Na de partij in Mechelen bezegelde Mbaye Leye zijn lot met een spraakmakend interview waarin hij zichzelf als trainer van Standard in vraag stelde. Hij nuanceerde zijn uitspraken nog, maar in combinatie met de neergezette drie op vijftien en het erg matige veldspel besliste het Standard-bestuur dat de Senegalees samen met T2 Patrick Asselman en T3 Eric Deflandre moest vertrekken. Vandaag maakt Standard bekend dat Luka Elsner, die in januari neerstreek in Kortrijk, het roer overneemt.

“KV Kortrijk werd woensdagavond laat door Luka Elsner op de hoogte gebracht van het feit dat hij eenzijdig zijn arbeidsovereenkomst met de club verbreekt.” Zo bracht KVK het nieuws naar buiten en al snel werd duidelijk dat Luik de nieuwe bestemming wordt van de 39-jarige Sloveense trainer. Hij moet Standard, dat 13 punten telt na 10 wedstrijden en in de lage middenmoot kampeert, opnieuw aan het voetballen krijgen en als het even kan naar een Europees ticket leiden.

Elsner zag het levenslicht in Ljubljana, maar groeide op in het Franse Nice. Daar speelde zijn vader Marko en zette hij zelf ook zijn eerste stappen in het jeugdvoetbal. Na een korte passage bij US Cagnes begon Elsner, een centrale verdediger, aan zijn avontuur in het profvoetbal bij NK Domzale in zijn thuisland. Dat zou de voornaamste club uit zijn spelerscarrière worden – bijna 250 wedstrijden, twee titels en een beker-eindwinst -, hij sloot er zijn loopbaan ook af. Tussendoor kwam hij ook nog uit voor Austria Kärnten en Muharraq SC.

Als trainer begon het voor Luka Elsner als assistent (2012-2013) en nadien T1 (2013-2016) van Domzale. Nadien volgden kortere periodes bij achtereenvolgens Olimpija Ljubljana, Pafos FC, Union SG, Amiens FC en sinds 31 januari dus KV Kortrijk. Na zijn goede prestaties aan het roer van Union Saint-Gilloise had Elsner al bij verschillende teams in de Jupiler Pro League kunnen tekenen, maar toen koos hij dus voor de Franse Ligue 1.

Bij Standard zal Elsner assistentie krijgen van Will Still, die overkomt van Stade Reims en eerder al actief was bij Standard. Het is nog niet duidelijk wie de rol van T3 zal opnemen. Over Deflandre, de voorbije zeven jaar assistent aan de boorden van de Maas, was men nog steeds best tevreden, maar men wilde volledig schoon schip maken om een nieuwe positieve dynamiek te kunnen creëren.

Het eerste avontuur van Mbaye Leye als T1: 36 wedstrijden, 16 zeges, 15 nederlagen, 5 gelijke spelen, 61 gemaakte doelpunten, 63 doelpunten tegen, één bekerfinale
Eric Deflandre en Patrick Asselman vervoegen zich mogelijk opnieuw bij Mbaye Leye wanneer die een nieuwe kans krijgt als hoofdtrainer
Advertentie