Jean-Louis Garcia is de man die RFC Seraing in de Jupiler Pro League moet houden. De 59-jarige Fransman volgt in het Stade du Paray de onlangs vertrokken Jordi Condom op. Hij kreeg de voorkeur op beloftentrainer Grégory Proment.

Garcia begint aan zijn eerste buitenlandse opdracht. De Fransman lag als doelman onder contract bij AS Cannes, Entente Montceau, AS Monaco, SO Châtellerault, AS Nancy en FC Nantes, maar kwam enkel bij Châtellerault veel aan spelen toe. Na zijn spelerscarrière werd hij keeperstrainer bij Nantes en reserventrainer bij Girondins Bordeaux. Hij debuteerde in 2003 als hoofdtrainer bij SC Toulon, waarmee hij in zijn eerste seizoen meteen tweede werd in de CFA met honderd punten. In het seizoen 2004/05 werd hij kampioen met de club, en in het seizoen daarop eindigde hij meteen knap zevende in de Championnat National.

In 2006 stapte hij over naar Angers SCO. Hij leidde de club meteen weer naar de Ligue 2 en bleef daar vier seizoenen comfortabel meedraaien. Na vijf seizoenen stapt hij over naar het net naar de Ligue 2 gedegradeerde RC Lens, waar hij op de eerste competitiespeeldag van het seizoen 2011/12 ene Thorgan Hazard zijn profdebuut laat maken. Het is echter een andere Belg die clubtopschutter van Lens wordt in het seizoen 2011/12, namelijk David Pollet. Lens eindigt dat seizoen op een teleurstellende twaalfde plaats. Wanneer Garcia met 8 op 24 aan het seizoen begint bij Les Sang et Or, wordt hij in september 2012 ontslagen.

Pas in oktober 2013 vond hij met LB Châteauroux een nieuwe club. Châteuroux, met latere Jupiler Pro League-spelers Clément Tainmont en Amara Baby in de rangen, stond op dat moment achttiende in de Ligue 2. Eind februari 2014 was Garcia naar de twaalfde plaats in het klassement opgeklommen, maar mede door een 0 op 9 op de laatste drie speeldagen (en 4 op 24 op de laatste acht) degradeerde Châteauroux naar de Championnat National.

Garcia bleef opnieuw een jaar zonder club. In de zomer van 2015 ging hij echter aan de slag bij Grenoble Foot 38, dat tussen 2010 en 2011 pijlsnel van de Ligue 1 naar de CFA2 was getuimeld. De club maakte zich op voor zijn vierde seizoen in de CFA, waar het in de drie voorafgaande seizoenen op respectievelijk vier, vier en één punt van de titel was geëindigd. Garcia deed het in het seizoen 2015/16 niet slechter dan zijn voorganger Olivier Saragaglia: Grenoble eindigde tweede op slechts drie punten van nummer één AS Lyon-Duchère. Het was helaas niet genoeg voor promotie naar de Championnat National.

Bij Troyes AC had hij in het seizoen daarop meer geluk: Garcia eindigde, mede dankzij de 23 competitiegoals van Adama Niane (later bij Sporting Charleroi en KV Oostende), derde in de Ligue 2. Troyes mocht zich opmaken voor barragewedstrijden tegen de nummer 18 uit de Ligue 1, het FC Lorient van trainer Bernard Casoni, nota bene zijn ex-ploegmaat van bij AS Cannes. Garcia haalde het, en mocht zich zo opmaken voor zijn eerste trainersavontuur in de Ligue 1. Dat liep niet zo goed af: de club eindigde voorlaatste en kreeg een retourtje richting Ligue 2.

Garcia ging in het seizoen 2019/20 ook aan de slag in de Ligue 2, maar dan als trainer van AS Nancy. De voormalige eersteklasser, die in 2017 uit de Ligue 1 tuimelde, was in de twee voorafgaan de seizoenen zeventiende en veertiende geëindigd. Toen de competitie midden maart werd stilgelegd vanwege de coronapandemie, stond de club twaalfde. In het seizoen 2020/21 klom Nancy nóg een trede hoger door achtste te eindigen, maar de vooruitgang was kennelijk te gering voor het bestuur van Nancy, want na twee seizoenen werd het contract van Garcia niet verlengd.

Advertentie