Een moeizame doch verdiende overwinning: op die manier kan elke wedstrijd van de Belgische U21-selectie tijdens deze kwalificatiecampagne voor het EK samengevat worden, zo ook vandaag tegen Turkije. In een dankzij de bezoekende supporters sfeervol stadion zorgde Michel-Ange Balikwisha vroeg in de tweede helft voor de bevrijdende 1-0, na een spannende slotfase werd het uiteindelijk nog 2-0 via een strafschopdoelpunt van Ignace Van der Brempt.

De Turkse fans maakten er een heksenketel van en dat vertaalde zich in een intense wedstrijd. De bezoekers speelden agressief – wat resulteerde in een hoop gele kaarten -, de Belgen konden het niveau in de eerste helft niet voldoende opkrikken om aan kansen te komen. Echte mogelijkheden zagen we dan ook niet voor de koffie, dichter dan een afgeblokt schot van Ndenbe kwamen de actoren op de grasmat niet bij een openingstreffer.

Bij de eerste de beste snelle (tegen)aanval was het raak in de tweede helft. Verschaeren schoof de bal na goed werk van Ndenbe naar rechts, waar Raskin zijn maatje Balikwisha op weg naar de 1-0 zette door over het leer te springen. De Antwerp-aanvaller bleef koel en werkte keurig af. De wedstrijd brak nadien niet volledig open, het waren vooral de Belgen die aanspraak maakten op nog een doelpuntje.

Vanaf minuut 80 kwam de partij in een stroomversnelling terecht. Akman en Openda trapten beide eerst vanuit een te scherpe hoek om te scoren, de volgende drie kansen waren wel erg groot te noemen: een nog net legaal duwtje van De Winter en een voetveeg van Vandevoordt voorkwamen de gelijkmaker na een mooie Turkse aanval, daarna schoot Zaroury net naast en Onana op de linkerpaal. In het absolute slot van de wedstrijd kreeg België nog een strafschop, Van der Brempt liet die niet liggen en zette de 2-0-eindstand op het bord.

Vijftien op vijftien dus voor de jonge Belgen, die dinsdag Schotland bekampen. De Schotten wonnen vandaag van Kazachstan (2-1) en tellen vier punten uit drie wedstrijden.

EINDE WEDSTRIJD: België U21 2-0 Turkije U21

90+5′ GOAL Van der Brempt
De keeper uit Turkije kiest voor de juiste hoek, maar de bal gaat tegen de netten. 2-0!

90+4′ Strafschop België en rood Güneren!
De ultieme tegenaanval levert nog een strafschop op. Güneren blokkeert de bal met de hand, tweede gele kaart. Van der Brempt staat klaar om de elfmeter te nemen.

90+3′ Kopslag Gumusaya
Na een hoekschop raakt de invaller het leer met de knikker. De bal rolt richting de cornervlag.

90′ Vier minuten toegevoegde tijd

88′ Onana raakt het doelhout!
Een uitstekende vrije trap van Zaroury wordt door kapitein Onana tegen de paal gewerkt.

87′ Twee wissels aan Belgische zijde
De man voorin, Openda, wordt vervangen door Deman. El Hadj komt er op zijn beurt in voor Verschaeren.

86′ Geel Güneren
Bewust hands levert een logische gele kaart op.

85′ Zaroury laat 2-0 liggen
Openda legt de bal achteruit tot bij Zaroury, die duwt de bal net naast.

83′ Reuzekans bezoekers
Opeens is daar bijna de gelijkmaker. Een duwtje van De Winter en een voetveeg van Vandevoordt verhinderen de 1-1 na een knappe collectieve Turkse combinatie.

81′ Kansje Turkije
Invaller Akman schiet op doel na een standaardsituatie, maar de hoek is te scherp om Vandevoordt echt te verontrusten. Een schot op doel van de bezoekers, dat wel. Even later trapt Openda vanuit een al even scherpe hoek over doel.

80′ Geel Van der Brempt
Gele kaart nummer 7 is een feit. Na Openda is de right wingback van de Duivels de tweede Belg met een gele kaart achter zijn naam.

77′ Geel Cukur

77′ Zaroury komt Balikwisha aflossen
De doelpuntenmaker verlaat de grasmat.

76′ Volley Openda
In de nasleep van een hoekschop pakt Openda uit met een volley. Hij geeft de bal echter te weinig kracht mee.

70′ Keita debuteert
Leuvenaar Mandela Keita komt Raskin vervangen. Die lijkt terug bij zijn positieven, maar wordt voor de zekerheid toch naar de kant gehaald.

67′ Raskin gaat geblesseerd neer
Ozkacar komt agressief in contact met Raskins rug bij een luchtduel. De middenvelder lijkt wat groggy en tast naar de borststreek, Keita maakt zich klaar om in te vallen.

64′ Nieuwe kans Verschaeren
De Anderlecht-speler maakt de bal uitstekend vrij, maar vindt het achterwerk van competitiegenoot Ozkacar.

63′ Turkse wissels
Akgün gaat eruit voor Barasi, die bij Jong AZ voetbalt, Bayrakdar komt Balci aflossen. Turkije gaat dus met drie man achterin voetballen. Bayrakdar was bij momenten een gesel voor de Belgische defensie in de heenmatch.

59′ Kans Verschaeren
Van der Brempt schuift de bal laag voor de Turkse kooi, Verschaeren probeert achter het steunbeen af te drukken maar vergeet de bal te beroeren.

56′ Doelpunt zorgt voor vertrouwen
De Belgen voetballen nu kalmer en met meer overzicht op de helft van de Turken. Op die manier kunnen de bezoekers niet echt reageren op de openingstreffer.

51′ GOAL Balikwisha
Opeens is daar de voorsprong voor de Belgen. Michel-Ange Balikwisha werkt een uitstekende counter keurig overhoeks af. Raskin wipt over de diagonale pass van Verschaeren om zijn maatje Balikwisha een open kans aan te bieden, en die laatste faalt zelden in dat soort situaties: 1-0 België!

46′ Start tweede helft
Spits Destan – hem hebben we nog niet moeten noemen – brengt de bal in het spel voor de tweede speelhelft.

RUST: 0-0
De Turkse fans maken er een heksenketel van en dat vertaalde zich naar de grasmat tijdens de eerste periode: veel strijd, veel intensiteit, 5 gele kaarten en … geen enkele echte doelkans, op een paar afgeblokte schoten na.

40′ Geel Balci
Het was al een intense partij en dat wordt er nu niet beter op. Rechtsachter Balci ziet zijn naam eveneens in het boekje van de ref verschijnen. Openda en Saatci blijven elkaar ondertussen opjutten.

38′ Opstootje voor de Turkse kooi, geel voor Saatci en Openda
Openda plant, in de aanloop naar een hoekschop, een elleboogje in de buik van Saatci. Erg veel was er niet aan de hand, maar na wat duw- en trekwerk krijgen beide spelers een gele kaart.

33′ Openda vergeet het leer
Openda lijkt oog in oog met de doelman te komen, maar de spits wacht op een strafschopovertreding en vergeet de bal. Hier zat meer in.

28′ Een mogelijkheid!
Eindelijk: een aanval en een kans. Balikwisha slingert de zestien binnen en vindt Ndenbe, maar die heeft net te veel tijd nodig en haalt er niet meer dan een afgeblokt schot uit.

27′ Geel Günes
De Turkse kapitein komt net te laat en krijgt een geel karton onder de neus geduwd. De kaarten zijn naast de sfeer de hoogtepunten vanavond, al was deze vrij licht.

20′ Kansarme partij
De eerste twintig minuten hebben geen enkele doelkans en vooral een muis gebaard. De supporters in het uitvak maken er wel een zeer sfeervolle bedoening van, met luide gezangen bij balbezit en gefluit bij -verlies.

18′ Geel Yilmaz
Verschaeren draait knap weg en wordt foutief gestopt door de Turkse aanvallende middenvelder, die er een verdiende gele kaart voor ontvangt van de Ierse ref.

4′ Countermogelijkheid
Na een balverovering van Van der Brempt lijkt er veel mogelijk voor de jonge Belgen, maar Openda maakt de verkeerde keuze en verliest de bal.

3′ Uitmatch in eigen huis
De Belgen trekken zich weinig aan van het boegeroep vanuit het uitvak – het lijkt wel een thuiswedstrijd voor de Turken – en beginnen goed aan de match, zonder kansen evenwel.

AFTRAP
De 22 hoofdrolspelers zijn eraan begonnen aan den Dreef. De Turkse fans laten zich meteen horen.

Vooraf

Vooraf
Geen Mandela Keita dus aan de aftrap bij de Belgen, maar dat betekent niet dat geen enkele speler van OH Leuven in zijn eigen stadion aan de slag zal gaan: bij de bezoekers staat Cenk Ozkazar in de basis.

Vooraf
Deze elf jongen starten: Vandevoordt; Pletinckx, Kana, De Winter; Van der Brempt, Onana (C), Raskin, Ndenbe; Balikwisha, Openda, Verschaeren (3-4-2-1).
Bank: Lammens, Siquet, Sardella, Leysen, Keita, El Hadj, Boussaid, Deman en Zaroury.

Vooraf
De Belgische doelpuntenmakers tijdens deze campagne: Loïs Openda (5), Yorben Vertessen (2), Killian Sardella (1) en Amadou Onana (1). Onze landgenoten slikten vooralsnog amper één tegentreffer.

Vooraf
De stand in de kwalificatiepoule:
1. België 4 – 12
2. Denemarken 3 – 6
3. Turkije 3 – 4
4. Schotland 2 – 1
5. Kazachtstan 4 – 0

Vooraf
Hieronder de Belgische selectie. Noot: thuisspeler Mandela Keita (OH Leuven) verving de geblesseerde Aster Vranckx (VfL Wolfsburg).

Vooraf
Eenvoudige wedstrijden heeft de Belgische U21-selectie tijdens deze EK-kwalificatiecampagne nog niet voorgeschoteld gekregen, maar met 12 op 12 oogt het tussentijds rapport wel bijzonder mooi. Dankzij hun efficiëntie voor doel wonnen de troepen van Jacky Mathijssen in september met stevige 0-3-cijfers tegen een goed voetballend Turkije, vandaag willen de Turken revanche nemen in Leuven.

Advertentie