Aan de vooravond van de halve finalewedstrijd in de UEFA Nations League tussen Frankrijk en België, is het altijd eens interessant om terug te kijken naar de prestaties van de Belgen in de Europese competities. Wie uit de niet-selectie van Mats Rits voor de Rode Duivels wil afleiden dat België zo sterk is dat Roberto Martínez een Belgische Champions League-doelpuntenmaker kan thuislaten, moeten we echter teleurstellen: Didier Deschamps nam RB Leipzig-speler Christopher Nkunku, die tegen Club Brugge de score opende, ook niet mee.

Groep A

 • Kevin De Bruyne was getuige van het eerste doelpunt van Lionel Messi voor Paris Saint-Germain. De Parijzenaars wonnen met 2-0 van Manchester City. De Bruyne speelde de hele wedstrijd en kreeg in de eerste helft een gele kaart. Roméo Lavia werd niet in de wedstrijdselectie opgenomen.
 • Club Brugge boekte een zeer knappe zege op het veld van RB Leipzig (1-2). Met Simon Mignolet, Mats Rits, Hans Vanaken, Charles De Ketelaere (en Clinton Mata, die wel Angolees international is maar ook als voetbalbelg kan worden meegeteld) stonden er vijf landgenoten aan de aftrap, en met Ignace Van der Brempt viel er nog een extra Belg in. Vanaken scoorde zijn achtste Champions League-doelpunt en springt zo over Wesley Sonck, ook Rits stond aan het kanon en voegt zich zo bij het rijtje Belgen dat één keer scoorde in de Champions League. Vanaken werd door zijn goal de eerste Belg die in vier opeenvolgende Champions League-wedstrijden kon scoren. Charles De Ketelaere en Hans Vanaken mogen ook allebei een assist bijschrijven achter hun naam.

Groep B

 • AC Milan kon zijn eerste thuiswedstrijd sinds 2013 niet winnend afsluiten. De Italianen kwamen in de eerste helft op voorsprong, maar in het slot van de wedstrijd bogen Antoine Griezmann en Luis Suárez die 1-0 om in een 1-2. Alexis Saelemaekers en Yannick Carrasco kregen allebei een basisplaats en werden ook alle twee gewisseld: Carrasco bij de rust, Saelemaekers in de 81e minuut. Saelemaekers kreeg een paar minuten voor zijn wissel geel.
 • Liverpool FC had geen moeite met FC Porto: de zesvoudige Champions League-winnaar ging met 1-5 winnen in Portugal. Toen Divock Origi in de 88e minuut inviel voor Diego Jota, stond de eindstand al op het bord.

Groep C

 • Michy Batshuayi is er in de Johan Cruijff ArenA niet in geslaagd om zijn vijfde Champions League-goal te scoren. Zijn club Beşiktaş verloor met 2-0 van Ajax en staat na twee speeldagen gedeeld laatste met 0 op 6. Batshuayi kreeg in de blessuretijd van de tweede helft een gele kaart.
 • Borussia Dortmund – met Thomas Meunier, Axel Witsel en Thorgan Hazard aan de aftrap – won met 1-0 van Sporting CP. Enkel Hazard speelde de wedstrijd niet uit: hij werd in de 71e minuut gewisseld voor Marius Wolf.

Groep D

 • Real Madrid liep thuis tegen een pijnlijke nederlaag aan: het verloor met 1-2 tegen debutant Sheriff Tiraspol. Naast Thibaut Courtois verscheen ook Eden Hazard aan de aftrap. De flankaanvaller werd in de 66e minuut gewisseld voor Luka Jović.

Groep E

 • FC Barcelona is na twee speeldagen al op achtervolgen aangewezen in de Champions League. De Catalanen verloren met 3-0 van SL Benfica, waar kapitein Jan Vertonghen de hele wedstrijd speelde.

Groep G

 • Amadou Onana kwam ook op de tweede speeldag in actie voor Lille OSC: de belofte-international viel op het uur in voor Xeka. De Franse kampioen stond op dat moment 2-0 achter bij Red Bull Salzburg en legde een paar minuten later de 2-1-eindscore vast.
 • VfL Wolfsburg heeft ook op de tweede speeldag gelijkgespeeld. De Duitsers kwamen 1-0 voor tegen Sevilla FC, maar Koen Casteels moest in de 87e minuut een strafschopdoelpunt van Ivan Rakitić incasseren. Hij speelde, net als Sebastiaan Bornauw en Dodi Lukebakio, 90 minuten. Aster Vranckx kwam niet van de bank.

Groep H

 • Romelu Lukaku heeft zijn terugkeer naar Italië niet kunnen opluisteren met een doelpunt. Chelsea ging met 1-0 onderuit bij Juventus FC, waar Koni De Winter (niet op de officiële Europese spelerslijst) zoals verwacht niet meespeelde.
Advertentie