Het is weer even terugdenken hoe de Belgen het op de vorige Europa- en Conference League-speeldag deden. Dries Mertens zorgde begin november voor een opmerkelijke statistiek door zijn zesde Europese goal tegen Legia Warschau te scoren. De Poolse landskampioen incasseerde sinds 2009 negen tegengoals van Belgische spelers – twee derde van die goals werden dus door Mertens in het mandje gelegd.

Groep A

 • Olympique Lyon plaatste zich dankzij zijn 12 op 12 reeds na vier speeldagen voor de knock-outfase. Jason Denayer stond op de vierde speeldag de hele wedstrijd op het veld tijdens de 4-0-zege tegen Sparta Praag.

Groep B

 • Adnan Januzaj speelde een hele wedstrijd mee tegen Sturm Graz. De Basken bleven tegen de Oostenrijkers steken op een 1-1-gelijkspel en staan met 6 op 12 tweede in de groep.
 • Geen goals in AS Monaco-PSV, maar wel een Belg: niet Eliot Matazo, maar Yorbe Vertessen. De belofteninternational kreeg een basisplaats van trainer Roger Schmidt, maar moest tijdens de rust geblesseerd naar de kant. Vertessen maakte intussen wel al zijn rentree.

Groep C

 • Leicester City ging verrassend met 1-0 onderuit bij Legia Warschau, dat met 6 op 6 verrassend aan de leiding staat in een groep met naast de voormalige Engelse kampioen ook SSC Napoli en Spartak Moskou. Youri Tielemans en Timothy Castagne stonden de hele wedstrijd op het veld. Ook Maximiliano Caufriez speelde de hele wedstrijd bij Spartak.
 • Dries Mertens mocht tijdens de 1-4-zege van SSC Napoli op het veld van Legia Warschau in de 73e minuut invallen bij een 1-2-tussenstand. Twee minuten later dikte de Rode Duivel de score aan tot 1-3. Mertens wordt zo nóg wat meer het zwarte beest van Legia. Sinds de start van de Europa League in 2009 slikte geen enkele club meer tegengoals van Belgen dan Legia Warschau, en zes van die negen tegengoals werden gescoord door Dries Mertens. De andere Belgische doelpuntenmakers tegen de Poolse club waren Hans Vanaken (KSC Lokeren), Davy De fauw en Thomas Meunier (Club Brugge).

Groep D

 • Antwerp FC kreeg op de vierde speeldag een 0-3-nederlaag om de oren tegen Fenerbahçe. Brian Priske liet met Ritchie De Laet, Jelle Betaille, Pieter Gerkens, Birger Verstraete, Benson Manuel, Dorian Dessoleil, Pierre Dwomoh en Michel-Ange Balikwisha acht Belgen opdraven tegen de Turken.

Groep E

 • Alpaslan Öztürk, die dit jaar debuteerde als Turks international maar in het verleden ook jeugdinterlands voor België speelde, is na vier speeldagen zeker dat zijn club na Nieuwjaar nog Europees zal voetballen – Europa League of Conference League, dat zal nog moeten blijken. Özturk, die in de Champions League-kwalificatiewedstrijd tegen PSV een basisplaats kreeg en in de Europa League-kwalificatie in actie kwam tegen St. Johnstone en Randers FC, kwam in de groepsfase van de Europa League evenwel nog niet in actie.
 • Het SS Lazio van Jordan Lukaku speelde op de vierde speeldag 2-2 gelijk tegen Olympique Marseille en staat met 5 op 12 tweede. Lukaku kwam dit seizoen nog geen seconde in actie voor Lazio.

Groep F

 • FC Midtjylland ging op de vierde speeldag met 0-1 winnen bij Rode Ster Belgrado. De Denen staan met 5 op 12 derde in de groep. Dion Cools, die dit jaar debuteerde als Maleisisch international maar in het verleden jeugdinterlands speelde voor België, viel in de 75e minuut in bij een 0-1-stand.

Groep G

 • Ferencvárosi begon met 0 op 12 en is na vier speeldagen al zeker dat het Nieuwjaar geen Europees meer zal spelen. Tijdens de 2-3-nederlaag tegen Celtic FC kreeg Samy Mmaee een basisplaats, zijn broer Ryan viel pas in de 67e minuut in bij een 1-3-tussenstand. Bij Celtic opnieuw geen Boli Bolingoli.

Groep H

 • In een vermakelijke partij pakte KRC Genk op de vierde speeldag een punt tegen West Ham United. In het 2-2-gelijkspel tegen de Engelsen speelden met Maarten Vandevoordt, Bryan Heynen en Luca Oyen drie Belgen mee – al viel Oyen wel pas in de slotseconden in.

Ook in de Conference League kwamen er een paar landgenoten in actie.

In groep B leed AA Gent op de vierde speeldag zijn eerste puntenverlies: thuis speelde het 1-1 gelijk tegen Partizan Belgrado. Gent verloor er wel zijn leidersplaats niet door. Met Sinan Bolat (die weliswaar voor Turkije speelde), Sven Kums, Vadis Odjidja-Ofoe, Alessio Castro-Montes, Laurent Depoitre, Julien de Sart en Matisse Samoise liet trainer Hein Vanhaezebrouck zeven Belgen aandraven.

In groep D was Anas Tahiri er bij CFR Cluj opnieuw niet bij. Zonder de Marokkaanse Belg, die al sinds september geen officiële wedstrijd meer speelde, verloor Cluj met 2-0 bij AZ Alkmaar. Cluj begon met 1 op 12 aan de groepsfase en kon zich na vier speeldagen al niet meer plaatsen voor de laatste zestien.

In groep E opende Cyriel Dessers op de vierde speeldag zijn Europese doelpuntenrekening voor Feyenoord. De Genk-huurling viel tegen 1.FC Union Berlin in de 64e minuut in, om vervolgens in de 72e minuut de 1-2-eindscore vast te leggen. Door de 1-2-zege had Feyenoord na vier speedagen evenveel punten voorsprong op nummer twee Slavia Praag.

In groep F kreeg Omar El Kaddouri bij PAOK Saloniki een basisplaats tegen FC Kopenhagen. De Marokkaanse international, die bij de jeugd ook voor België uitkwam, ging met zijn ploeg met 1-2 onderuit bij FC Kopenhagen. PAOK doet nog steeds mee voor de groepswinst: de Grieken staan net als Slovan Bratislava op slechts twee punten van leider Kopenhagen.

In groep G won Stade Rennais op de vierde speeldag met 1-0 van NS Mura. Dat was zonder de geblesseerde Jeremy Doku, maar mét de in Luik geboren Franse jeugdinternational Adrien Truffert. Groep G zal meer dan waarschijnlijk minstens één Belg aan de knock-outfase leveren, want naast Rennes maakt ook het Vitesse van Loïs Openda nog kans op een overwintering. Openda viel tijdens de 3-2-nederlaag tegen Tottenham Hotspur tijdens de rust in voor Yann Gboho.

Advertentie