De Belgische U21-selectie blijft de overwinningen aan elkaar rijgen in de kwalificatiecampagne voor het EK van 2023. In Schotland zorgden Openda (strafschop) en Raskin voor een verdiende 0-2-zege.

De eerste periode kende een lange studieronde en een relatief kansarm verloop. De Belgen hadden een knullige penaltyovertreding van linksachter Doig nodig om op – een weliswaar verdiende – voorsprong te komen. Eeder had Vertessen een goede counterkans boven de lat geplaatst.

In de tweede helft, die gekenmerkt werd door meer evenwicht dan de eerste, lieten de Schotten hun langeballenvoetbal al snel voor wat het was. Door meer over de grond te voetballen, kwamen ze beter in de partij. Veel grote kansen verzamelden ze niet, maar toen het licht even uitging bij Pletinckx stond Fiorini plots oog in oog met Lammens. De aanvaller drukte recht op de grote doelwachter af.

Een defensieve wissel, Kana voor Verschaeren en Raskin een rijtje vooruit, bracht de controle terug bij de Belgen, die vanaf dan aan een tweede treffer konden beginnen denken. Man van de wedstrijd Raskin pakte eerst nog met een hard vlottend schot, gered door de sterke Schotse keeper, en liep daarna slim in op een perfecte voorzet komend van de linkervoet van ploegmaat Siquet.

De Belgen (18 op 18) wonnen zo met 0-2 en gaan vol vertrouwen naar het mogelijk beslissende duel op bezoek bij concurrent Denemarken (9 op 12) in maart. Daar heeft de ploeg van Jacky Mathijssen genoeg aan een punt.

EINDE WEDSTRIJD: 0-2

90′ Drie Belgische wissels
Man van de match Raskin, Openda en Siquet gaan eraf, Zaroury, Deman en Sardella zijn de nieuwe namen.

87′ GOAL Raskin!
Raskin kent zijn ploegmaat Siquet door en door en loopt perfect in op de voorzet van de wingback: 0-2!

85′ Geel Williamson
Stevig tikje op Onana, logisch geel karton. Ondertussen voeren de Schotten nog twee wissels door. Slotoffensief?

81′ Openda schiet verrassend
Een leuke diepe bal van Siquet wordt snel afgedrukt door Openda. Verrassend, maar Slicker was wakker.

80′ Geel Ndenbe
De wingback krijgt geel voor tijdrekken. De betere Schotse periode is ondertussen gaan liggen.

78′ Geel Kana

75′ Knap schot Raskin
Nicolas Raskin stoomt op en kiest voor een hard vlottend schot. Mooie parade Slicker, corner.

74′ Kana komt voor Verschaeren
Een defensieve wissel, Kana gaat naast Onana voetballen en Raskin staat nu op de 10.

73′ Kansje Fiorini
Nu de Schotten ook over de grond proberen te voetballen, worden ze sterker en sterker. Fiorini trapt vanuit een scherpe hoek, Lammens verlengt in hoekschop.

69′ Kans Raskin
Raskin staat in een goede periode van de Schotten opeens oog in oog met de doelwachter. Hij wordt gevonden in de diepte en pakt uit met een leuke kapbeweging, maar trapt dan recht op de goed uitgekomen Slicker.

65′ Balikwisha vervangt Vertessen
Jacky Mathijsen haalt Vertessen naar de kant. Balikwisha komt erop en vormt nu een driehoek met zijn maatjes Raskin en Siquet.

63′ Fiorini pakt cadeautje Pletinckx niet uit
Het licht gaat even uit bij Pletinckx. De verdediger van Zulte Waregem kopt het leer in de loop van Fiorini, die gelukkig pal op Lammens afdrukt. Dit was een zeer grote kans, de Belgen missen scherpte in de tweede periode.

63′ Verkwanselde vrijschop
Een klein trekfoutje van Raskin resulteert in een Schotse vrije trap op een leuke plek. Fiorini’s vizier staat niet op scherp, hoog over.

60′ Kansarm kwartier
Meer evenwicht, maar minder – zelfs geen – kansen in de tweede periode.

55′ Geel Kelly
Snoeiharde overtreding van de middenvelder op Vertessen. Geel is het terechte verdict.

46′ Aftrap tweede helft
De laatste 45 minuten van de interlandperiode zijn aangebroken voor de beloften. Diepen de Belgen hun verdiende voorsprong verder uit?

RUST: 0-1

43′ Geel Mayo
Mayo krijgt geel voor een noodremovertreding. Als Openda de bal had gecontroleerd, zou de ref voor een rood exemplaar hebben gekozen. De resulterende vrije trap van Verschaeren is matig.

40′ GOAL Openda!
Loïs Openda werkt de elfmeter koel af, het is al zijn zesde doelpunt tijdens deze campagne.

39′ Penalty België
Vertessen gaat neer na een diepe bal van Raskin en een ongelukkig foutje van Doig. De bal gaat op de stip.

34′ België betere ploeg
De Belgen zijn veruit de betere ploeg vanavond in het stadion van Dundee United. Veel aanvallen stokken echter door technische onzuiverheden, met name van Yorbe Vertessen.

24′ Openda in één tijd
Openda probeert het ditmaal in één tijd van buiten de zestien op een botsende bal. Slicker redt, maar staat een corner toe.

21′ Poging Openda afgeblokt
Ndenbe wordt voor het eerst het straatje ingestuurd. Hij vindt Openda, maar het schot van de spits wordt tegengehouden door de naar binnen gekomen linksachter Doig.

16′ Reuzenkans Vertessen
Doig vergeet de bal te controleren, geen goed idee met de razendsnelle Openda in de buurt. De spits maakt er dankzij een uitstekende gelifte pass richting Vertessen een perfecte counter van, de PSV-aanvaller slaagt er niet in het leer laag te houden.

10′ Ook Openda krijgt overhoekse trap niet tussen palen
Meteen een gelijkaardige mogelijkheid aan de overkant na een puike doorsteekpass van Verschaeren. De studieronde duurde lang, maar we zijn er nu echt aan begonnen.

9′ Middleton met eerste kans
Middleton loopt goed diep, zijn overhoekse poging gaat niet ver naast.

AFTRAP
Het eerste fluitsignaal vanwege de Franse scheidsrechter is een feit, we zijn eraan begonnen in Schotland. Zoals verwacht gaat Ignace Van der Brempt aan de rechterkant in de driemansdefensie voetballen.

Vooraf
De stand na de wedstrijd tussen Turkije en Denemarken (1-2) eerder vandaag:
1. België 5 – 15
2. Denemarken 4 – 9
3. Schotland 3 – 4
4. Turkije 5 – 4
5. Kazachstan 5 – 0

Vooraf
Opstelling jonge Duivels: Lammens; Van der Brempt, Pletinckx, De Winter; Siquet, Raskin, Onana, Ndenbe; Vertessen, Openda, Verschaeren.
Bankzitters: Delanghe, Sardella, Samoise, Keita, Kana, El Hadj, Zaroury, Deman, Balikwisha.

Vooraf
De Belgische schutters van dienst tijdens deze campagne: Loïs Openda (5), Yorben Vertessen (2), Killian Sardella (1), Amadou Onana (1), Michel-Ange Balikwisha (1) en Ignace Van der Brempt (1).

Vooraf
De uitslagen van de tegenstander van vandaag: 1-1 in Turkije, een 0-1-thuisnederlaag tegen Denemarken en 2-1-winst tegen Kazachstan afgelopen vrijdag.

Vooraf
Hieronder de selectie voor het interlandtweeluik. Belangrijk: Mandela Keita verving de geblesseerde Aster Vranckx; doelmannen Maarten Vandevoordt en Nick Shinton zijn er niet bij op Schotse bodem, Maxime Delanghe werd bij de selectie gehaald.

Vooraf
Vijf overwinning uit vijf duels, 11 gemaakte treffers en slechts één geïncasseerde, de nationale U21-ploeg doet het uitstekend in de EK-kwalificatiecampagne. Vandaag wacht met Schotland de enige tegenstander die nog niet bekampt werd. Volg de wedstrijd in Dundee hier vanaf 20u05.

Advertentie