Mocht er voor een of andere galawedstrijd ooit een elftal moeten worden samengesteld met spelers die zowel het shirt van KV Kortrijk als streekrivaal Zulte Waregem hebben gedragen, kan de trainer van dienst rekenen op spelers als Sven Kums, Christophe Lepoint, Teddy Chevalier en Mo Messoudi. De aftrap van die galawedstrijd kan dan eventueel gegeven worden door de eerste speler die zowel voor KV Kortrijk als Zulte Waregem uitkwam in Eerste klasse. Wie was dat nu ook alweer?

KV Kortrijk en Zulte Waregem, da’s de eersteklassederby van Zuid-West-Vlaanderen. Niet alleen voor sponsors, maar ook voor spelers is het daar kennelijk vissen in een kleine vijver. Alleen al een blik werpen op de huidige selecties volstat al: Kortrijk-verdediger Timothy Derijck heeft een verleden in het Regenboogstadion – zo heette de huidige Elindus Arena toen nog –, Essevee-spits Zinho Gano stapte afgelopen zomer zelfs min of meer rechtstreeks over van KVK naar Zulte Waregem – er was eerst een laatste terugkeer naar moederclub KRC Genk nodig om er zijn kastje definitief leeg te maken. In een vrij recent verleden droegen onder andere ook Julien De Sart (KAA Gent), Sébastien Bruzzese (Cercle Brugge) en Michaël Heylen (Sparta Rotterdam) het shirt van beide clubs.

Wie ver wil teruggaan in de tijd – weliswaar slechts tot 2001, het jaar waarin Zultse VV en de restanten KSV Waregem samensmolten tot Zulte-Waregem –, zal uitkomen op namen als Guy Veldeman. De linksback uit Dendermonde genoot het grootste deel van zijn jeugdopleiding bij RSC Anderlecht, maar stroomde er nooit door naar het eerste elftal en tekende in 1999 op zijn twintigste bij Willem II. Hij trad daarmee in de voetsporen van ex-Rode Duivel Rik Matthys, die in 1957 al de rechtstreekse overstap van Anderlecht naar Willem II had gemaakt, en kreeg nadien nog navolging van doelmannen Geert De Vlieger en Tristan Peersman – Samuel Armenteros, Andy Kawaya en Timon Wellenreuther deden het ook, maar dan als huurling. Veldeman arriveerde net op tijd in Tilburg, want Willem II was in het seizoen 1998/99 tweede geworden in de Eredivisie en was zo rechtstreeks gekwalificeerd voor de groepsfase. De duels tegen Sparta Praag, Spartak Moskou en Girondins de Bordeaux moest Veldeman helaas vanaf de zijlijn volgen met een gebroken kaak.

In vier seizoenen speelde de voormalige Belgische jeugdinternational, die in 1997 samen met onder andere Carl Hoefkens en Jean-François Gillet deelnam aan het WK onder 20 in Maleisië, slechts vijf duels in de Eredivisie. In 2003 haalde KV Kortrijk hem terug naar België, maar daar bleef hij slechts één jaar: na de promotie naar Tweede klasse stapte hij over naar kersvers reeksgenoot… Zulte-Waregem. Daar mocht hij op het einde van zijn debuutseizoen opnieuw een promotie vieren, ditmaal naar Eerste klasse. Op 11 februari 2006 liet Francky Dury hem op zijn op zijn 27e debuteren in de Belgische Eerste klasse. Zijn teller in de Jupiler League bleef steken op zeven wedstrijden, want na zijn debuutseizoen tekende hij bij toenmalig tweedeklasser Red Star Waasland. Veldeman, die tijdens zijn carrière nooit echt gespaard bleef van blessureleed, speelde nadien ook nog voor KSV Temse en SK Berlare.

Veldeman mag dan wel een vroege vogel geweest zijn, hij is niet de eerste speler die zowel voor KV Kortrijk als voor Zulte Waregem uitkwam in Eerste klasse – aangezien hij met KV Kortrijk enkel in Derde klasse speelde. Om de naam van die primus te kennen volstaat het om te kijken naar de digest van KAA Gent-Zulte Waregem van 6 augustus 2005, de allereerste wedstrijd van stamnummer 5381 in de Belgische Eerste klasse. Stijn Meert? Had gekund, want die had in het seizoen 1998/99 al in Eerste klasse gespeeld met KV Kortrijk. Meert viel echter pas in de 68e minuut in tegen de Buffalo’s. Salou Ibrahim? Die kreeg een basisplaats, maar ook die viel af. De Ghanese spits had weliswaar ook een verleden bij Kortrijk – een zeer recent verleden zelfs, want Zulte Waregem nam hem in het tussenseizoen over van KVK –, maar net als Veldeman was dat in de lagere divisies. Het enige juiste antwoord is Stefan Leleu, die in het seizoen 1998/99 met KV Kortrijk op het hoogste niveau uitkwam en op 6 augustus 2005 een basisplaats kreeg van Francky Dury. Leleu werd na zijn spelersafscheid in 2008 trainer van KSV Oudenaarde, de club waar hij na zijn vertrek bij Zulte Waregem in 2007 nog één seizoen had gespeeld. In 2019 ruilde hij na elf seizoenen zijn trainersplunje voor de functie van sportief manager van de club. Hij werd als hoofdtrainer opgevolgd door… Stijn Meert.

Lees de complete reeks
Speeldag 2: KV Oostende en de tweede speeldag: een potentiële katercocktail voor Genk
Speeldag 3: Union St-Gillis, een dichte ooggetuige van de eerste successen van Beerschot
Speeldag 4: RFC Seraing en KV Oostende, een duel van back-to-backpromovendi
Speeldag 5: Control-Dimata, control-Bah
Speeldag 6: KV Kortrijk en KV Mechelen ruilden ooit de boezemvrienden Tom Soetaers en Wouter Vrancken
Advertentie