Alfred Schreuder is de opvolger van Philippe Clement van Club Brugge. De 49-jarige Nederlander, die eerder dit seizoen nog actief was bij FC Barcelona als assistent van Ronald Koeman, ondertekende een contract van onbepaalde duur in het Jan Breydelstadion. Met assistent Danijel Zenković en keeperstrainer Carlo L’Ami neemt hij ook twee medewerkers mee.

Het afscheid van Philippe Clement werd pas woensdag omstreeks 18u15 officieel aangekondigd, maar toen was het natuurlijk al lang duidelijk dat Club Brugge op zoek moest naar een nieuwe oefenmeester. Om klokslag halfzeven maakte blauw-zwart bekend dat Alfred Schreuder voortaan de plak zwaait bij de regerende landskampioen.

De plak zwaaien, het is nochtans een eer die Schreuder in het verleden nog niet vaak te beurt viel. Het is immers nog maar de derde keer dat de voormalige middenvelder van onder andere Feyenoord, RKC en NAC ergens hoofdtrainer wordt. Vooraleer hij in het seizoen 2014/15 de leiding kreeg over FC Twente, werkte hij een half seizoen bij Vitesse als assistent van Theo Bos en vijf seizoenen bij Twente onder Steve McClaren, Michel Preud’homme, Co Adriaanse en Michel Jansen (officieel).

Bij zijn volgende clubs werden de namen van zijn meesters er niet minder knap op. Huub Stevens en Julian Nagelsmann bij TSG Hoffenheim. Erik ten Hag bij Ajax. Ronald Koeman bij FC Barcelona. Het zijn allemaal ervaringen die hij meeneemt naar het Jan Breydelstadion. Daar erft hij van Philippe Clement een tweede plaats in het klassement. Met een ploeg die dit seizoen weliswaar mankementen vertoonde, dat dient gezegd. Of dat aan de weggeëbde chemie tussen Clement en de spelersgroep lag, zal de komende maanden moeten blijken.

Hoe Schreuder het tijdens zijn eerste twee passages als hoofdtrainer deed? Als je het officieel bekijkt, dient gezegd dat zijn tiende plaats met FC Twente in het seizoen 2014/15 teleurstellend was dat getuigden ook de talrijke anti-Schreuder spandoeken op 26 april 2015 in De Grolsch Veste tijdens de thuiswedstrijd tegen AZ. Het is natuurlijk wel zo dat hij in 2013/14 eigenlijk ook al de leiding had over De Tukkers, alleen was Michel Jansen toen officieel trainer omdat Schreuder toen nog niet over de juiste papieren beschikte. Twente eindigde dat seizoen derde. Schreuder begon ook nog aan het seizoen 2015/16, maar werd op 30 augustus 2015 als eerste Eredivisie-trainer van het seizoen ontslagen nadat hij met 1 op 12 aan het seizoen was beginnen.

Ook bij TSG Hoffenheim liep het niet optimaal af voor Schreuder. Hij nam er in 2019 het roer over van Julian Nagelsmann, de coach van wie hij van 2016 tot 2018 de assistent was geweest. Nagelsmann had in 2017 voor het Europese debuut van de club gezorgd, maar was in zijn laatste seizoen als Hoffenheim-trainer slechts negende geëindigd in de Bundesliga. Schreuder leek in het seizoen 2019/20 prima op weg om weer aan te knopen met een Europese kwalificatie, maar in juni 2020 stapte hij vier speeldagen voor het einde van de competitie per direct op bij de Duitse club. In onderling overleg, omdat trainer en club verschilden over de toekomstvisie van de club. Derde keer, goede keer dan maar. Of eerste keer hoofdtrainer bij een club waar hij nooit eerder werkte als assistent, goede keer.

Advertentie