Mauritaniër op de openingsspeeldag van de 1B Pro League een basisplaats tegen Club NXT, links van centrale verdediger Florian Le Joncour – op zijn beurt opgevist bij de Franse derdeklasser US Concarneau. RWDM won de wedstrijd met 2-0, maar Abderrahmane liet kennelijk geen grootse indruk na, want zijn debuutwedstrijd werd meteen ook zijn laatste officiële wedstrijd voor RWDM. De verdediger werd daarna weliswaar nog een paar keer opgenomen in de wedstrijdselectie, maar spelen zat er niet meer in.

Abderrahmane kreeg in het seizoen 2020/21 zowaar meer speeltijd bij de nationale ploeg dan bij zijn eigen club. Hij was er onder andere bij op 30 maart 2021, toen hij zich in de Centraal-Afrikaanse Republiek in een duel met rechtstreekse inzet plaatste voor de Afrika Cup. Mauritanië had voor aanvang van de laatste wedstrijd van de kwalificatiegroepsfase zes punten, de Centraal-Afrikaanse Republiek vier. Bij winst had de thuisploeg er dus zeven gehad en was het over Mauritanië gesprongen, waardoor het zich samen met groepswinnaar Marokko geplaatst zou hebben, maar het was Mauritanië dat aan het langste eind trok na een doelpunt van ex-Kortrijk-speler Aboubakar Kamara. Voor RWDM had het trouwens niet uitgemaakt wie er gewonnen had, want als de Centraal-Afrikaanse Republiek zich geplaatst had was het Cédric Yambéré die namens RWDM naar de eindronde mocht. Enfin, ook die speelt tegenwoordig niet meer in het Edmond Machtensstadion…

Advertentie