Groepen A, B, H en J van de Europese WK-kwalificatiecampagne vallen vandaag in een definitieve plooi. Waar men in poule J in de schaduw van Duitsland enkel nog kan uitkijken naar de strijd om plaats 2 (ticket Play-offs), heeft het lot in de andere poules bepaald dat telkens twee landenteams op de laatste speeldag onderling mogen uitvechten wie rechtstreeks naar het WK in Qatar gaat en welke land tweede wordt.

Groep A

Luxemburg, Ierland en Azerbeidzjan spelen geen rol van betekenis meer, maar in de kop van het groepsklassement is het razend spannend: Portugal en Servië lieten elk 5 winstpartijen en 2 draws noteren en nemen het vanaf 20u45 tegen elkaar op in het stadion van Benfica.

In maart eindigde het eerste rechtstreekse duel tussen beide ploegen op 2-2. Aleksandar Mitrovic en Filip Kostic wisten toen een tweeklapper van Diogo Jota uit in een vrij evenwichtige partij. Opvallend: de twee teams lieten de overige twee punten allebei liggen in en tegen Ierland.

Portugal en Servië hebben evenveel punten, maar bij een gelijkspel is het Portugal dat de groep wint dankzij een lager aantal tegentreffers en bijgevolg een beter doelpuntensaldo.

Groep B

In de poule met verder nog Griekenland, Georgië en Kosovo bedraagt het puntenverschil dat Spanje en Zweden van elkaar scheidt amper één eenheid. Het Estadio de La Cartuja is straks, eveneens om 20u45, het decor van een wedstrijd waarin Zweden net als in de heenronde van Spanje moet winnen om groepswinnaar te worden.

Zweden verloor in Griekeland (2-1) en Georgië (2-0) en profiteerde zo niet optimaal van de felbevochten 2-1-zege tegen de Spanjaarden. Aangezien Spanje op de openingsspeeldag twee punten liet liggen tegen Griekeland, en Zweden verder foutloos bleef, krijgen we vanavond een spannend duel voorgeschoteld waarin de bezoekers alles op alles zullen zetten en Spanje op twee gedachten zal hinken.

Groep H

Om 15u staat Kroatië – Rusland op het programma. Bij een zege in eigen huis wippen de Kroaten nog over Rusland, dat twee punten meer telt. Enkele dagen geleden haalden beide landen nog zwaar uit tegen Malta (1-7 voor Kroatië) en Cyprus (6-0 voor Rusland).

Kroatië ging in de eerste wedstrijd van de campagne de boot in op verplaatsing in Slovenië, Rusland deed dat twee speeldagen later in Slowakije. Onderling eindigde de heenwedstrijd op een saaie brilscore. Het verschil tussen Rusland en Kroatië werd in oktober gemaakt, toen speelden de Kroaten een sterke wedstrijd tegen Slowakije maar bleven ze steken op een 2-2-gelijkspel.

Advertentie