Afgelopen weekend boekte Yves Vanderhaeghe met Cercle Brugge een eerste thuisoverwinning van het seizoen. KV Mechelen ging op Jan Breydel met 3-1 voor de bijl. Een zege die vreemd genoeg het ontslag van Vanderhaeghe betekende. Een opmerkelijk tafereel dat voor heel wat verbijstering zorgde, maar lang niet een alleenstaand geval is. In binnen- en buitenland gingen er Vanderhaeghe al enkele coaches voor.

Begin november onderging de Duitser Daniel Farke hetzelfde lot bij de Engelse eersteklasser Norwich City. Farke – die sinds 2017 actief was bij de club – boekte met Norwich een eerste zege van het seizoen op het veld van Brentford (1-2), maar moest enkele uren na die felbevochten overwinning alsnog zijn koffers pakken.

Ook in de eigen competitie vonden er in het verleden al zo’n opmerkelijk ontslagen plaats. In oktober 2015 nam Bob Peeters met (toenmalig) Sporting Lokeren de maat van Westerlo (1-2). Een verademing voor de Waaslanders na een maand zonder zege, maar voorzitter Roger Lambrecht dacht daar anders over. Hij wees Peeters de laan uit en stelde kind aan huis George Leekens aan als vervanger – iets wat al een week eerder beslist zou zijn. “Een zware en onverwachte dreun”, noemde Peeters zijn ontslag. 

De dreun was nog groter voor Mircea Rednic in mei 2013. Hij sloot een inhaalreeks met ‘zijn’ Standard, waar hij in oktober had getekend om orde op zaken te stellen, af met een klinkende 7-0-zege tegen Gent in de Play-off-finale. Zo behaalden de Luikenaars toch nog een Europees ticket, maar één dag later werd de Roemeen tot ieders verbazing op de keien gezet door Roland Duchâtelet.    

Dat het de beste kan overkomen bewees ook huidig Real Madrid-trainer Carlo Ancelotti. De Italiaanse oefenmeester kreeg in 2019 zijn C4 bij Napoli, nadat hij met zijn team een 4-0-overwinning realiseerde tegen RC Genk in de Champions League. “Ik ben in mijn carrière als trainer nog nooit zelf opgestapt bij een club en dat zal ik ook nooit doen”, klonk het bij een strijdvolle Ancelotti na de zege tegen de Limburgers. Enkele uren later kreeg de man – na tegenvallende resultaten in de eigen competitie – zijn ontslag.     

Onrespectvolle overwinning

Succescoach Thomas Tuchel mocht eind 2020 na een 0-4-zege tegen Strasbourg opkrassen bij PSG. De Duitse trainer schonk de Parijse club tijdens zijn loopbaan twee landstitels, vier bekers en een finaleplaats in de Champions League. Wankele prestaties lagen niet aan de basis van zijn ontslag, wel de onenigheid met de technisch directeur van de club Leonardo Araújo. Tuchel liet het ontslag niet aan zijn hart komen en won datzelfde seizoen de Champions League met zijn nieuwe werkgever Chelsea. PSG eindigde dat jaar tweede in de eigen competitie, en zag zijn CL-avontuur stranden in de halve finale.   

Dat de redenen voor een ontslag zeer uiteenlopende kunnen zijn, illustreerde het voorval bij de Italiaanse jeugdcoach Massimiliano Riccini in 2019. De man won met zijn jeugdelftal Invictasauro overtuigend met 27-0 van de gehavende hekkensluiter Marina Calcio “Een onrespectvolle overwinning”, klonk het bij de verliezende club. De voorzitter van Invictasauro beaamde die stelling, bood zijn excuses aan en ontsloeg zijn jeugdcoach per direct. “Onze trainers moeten jonge spelers opleiden, en vooral iets bijleren. Dat is vandaag niet gebeurd”, luidde zijn verklaring voor het ontslag van Riccini. 

Advertentie