Verdediger Jonathan Buatu wordt – tegen de zin van heel wat fans – door STVV de rest van het seizoen gestald bij de Turkse tweedeklasser Eyüpspor. Op Instagram bedankt hij de club en zijn supporters alvast voor zijn tijd in Sint-Truiden. Over zijn toekomst is hij vaag. Brendan Schoonbaert (Waasland-Beveren) wordt ondertussen getipt als zijn mogelijke vervanger.

“Ik wil STVV bedanken voor de kans die ze mij hebben gegeven om terug te keren naar België, op een moment dat de zaken op privévlak stroef verliepen. Ook alle trainers wil ik bedanken die me in die periode gesteund hebben en begrip uitten voor de situatie”, klinkt het in een bericht dat Jonathan Buatu woensdag op Instagram postte. De 28-jarige centrale verdediger trekt na anderhalf jaar voetballen in Haspengouw op uitleenbasis naar Eyüpspor, dat actief is in de Turkse tweede klasse.

“Ik ben trots dat mijn naam geassocieerd wordt met de geschiedenis van deze mooie club”, gaat hij op Instagram verder. “Ik heb mezelf altijd honderd procent gegeven voor de ploeg, het shirt, de supporters en alle mensen die aan de club verbonden zijn. Elke minuut die ik heb gespeeld, heb ik het beste van mezelf gegeven, waardoor ik ook met opgeheven hoofd op leenbasis naar Turkije kan vertrekken.”

Of Buatu na zijn Turkse avontuur nog terugkeert naar Stayen, laat de Angolese international in het midden. Hij bedankt alvast de club en de fans voor hun inbreng. “Sint-Truiden zal voor altijd een belangrijke plek in mijn hart hebben. Alleen God weet wat er over zes maanden zal gebeuren. Wat de toekomst ook mag brengen, ik heb een prachtige tijd gehad bij de club en ik heb geweldige mensen ontmoet die ik dankbaar ben voor alles”, aldus Buatu die de ploeg ook nog succes wenst in de tweede seizoenshelft.  

Vervanger op komst

Het (tijdelijk) vertrek van Buatu naar Turkije wordt niet meteen op gejuich onthaald door de Truiense achterban. Zij vinden namelijk dat trainer Bernd Hollerbach de verdediger te weinig opstelde, naargelang zijn prestaties van het afgelopen seizoen. De Angolese Belg was vorig jaar een vaste waarde bij de Kanaries, maar verzamelde onder de Duitse oefenmeester dit seizoen nog maar 486 speelminuten in de competitie.

STVV is ondertussen op zoek naar een vervanger en lijkt die ook gevonden te hebben, zo gaf de voorzitter van de club David Meekers eerder al te kennen in TVL Sportcafé. “We zijn aan het onderhandelen met een Belgische centrale verdediger die de competitie goed kent. Er is bijna een akkoord, enkel op clubniveau moeten we er nog uitraken.” Over wie het concreet gaat, vertelde Meekers niet. De naam van Brendan Schoonbaert (21) – verdediger bij Waasland-Beveren in 1B – gaat over de tongen.