Gênante tradities geven vorm aan de meest gezwollen en gekunstelde periode van het jaar. Mariah Carey, zuurstokken, kerstkaartjes zonder boodschap, Home Alone, gourmet, IPhone’s, een bezoekje van The Grinch, Pandora-armbanden, kiekjes voor de kerstboom, sokken, rendieren en een onbekende tante die roept dat ‘het allemaal zo gezellig is hé!’ luisteren het eindejaar op. Die weelde is eigenlijk best pijnlijk, maar dat is alle wereldellende als je er te veel over nadenkt. Dus oogkleppen op en mieter dat vlees maar in het pruttelende vet.
Nog het mooiste aan de feestdagen is kerstvoetbal. Het dient als een krachtig stukje escapisme van de hierboven genoemde verplichte nummers. Kerstvoetbal is écht samenkomen voor mij, een ideaal moment om een kleinzoon of een kennis mee te nemen naar een gezellig namiddagwedstrijdje van je favoriete club op Boxing Day. Althans volgens mijn vastgeroeste herinneringen aan kerstvoetbal, nu zal het op een maandag om 18u45 moeten gebeuren (zucht).
Bij kerstvoetbal hoort meer banter en zever als gewoonlijk. Bij de supporters hangt een sfeer van gelatenheid, alsof iedereen nog uitbuikt van de feesttafel. Wat kan ons de eindscore schelen? We fileren heel het voetbalheden- en verleden met enig cynisme en nostalgie. Zo ligt chef voetbal Stephan Keygnaert buiten bij Het Laatste Nieuws, zogezegd door een meningsverschil over de ‘deontologische code van de journalistiek’. Dat artikel is het meest ‘genuanceerde’ stuk dat de sportpagina’s van Het Laatste Nieuws ooit hebben gekend.
Onvermijdelijk zullen er ook herinneringen aan vorige kerstvoetbalgelegenheden ter sprake komen. In 2017 bijvoorbeeld: Lokeren away day. Ik was nog nooit op Daknam geweest, waardoor ik bij het uitstappen van de bus sarcastisch opmerkte dat de pijlers van het stadion wegzakten in moerasgrond. Troosteloosheid in het achterland. Mijn club ging kansloos onderuit en degradeerde dat seizoen. Wetmatigheid: verliezen van Lokeren is degradatievorm.
Ook de nodige liefdadigheid is op z’n plaats bij kerstvoetbal. Alle spelers voetballen in speciale truitjes die geveild zullen worden. De opbrengst gaat naar Younited, een organisatie die onder andere dak- en thuislozen ondersteunt via ons immer beminde spel. Dit jaar gaan er ook speciale items onder de hamer, zoals een match in het spoor van topauteur Peter Vandenbempt of een blik achter de schermen bij Extra Time. Jammer dat een stage bij Stephan Keygnaert er niet meer in zit. Dan zou de gelukkige de spelersbeoordelingen mogen invullen, terwijl Stephan de gesloten enveloppen natelt. Alles voor het goede doel.

Advertentie