Jeugdig talent uit België, er is anno 2021 veel om te doen. Nu het licht van de “gouden generatie” Rode Duivels langzaam aan het uitdoven is en de polemiek rondom de belastingen van profspelers actueler is dan ooit, is het een uitgelezen moment om te kijken welke jongen talenten van eigen bodem er nog rondlopen op onze Belgische velden.

De 1B-competitie in België is voor veel jonge spelers een springplank naar grotere clubs toe en daar profiteren sommige ploegen optimaal van. Verschillende (top)clubs uit 1A lenen hun jong talent graag uit aan ploegen die op het tweede niveau uitkomen om ze daar de nodige ervaring te laten opdoen.

Club Brugge is weinig verrassend een goed voorbeeld. Het heeft in Westerlo een begeerde partner gevonden, want met Maxime De Cuyper (20, flankverdediger) en Thomas Van Den Keybus (20, centrale middenvelder) telt het twee talentvolle spelers die full-time in de basis van de Kemphanen staan. KVC Westerlo zet duidelijk in op de jeugd, met ook Rubin Seigers (23, centrale verdediger) en Kyan Vaesen (20, centrumspits) is het momenteel oppermachtig in 1B.

Waasland-Beveren is tevens een ploeg die jarenlang zwoer bij het mantra jong en Belgisch, maar dat draaide in 1A op een sisser uit. In 1B hebben ze wel hun draai gevonden met hun jonge Belgen. Met Nordin Jackers hebben ze ten eerste een sterke doelman en kapitein in huis. Dit 24-jarige jeugdproduct van Racing Genk wordt vergezeld door publiekslieveling Louis Verstraete (22, centrale middenvelder) en ook Jenthe Mertens (22, rechtervleugelverdediger) is een behoorlijk belangrijke schakel bij de Waaslanders. De meest opvallende speler op de Freethiel is momenteel toch wel Tom Reyners, de 21-jarige aanvallende middenvelder heeft de trainer met zijn snelle benen, uitstekende inzet en technische bagage in elk geval op korte tijd kunnen overtuigen van zijn kunnen. Met een paar leuke acties tegen zowel Lommel als Lierse speelde hij zich bovendien al in de harten van de Wase aanhang.

Lierse Kempenzonen is dan weer een ploeg die alle Belgen – ongeacht hun leeftijd – met open armen ontvangt. De club uit Lier is het best presterende team in 1B wat het aandeel Belgische spelers in de ploeg betreft en schuwt daarin de huurspelers niet. Zo zijn Jordy Gillekens (21, centrale verdediger) en Brent Laes (21, linkervleugelverdediger) interessante huurspelers van Oud-Heverlee Leuven die bij Lierse in de basis staan. Daarnaast fungeert de 22-jarige Jarno De Smet al voor een tweede seizoen op rij als rots in de branding tussen de palen. De jonge doelman moest tegen onder andere Waasland-Beveren herhaaldelijk de meubelen redden.

Bij RE Virton is het uitkijken naar Valentin Guillaume, de 20-jarige middenvelder genoot zijn opleiding bij de ploeg uit de Gaume-streek en bleef de club ook na de verplichte degradatie trouw. Dat wordt nu beloond met een vaste basisplaats. De van Lommel overgenomen Jamal Aabbou heeft eveneens getekend voor een sterk seizoensbegin, de 21-jarige linksbuiten is naast Din Sula (23, centrumspits) uitermate belangrijk voor de club en liet al een paar belangrijke goals en assists optekenen.

KMSK Deinze is de thuisbasis van Christophe Janssens: de Brusselaar moest de eerste 3 wedstrijden op de bank starten, maar speelt sindsdien vast mee in de basis en is daarbij een belangrijke speler geworden in het verdedigende compartiment. Hij wordt daarin gesteund door sterkhouder Viktor Boone (23, centrale verdediger).

Bij kelderbewoner RE Moeskroen steekt Nick Gillekens (26, doelman) boven iedereen uit. Ondanks het feit dat de oudere broer van Jordy Gillekens niet meer bij de jongste leeftijdscategorie behoort, is hij toch wel een interessante speler om in het oog te houden. Hij moest lange tijd opboksen tegen collega Parfait Mandanda, maar krijgt onder kersvers trainer José Jeunechamps duidelijk de voorkeur tussen de palen. Dat vertaalde zich in een sterke uitzege én in een eerste clean sheet.

Bij RWDM zijn Jarno Libert (24, rechtervleugelverdediger) en Westerlo-huurspeler – en tevens kapitein – Nicolas Rommens (26, centrale middenvelder) de vooruitgeschoven namen in dit lijstje van interessante spelers. Lommel SK gelooft voornamelijk in jong, buitenlands talent, maar heeft met onder meer Rafik Belghali (19, rechterflankverdediger), Laurent Lemoine (23, centrale verdediger) en Arno Verschueren (24, aanvallende middenvelder) ook wel enkele veelbelovende Belgische talenten in zijn rangen.

Advertentie