Van een koude winter is op Le Canonnier momenteel geen sprake meer nadat de spelers van Moeskroen de spreekwoordelijke piketten aan de poorten van hun stadion hebben opgezet. De spelers stuurden namelijk hun kat naar de trainingen van gisteren omdat hun lonen enkele maanden op rij niet (op tijd) werden uitbetaald. Nu heeft de club zelf een reactie op deze gebeurtenissen gepubliceerd, waarin ze duidelijk maken zélf slachtoffer te zijn van wanbetalingen en dit vanwege hun ex-partner, Lille OSC.

Enkele uren nadat Christophe Lepoint zijn zorgen duidelijk maakte in een interview bij La Dernière Heure, kwam ook het bestuur van Moeskroen naar buiten met een officieel persbericht op de clubwebsite.

“De club ontkent op geen enkele manier de problemen die de club de afgelopen maanden heeft ondervonden om de salarissen te betalen, maar wil erop wijzen dat deze delicate situatie alleen te wijten is aan het eenzijdige besluit van LOSC om zijn verplichtingen niet na te komen.”

Hiermee verwijst het bestuur naar een eerdere samenwerking tussen Moeskroen en Lille die begin vorig seizoen tot stand kwam nadat Moeskroen werd overgenomen door Gerard Lopez, toenmalig eigenaar van Lille. Lille bracht toen een groot aantal spelers over van hun B-kern. Die samenwerking was echter van korte duur, want Lille werd kort nadien verkocht en de nieuwe eigenaar zag een verdere samenwerking met Moeskroen niet zitten. Volgens het bestuur was dit een kostelijke samenwerking en het ziet zichzelf nu als slachtoffer in dit verhaal.

“Tijdens de samenwerking tussen beide clubs heeft Moeskroen zijn kosten fors moeten verhogen door een grote groep LOSC-spelers onderdak te bieden in ruil voor een financiële overeenkomst. Hierdoor konden spelers als Koffi of Onana bijvoorbeeld in een Belgische profcompetitie spelen in plaats van te stagneren in een Franse amateurcompetitie. Door deze operatie profiteerde LOSC van media-aandacht voor zijn spelers en dus van financieel gewin. Om nog maar te zwijgen van het feit dat deze operatie minder duur was voor LOSC dan wanneer zijn spelers in een lagere Franse divisie zouden spelen.

Het is de schending van deze overeenkomst die de club vandaag in deze delicate situatie heeft gestort.

De Franse club is ons een aanzienlijk bedrag verschuldigd waarmee we dit seizoen zonder problemen de eindjes aan elkaar hadden kunnen knopen.”

Lille OSC heeft zelf nog niet gereageerd op deze beschuldiging en is het niet zeker of ze dat ook zullen doen. Het is namelijk niet de eerste keer dat Moeskroen met zo’n verhaal naar buiten komt. Eind vorig seizoen waren er al eens loonproblemen bij de club en ook toen verwees het bestuur naar de plichten van Lille. Ook toen reageerde Lille niet publiekelijk op de aantijgingen.

Opnieuw licentieproblemen?

Eind vorig seizoen moest de club voor de 6e keer op bijna evenveel jaren tijd naar het BAS om zijn licentie te verkrijgen. De Waalse ploeg heeft zo dus een kwalijke reputatie opgebouwd in de voetbalgemeenschap. De sportarbitrage wees de ploeg toen nog op een gebrek aan transparantie in het dossier, maar gaf de licentie desondanks. De kans dat Moeskroen ook dit jaar zijn proflicentie zal moeten verdedigen voor het BAS is reëel, al is er nog tijd om vers kapitaal te vinden.

Wat wel zeker is, is dat de club tegen 20 januari de lonen van de spelers moet uitbetalen. Doen ze dat niet, dan dreigt puntenaftrek of zelfs een verlenging van hun transferverbod.

Advertentie