Lille OSC verzekerde zich afgelopen woensdag voor het eerst in zijn bestaan van de groepswinst in de Champions League. Jonathan David scoorde tegen VfL Wolfsburg zijn derde Champions League-doelpunt en is daardoor, nu al, mede-topschutter aller tijden van Les Dogues op het hoofdtoernooi van de Champions League. Duik mee in de doelpuntengeschiedenis van Lille op het kampioenenbal.

Lille OSC en de Champions League, het is niet altijd een succes geweest. Niet dat de regerende Franse landskampioen een kwalificatietrauma opliep, want drie van de vier keer plaatste het zich vanuit de kwalificatierondes – enkel in het seizoen 2014/15 ging het in de play-offronde fout tegen FC Porto, nadat de Fransen in de derde voorronde Grasshopper Club Zürich hadden verslagen.

In de groepsfase heeft Lille een minder hoog slaagpercentage. Les Dogues namen dit seizoen voor de zevende keer deel aan het hoofdtoernooi van de Champions League. Daarin slaagden ze er slechts twee keer in om zich te plaatsen voor de knock-outfase: in het seizoen 2006/07 werd de club tweede in een groep met AC Milan, AEK Athene en RSC Anderlecht, en dit seizoen werd het groepswinnaar in een groep met Red Bull Salzburg, Sevilla FC en VfL Wolfsburg. Bij zijn eerste twee deelnames (2001/02 en 2005/06) eindigde de club wel derde in zijn groep – met Manchester United in 2005/06 als opmerkelijke nummer vier. The Mancunians namen het seizoen daarop gepast wraak toen ze in de achtste finale werden uitgeloot tegen Lille…

Voor het eerst groepswinnaar, dat betekent misschien dat Lille sinds dit seizoen een nieuwe Champions League-topschutter heeft? Dat is goed mogelijk. Jonathan David, die dit seizoen zijn doelpuntenrekening in de Champions League opende, staat alleszins al samen met Bruno Cheyrou en Moussa Sow bovenaan in de topschutterslijst. De Canadees scoorde dit seizoen drie keer in de groepsfase (tegen Sevilla FC, Red Bull Salzburg en VfL Wolfsburg), zoals Cheyrou dat deed in het seizoen 2001/02 (tegen Olympiakos Piraeus, Deportivo La Coruña en Manchester United) en Moussa Sow in het seizoen 2011/12 (tegen CSKA Moskou, Trabzonspor en opnieuw CSKA Moskou).

Is er een manier waarop David zich onderscheidt van Cheyrou en Sow? Jazeker. De voormalige spits van KAA Gent is de eerste Lille-spits die in drie opeenvolgende Champions League-wedstrijden scoorde. Hij deed dat op speeldag vier, vijf en zes tegen bovengenoemde clubs. Naast Cheyrou en Sow slaagde er nog een andere spits in om in twee opeenvolgende Champions League-wedstrijden te scoren: ex-La Louvière-spits Peter Odemwingie trof in het seizoen 2006/07 raak tegen RSC Anderlecht (speeldag 5) en AC Milan (speeldag 6).

Oh, wacht, als we (ex-)Jupiler Pro League-spelers beginnen bovenhalen… Dan moeten we beginnen met Adekanmi Olufade. De Togolees werd in 2000 door KSC Lokeren naar België gehaald en maakte nauwelijks een jaar later een mooie transfer naar Lille. Tijdens de eerste twee speeldagen van de Champions League-campagne 2001/02 was hij tegen Manchester United en Olympiakos Piraeus in de slotfase ingevallen. Trainer Vahid Halilhodžić werd beloond toen hij de Togolees op de derde speeldag tegen Deportivo La Coruña al in de 74e minuut liet invallen, want Olufade wiste in de 87e minuut met een trap van buiten de zestien de 0-1-voorsprong van de Spanjaarden uit. Lille eindigde dat seizoen derde in zijn groep met één punt meer dan Olympiakos Piraeus. Olufade scoorde verder maar één ander doelpunt voor Lille en speelde later in België nog voor Sporting Charleroi en KAA Gent.

Charleroi en Gent, dat zijn ook de clubs waarmee de twee andere Champions League-doelpuntenmakers met een Belgische link verbonden zijn. Victor Osimhen maakte in het seizoen 2018/19 het mooie weer bij Sporting Charleroi, en ook bij Lille OSC maakte hij in het seizoen 2019/20 een blitzpassage alvorens voor meer dan 70 miljoen euro naar SSC Napoli te vertrekken. Tijdens die blitzpassage maakte hij ook Champions League-goals tegen Chelsea FC en Valencia CF. En huidig Gent-spits Gianni Bruno die tijdens het seizoen 2011/12 zijn profdebuut maakte in het shirt van Lille, trof bij zijn Champions League-debuut op 20 november 2012 raak tegen BATE Borisov. Daarmee is Bruno vooralsnog de enige Belg die voor Lille scoorde op het hoofdtoernooi van de Champions League. Kevin Mirallas, Amadou Onana of zelfs Eden Hazard: geen van hen lukte het (al).

Maar hoeveel doelpunten David ook scoort in de knock-outfase, nooit zal zijn verhaal opmerkelijker zijn dan dat van Lille’s Champions League-seizoenstopschutter in het seizoen 2005/06. Daarvoor had Milenko Ačimovič genoeg aan één doelpunt, want Lille werd toen derde met een doelsaldo van… 1-2. Met dank aan drie brilscores – één tegen elke tegenstander –, 1-0-nederlagen tegen SL Benfica en Villareal CF en een 1-0-zege tegen Manchester United. In de 1/16e finale van de UEFA Cup schakelde het vervolgens Shakthar Donetsk uit met 3-2 en… 0-0.

Advertentie