Ivoorkust leek tegen Sierra Leone op weg te zijn naar een foutloze 6 op 6 in groep E van de Afrika Cup, maar in de vierde minuut van de toegevoegde tijd liep het helemaal mis. De doelman van de Olifanten liet de bal op klungelige wijze uit zijn handen glippen, en zag zijn mistasten afgestraft worden met de 2-2. Ook Algerije morste in dezelfde groep met de punten tegen Equatoriaal-Guinea.

Ajax-spits Sébastien Haller bracht Ivoorkust halverwege de eerste helft op voorsprong, nadat zijn ploegmakker Franck Kessié eerder in de partij een strafschop miste. Sierra Leone kon na tien minuten spelen in de tweede helft tegenprikken na een fraai doelpunt van Musa Noah Kamara. De Ivorianen bleven de dominante ploeg en klommen iets over het uur opnieuw op voorsprong. Nicolas Pépé scoorde de 2-1.

Dat leek lange tijd ook de eindstand te gaan worden, tot minuut 94. Ivoorkust-doelman Badra Ali Sangaré probeerde een hoekschop te voorkomen nadat Simon Deli (ex-Club Brugge) de bal wild terugkopte, maar dat draaide even helemaal anders uit dan gedacht. Sangaré liet het leer op knullige wijze uit zijn handen glippen, Sierra Leone profiteerde optimaal. Alhaji Kamara strafte de blunder af, al had het na bijna even klunzig wegglijden ook anders kunnen aflopen.

De gruwelijke misser van Sangaré kostte zijn land niet enkel de zege, ook blesseerde hij zichzelf kennelijk aan de knie. De doelman werd op een brancard van het veld gedragen. Kapitein Serge Aurier volmaakte de slotminuten van de partij als keeper ad interim, maar werd door de Sierra Leonen niet meer op de proef gesteld.

Blamage voor Algerije

Duur puntenverlies voor Ivoorkust in Groep E, dat met 4 op 6 wel nog steeds leider blijft. Sierra Leone hield op de vorige speeldag ook al Algerije in bedwang en telt 2 punten. Algerije zelf staat verrassend laatste in de stand. Het ging met 0-1 pijnlijk de boot in tegen Equatoriaal-Guinea.

Algerije – door velen getipt als favoriet voor de eindwinst – moet op de laatste speeldag winnen van Ivoorkust om nog door te kunnen stoten naar de volgende ronde.  De eerste twee van iedere poule en de vier beste derdes plaatsen zich voor de 1/8ste finales.

Advertentie