Aan de vooravond van de halve finalewedstrijd in de UEFA Nations League tussen Frankrijk en België, is het altijd eens interessant om terug te kijken naar de prestaties van de Belgen in de Europese competities. In de Europa- en Conference League zitten niet alleen spelers ‘van de tweede garnituur’, maar ook Rode Duivels als Dries Mertens (SSC Napoli), Jason Denayer (Olympique Lyon), Youri Tielemans, Timothy Castagne (Leicester City) en Jérémy Doku (Stade Rennais). Bij PSV liet belofteninternational Yorbe Vertessen met zijn doelpunt tegen Sturm Graz alvast het beste verhopen voor de doorstroming vanuit de jeugdcategorieën.

Groep A

 • Olympique Lyon begon als enige in groep A met 6 op 6. De Fransen wonnen, zonder de geblesseerde Jason Denayer, met 3-0 van Bröndby IF.

Groep B

 • Slechts één Belg in de basis in de wedstrijd tussen Real Sociedad en AS Monaco (1-1): Adnan Januzaj mocht starten bij de thuisploeg, Eliot Matazo bleef de hele wedstrijd op de bank bij de Monegasken.
 • Het Belgische doelpunt in groep B kwam er van de voet van PSV-aanvaller Yorbe Vertessen, die tegen Sturm Graz na 65 minuten mocht invallen bij een 1-2-voorsprong. De belofentinternational legde in de 78e minuut de 1-4-eindscore vast.

Groep C

 • Leicester City ging verrassend met 1-0 onderuit bij Legia Warschau, dat met 6 op 6 verrassend aan de leiding staat in een groep met naast de voormalige Engelse kampioen ook SSC Napoli en Spartak Moskou. Youri Tielemans en Timothy Castagne stonden de hele wedstrijd op het veld.
 • Zeggen dat Maximiliano Caufriez de 2-3-stuntzege van Spartak Moskou bij SSC Napoli vanop de eerste rij meemaakte, is slechts gedeeltelijk waar: de 24-jarige verdediger kreeg weliswaar een basisplaats, maar werd in de 82e minuut van het veld gestuurd na een tweede gele kaart. De Russen stonden toen met 1-2 voor. De Nederlander Quincy Promes diepte die voorsprong in de 90e minuut uit tot 1-3, maar ex-Charleroi-spits Victor Osimhen maakte het nog spannend door in de blessuretijd de 2-3-aansluitingstreffer te scoren. Bij Napoli zat Dries Mertens, die een trainingsachterstand opliep na zijn schouderblessure, in de wedstrijdselectie.

Groep D

 • De wedstrijd tussen Antwerp FC en Eintracht Frankfurt verliep niet zonder slag of stoot, vooral extrasportief dan. Tot overmaat van ramp verloor The Great Old ook nog eens met 0-1 na een strafschopgoal van Gonçalo Paciência in de blessuretijd. Brian Priske stelde met Ritchie De Laet, Dorian Dessoleil, Birger Verstraete, Radja Nainggolan, Benson Manuel en (invaller) Pieter Gerkens zes Belgen op. Bij Eintracht Frankfurt herkenden we bij de invallers twee oude bekenden uit de Jupiler Pro League: Tuta werd in het seizoen 2019/20 uitgeleend aan KV Kortrijk, Daichi Kamada aan STVV.

Groep E

 • Alpaslan Öztürk, die dit jaar debuteerde als Turks international maar in het verleden ook jeugdinterlands voor België speelde, zakte met Galatasaray af naar het Stade Vélodrome. Daar zag hij zijn club vanop de bank 0-0 gelijkspelen tegen Olympique Marseille.
 • Vanwaar Jordan Lukaku de 2-0-zege van SS Lazio tegen Lokomotiv Moskou volgde, is niet bekend.

Groep F

 • Na een gelijkspel op de openingsspeeldag is Dion Cools op de tweede speeldag met FC Midtjylland onderuit gegaan tegen SC Braga (3-1). Cools, die dit jaar debuteerde als Maleisisch international maar in het verleden jeugdinterlands speelde voor België, bleef de hele wedstrijd op de bank.

Groep G

 • Ferencvárosi blijft na twee speeldagen achter met 0 op 6. Op de tweede speeldag verloor de Hongaarse club met 1-3 van Real Betis. Zowel Ryan als Samy Mmaee (die beide voor Marokko kozen maar in het verleden Belgisch jeugdinternational waren) speelden 90 minuten.
 • Ook Celtic FC heeft na twee speeldagen nog steeds geen punten gesprokkeld. De Schotten, waar Boli Bolingoli helemaal uit beeld is verdwenen, kregen een 0-4-rammeling om de oren van Bayer Leverkusen.

Groep H

 • KRC Genk ging op de eerste speeldag op een diefje winnen bij Rapid Wien – de 0-1 van Paul Onuachu kwam er pas in de blessuretijd –, maar in de thuiswedstrijd tegen Dinamo Zagreb kreeg de vicekampioen een verrassende 0-3-nederlaag cadeau van de Kroaten. John van den Brom liet twee Belgen starten (Maarten Vandevoordt en Bryan Heynen) en liet er in de 64e minuut even veel invallen (Mike Trésor en Théo Bongonda).

Ook in de Conference League kwamen er een paar landgenoten in actie. X

In groep B heeft AA Gent na zijn 2-0-zege tegen Anorthosis Famagusta een 6 op 6 beet. Met Sinan Bolat (Turks international maar ook voetbalbelg), Sven Kums en Alessio Castro-Montes kregen drie Belgen een basisplaats van trainer Hein Vanhaezebrouck. Vadis Odjidja-Ofoe, Laurent Depoitre, Julien de Sart en Matisse Samoise vielen in.

In groep D was Anas Tahiri er bij CFR Cluj opnieuw niet bij. Zonder de Marokkaanse Belg begonnen de Roemenen met 1 op 6 aan de competitie. Op de tweede speeldag speelde Cluj thuis 1-1 gelijk tegen Randers FC.

In groep E pakte Feyenoord zijn eerste zege: de Nederlanders wonnen met 2-1 van Slavia Praag. Net als in het 0-0-gelijkspel tegen Maccabi Haifa mocht Nigeriaans international doch geboren en getogen Tongenaar Cyriel Dessers tegen de Tsjechen invallen. De 2-1-eindscore stond toen net op het bord. Francesco Antonucci keek geblesseerd toe.

In groep F ontbrak Omar El Kaddouri bij PAOK Saloniki nog steeds door een hamstringblessure. De Marokkaanse international, die bij de jeugd ook voor België uitkwam, zag zijn ploeg thuis 1-1 gelijkspelen tegen Slovan Bratislava.

In groep G is de in Luik geboren Franse jeugdinternational Adrien Truffert nog steeds de ‘Belg’ met de meeste speelminuten voor Stade Rennais op het hoofdtoernooi van de Conference League, want Jérémy Doku ontbreekt nog steeds vanwege een hamstringblessure. Met Truffert in de ploeg won Rennes met 1-2 bij Vitesse Arnhem, waar Loïs Openda de hele wedstrijd speelde. De Belgische belofteninternational gaf de assist voor de 1-0 van Maximilian Wittek, maar verloor uiteindelijk met 1-2.

Advertentie