Promovendus en leider Union Sint-Gillis speelt dezer dagen de pannen van het dak in België. Dat kan niet gezegd worden van de andere promovendi in Europa. In de topcompetities stelt het gros van de nieuwkomers teleur, een enkeling strijdt mee in de (sub)top van het klassement.

Dat Union het uitstekend doet in de Belgische competitie is inmiddels een understatement. De troepen van Felice Mazzù staan als fiere leiders zeven punten voor op de nummers twee Antwerp en Club Brugge, en pakten afgelopen weekend de herfsttitel. Die andere promovendus Seraing vergaat het minder rooskleurig in de Pro League. Het staat dusver op een vijftiende plaats. De Luikse club is weliswaar niet de enige promovendus in Europa die onderaan de stand de strijd voert. Een Union-evenaring zit er in de rest van het continent niet in. We doorlopen het rijtje.

Nederlandse Eredivisie

Bij onze noorderburen doen de drie promovendi het collectief goed. Go Ahead Eagles staat elfde, N.E.C. en SC Cambuur zijn terug te vinden in de linkerkolom op respectievelijk plaatsen acht en zeven.

Spaanse La Liga

In Spanje doen de drie nieuwkomers het eveneens naar behoren. Real Mallorca bekleedt plek dertien, Espanyol is twee plaatsen hoger terug te vinden op plaats elf en Rayo Vallencano staat zowaar knap zesde in La Liga, net boven FC Barcelona.

Engelse Premier League

De promovendi in de Engelse Premier League presteren voorlopig matig. Norwich City stond lange tijd alleen laatste in de stand, ondertussen klommen ze op naar de voorlaatste stek. Watford staat op plaats zestien, twee plaatsen lager dan die andere promovendus Brentford. Allen terug te vinden in het rechter rijtje.

Duitse Bundesliga

Ook in Duitsland kunnen de twee gepromoveerde ploegen dusver niet echt overtuigen. Greuther Fürth staat troosteloos laatste met één punt, VfL Bochum doet het iets beter met een gedeelde dertiende plaats.

Italiaanse Serie A

Met Salernitana staat ook in de Italiaanse Serie A een promovendus helemaal onderaan de rangschikking. Venezia staat veertiende, Empoli is terug te vinden in de buik van het klassement op plek twaalf.

Franse Ligue 1

Geen beterschap in de Franse Ligue 1. Daar bengelen nieuwkomers Troyes en Clermont op plaatsen zeventien en achttien, net boven de rechtstreekse degradatieplaatsen.

Portugese Primeira Liga

Estoril doet het in de Portugese hoogste klasse prima. Het verloor dusver slechts één wedstrijd en is met een vierde plaats best of the rest na de drie groten FC Porto, Sporting Lissabon en Benfica. Arouca bevindt zich in de middenmoot, de derde promovendus Vizela is terug te vinden op plaats veertien.

Rest van Europa

In Schotland beent Heart of Midlothian – vorig seizoen een jaartje actief in de Schotse Championship – de twee titanen uit Glasgow enigszins bij. De ploeg uit Edinburgh staat op een gedeelde derde plaats met twee punten minder dan Celtic en zes minder dan de Glasgow Rangers.

Ook het Cypriotische Aris (3e), het Roemeense Rapid Boekarest (4e), het Wit-Russische FC Gomel (4e), het Armeens Sevan (4e), het Poolse Radomiak Radom (5e), het Oostenrijkse SK Austria Klagenfurt (6e), het Tsjechische Hradec Králové (6e), het Noorse Lillestrøm SK (6e) en het Kazachse FH Aktobe (6e) strijden in eigen land mee in de subtop.

De slechtst presterende promovendi zijn terug te vinden in Finland – waar de competitie inmiddels al gedaan is. KTP eindigde kansloos laatste, Oulu deed het één plaatsje beter en wist zich op het nippertje via de eindronde te verzekeren van het behoud. Ook in Kroatië (NK Hrvatski Dragovoljac), Polen (Górnik Łęczna), Ierland (Longford Town), Litouwen (Nevėžis), Estland (Vaprus) en Armenië (BKMA) bekleedt een promovendus de laatste stek.

Advertentie